Ακόμη και για «εμφύλιο πόλεμο» έκανε λόγο ο Γάλλος πρωθυπουργός εάν νικήσει η Λεπέν

Ακόμη και για «εμφύλιο πόλεμο» έκανε λόγο ο Γάλλος πρωθυπουργός εάν νικήσει η Λεπέν

Ο Μανουέλ Βαλς προέβη σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη δήλωση με αφορμή τον δεύτερο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών.

Ο Γάλλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε σήμερα για μια διολίσθηση προς τον “εμφύλιο πόλεμο“, αν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κερδίσει εξουσία στις περιφερειακές εκλογές αυτό το σαββατοκύριακο, ως εφαλτήριο για την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Ο Μανουέλ Βαλς, επικεφαλής της σοσιαλιστικής γαλλικής κυβέρνησης, δίνει σκληρή μάχη για να κρατήσει μακριά από την εξουσία την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, φθάνοντας μέχρι του σημείου να καλέσει τους αριστερούς να στηρίξουν τους υποψηφίους της δεξιάς στις περιφέρειες τις οποίες θα μπορούσαν να κερδίσουν η Λεπέν και το κόμμα της.

“Έχουμε φθάσει σε μια ιστορική στιγμή όπου η επιλογή για τη χώρα μας είναι ανάμεσα σε δύο”, δήλωσε ο Βαλς. “Η μία είναι η άκρα δεξιά, η οποία σημαίνει βασικά διαίρεση, μια διαίρεση που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο”.

Η άλλη επιλογή, πρόσθεσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, είναι η ψήφος υπέρ των δημοκρατικών αξιών, που σημαίνουν μια χώρα ανοικτή σε ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες εφόσον αποδέχονται τους κανόνες και την εξουσία του λαϊκού κράτους.

Το Εθνικό Μέτωπο, ένα κόμμα που τάσσεται κατά των μεταναστών και κατά της ΕΕ και θέλει την έξοδο από το ευρώ, εξασφάλισε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων –και ποσοστό 27,7%– στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών την περασμένη Κυριακή.

Με δύο ημέρες να απομένουν για τον δεύτερο γύρο, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια μάχη στήθος με στήθος και το Εθνικό Μέτωπο να υπολείπεται ελαφρώς στις σημαντικές γι’ αυτό περιφέρειες, η Μαρίν Λεπέν απέρριψε τη δήλωση του Βαλς περί εμφυλίου πολέμου ως “παραληρηματικό ξέσπασμα”.

“Θα πρέπει να θυμίσω στον πρωθυπουργό ότι ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα εναντίον της Γαλλίας, διεξάγεται από φονταμενταλιστές ισλαμιστές που εκτράφηκαν από ένα χαλαρό, σεχταριστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα”, δήλωσε η Λεπέν.

Η Λεπέν ήρθε πρώτη στον πρώτο γύρο με πάνω από 40% των ψήφων στη βόρεια περιφέρεια Νορ-Πα-ντε-Καλαί-Πικαρδία.

Η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν ήρθε επίσης πρώτη σε μια σημαντική νοτιοανατολική περιφέρεια, την Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, που περιλαμβάνει τη γαλλική Ριβιέρα.

Στη συνέχεια το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ήρθε τρίτο, αποσύρθηκε από την εκλογική αναμέτρηση και στις δύο αυτές περιφέρειες, καλώντας τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, στις 13 Δεκεμβρίου, τους Ρεπουμπλικανούς του Νικολά Σαρκοζί.

Δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες και προχθές δείχνουν πάντως ότι οι δραστικές εκλογικές τακτικές του Βαλς μπορεί να επιτύχουν, καθώς στον δεύτερο γύρο φαίνεται να αυξάνεται η στήριξη των συντηρητικών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters