Ακριβό ρεύμα: Αναζητούνται κοινές λύσεις και ασπίδα στον πληθωρισμό

Ακριβό ρεύμα: Αναζητούνται κοινές λύσεις και ασπίδα στον πληθωρισμό
Πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος φαίνονται έξω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στη Κάντζα Κυριακή 6 Ιουλίου 2014. Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να επιδοθούν και τα ατομικά φύλλα επίταξης των εργαζομένων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ζυμώσεις στην ΕΕ για κοινές λύσεις στην ενεργειακή κρίση - Νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση - Ανακοινώσεις σήμερα από την Ελλ.Στατ. για τον πληθωρισμό.

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βλέπουν αποκλιμάκωση στις τιμές καταναλωτή από το 2022 και το 2023, μετά το άλμα του πληθωρισμού στο 4,1% τον Οκτώβριο από 3,4% τον Σεπτέμβριο ενώ στο περιθώριο του Eurogroup εκφράστηκαν και ανησυχίες για παρενέργειες από τον κίνδυνο οι αυξήσεις των τιμών να φέρουν μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις.

Σημειώνεται ότι ειδικότερα για την Ελλάδα, σήμερα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την Ελλ.Στατ. για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Οκτώβριο. Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση 2,2% έναντι μείωσης 2,0% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2020 με το 2019. Ενδεικτική ήταν η αύξηση στο φυσικό αέριο κατά 108% τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με το αντίστοιχο μήνα του 2020 αλλά και η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9%. Μάλιστα σήμερα αναμένονται νέα μέτρα από την κυβέρνηση για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που λαμβάνουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που κινούνται σε διπλάσιο ύψος από τις συνήθεις χρεώσεις. Αναμένεται ενίσχυση του πακέτου ύψους 500 εκατ. ευρώ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εντωμεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι το υψηλό χρέος που δημιουργήθηκε από την κρίση της πανδημίας θα πρέπει να μειωθεί, με τρόπο ωστόσο που δεν θα πλήττει την οικονομική ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε η ανάγκη για ατζέντα μέτρων διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης αλλά για το θέμα, πέρα από την ανταλλαγή απόψεων, δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες λύσεις. Αξιοσημείωτη πάντως είναι η νέα γαλλική πρόταση την οποία υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς και η τσεχική και η ισπανική.

Προβλέπει μεταξύ άλλων μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τους παραγωγούς, με πρόσβαση και των νοικοκυριών, κοινή προμήθεια και αποθήκευση – πρόταση που είχε υποβληθεί αρχές Οκτωβρίου και από Ελλάδα, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία και Ισπανία – και διαμόρφωση τελικών τιμών στα ενεργειακά προϊόντα από το σύνολο του ενεργειακού μίγματος κάθε χώρας και όχι αποκλειστικά από τις αυξήσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία, με υψηλά ποσοστά ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μίγμα ή με εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας, αντιμετωπίζουν μικρότερες πιέσεις από τις αυξήσεις, οπότε και συντάσσονται με τις εκτιμήσεις περί προσωρινής κρίσης, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον τους κοινές προμήθειες και αποθήκευση ενεργειακών προϊόντων, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα. Αντίθετα, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και άλλες μικρότερες χώρες έχουν συμφέρον από τις κοινές προμήθειες αφού θα λειτουργήσουν αποσυμφωρητικά στην εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου συμφώνησε ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ότι αναμενόταν αλλά όπως είπε οι κοινές λύσεις θα έρθουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ενώ από την πλευρά του ο αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις της ΕΕ αναφορικά με δυνητική διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου και κατ’ αυτό τον τρόπο άμεση αντιμετώπιση του θέματος των ανατιμήσεων. Πρόσθεσε ότι δεν έχει προχωρήσει το μέτρο για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου από γκρουπ χωρών της ΕΕ, μέτρο που είχε ανακοινώσει η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον στα μέσα Οκτωβρίου.

Πάντως η Ρωσία άρχισε να διοχετεύει φυσικό αέριο προς την Γερμανία μέσω Σιβηρίας, μία ημέρα αφού η διακοπή των εξαγωγών εκτόξευσε τις τιμές στην Ευρώπη.