Ακριβότερο κατά 5% το φρέσκο γάλα στα σούπερ μάρκετ

Ακριβότερο κατά 5% το φρέσκο γάλα στα σούπερ μάρκετ

Για «περίεργες και αδικαιολόγητες αυξήσεις» κάνει λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Έως και 5% αύξησαν την τιμή του φρέσκου γάλακτος τα σούπερ μάρκετ, την ώρα που η αντιπαράθεση για τη διάρκεια ζωής του προϊόντος εντείνεται, γεγονός που επιβαρύνει για ακόμη μία φορά την τσέπη των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τις τελευταίες ημέρες, στα ράφια των σούπερ μάρκετ παρατηρούνται αυξήσεις τιμών σε μερίδα προϊόντων φρέσκου γάλακτος, αλλά και υψηλής παστερίωσης.

Έτσι, ενώ στις 16 Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή του φρέσκου γάλακτος κορυφαίας εταιρείας του κλάδου ήταν στο 1,18 ευρώ/λίτρο, σήμερα ανέρχεται σε 1,24 ευρώ/λίτρο.

Αυξήσεις παρατηρούνται και σε προϊόντα γάλακτος υψηλής παστερίωσης τουλάχιστον δύο εταιρειών. Στη μία περίπτωση το γάλα πωλείται σήμερα στην τιμή του 1,65 ευρώ/λίτρο έναντι 1,60 ευρώ/λίτρο στις 16 Ιανουαρίου 2014, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 3,1 %, ενώ στην άλλη, το προϊόν από 1,64 ευρώ/λίτρο πωλείται προς 1,70 ευρώ/λίτρο (αύξηση 3,65%).

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι αλλαγές αυτές ισχύουν σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Εκπρόσωποι των παραγωγών αλλά και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκαναν λόγο, πριν από λίγες ημέρες, για «περίεργες και αδικαιολόγητες αυξήσεις».

Οι γαλακτοβιομηχανίες, από την πλευρά τους, αποδίδουν τις αυξήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και στο κόστος της πρώτης ύλης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, η μέση τιμή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα αυξήθηκε την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου κατά 2,31%.

Διαβάστε ακόμη: Σημαντικές αυξήσεις σε βασικά είδη των νοικοκυριών