Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει άγνοια για το τι σημαίνουν ελληνικό πανεπιστήμιο και πανελλαδικές

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει άγνοια για το τι σημαίνουν ελληνικό πανεπιστήμιο και πανελλαδικές
Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλάει κατά τη διάρκεια της πέμπτης και τελευταίας μέρας της συζήτησης στην Ολομέλειας της Βουλής, για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υποσχέθηκε κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Μείζον ζήτημα για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το μέλλον των παιδιών.

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι η μοναδική κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά που θέλησε να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να εφαρμόσει την αλλαγή την ίδια χρονιά.

«Ποτέ άλλοτε δεν έγινε αυτό», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο επέλεξε να μην δώσει ένα διάστημα προσαρμογής αλλά το έκανε την πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία των πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κόφτες» και «κρυφούς κόφτες» που στερούν την προοπτική σπουδών στο δημόσιο πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι είναι πάνω από 20.000 υποψήφιοι. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων από την ίδρυση του ελληνικού πανεπιστημίου, από το 1837», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η υπουργός Παιδείας έφερε τροπολογίες που εξισώνουν στην πράξη τα πτυχία από τα κολέγια με τα πτυχία από τα πανεπιστήμια. «Η σκοπιμότητάς σας δεν είναι η μεταρρύθμιση», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας πως αν ήταν η μεταρρύθμιση ή ο «πόνος» της κυβέρνησης μην τυχόν και υπάρχουν πτυχιούχοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να γράψουν καλό βαθμό στις πανελλαδικές, θα όριζε βάση εισαγωγής ή κριτήρια και στα ιδιωτικά κολέγια.

Καταλογίζοντας έπειτα «ιδεολογική εμμονή» στον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους κατηγόρησε για άγνοια για το τι σημαίνει το ελληνικό πανεπιστήμιο και τι σημαίνουν οι πανελλαδικές. «Γιατί ουδέποτε φοιτήσατε σε αυτό», είπε. «Δεν έχει τη γνώση της διαδικασίας αυτής», πρόσθεσε.

Επίσης, καταλόγισε στον πρωθυπουργό και στην υπουργό δόλο και δολοπλοκία γιατί όπως ανέφερε «ενώ είπατε ότι κόβονται μαθητές με 3 και με 4 λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τελικά κόβονται και άριστοι μαθητές» και ρώτησε: «θα διορθώσετε αυτή την αδικία;».