Αlba Executive MBA: Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για όσους θέλουν να βρίσκονται μπροστά από τις εξελίξεις

Αlba Executive MBA: Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για όσους θέλουν να βρίσκονται μπροστά από τις εξελίξεις

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ευελιξία, η άμεση προσαρμοστικότητα σε νέες συνθήκες, η ευρηματικότητα, αλλά και η ικανότητα διοίκησης ομάδων, αποτελούν βασικά συστατικά των επιτυχημένων διευθυντικών στελεχών. Όμως εξίσου σημαντική κρίνεται και η δια βίου μάθηση, χάρη στην οποία ο εργαζόμενος αποκτά προβάδισμα έναντι των συναδέλφων και των ανταγωνιστών του, ενώ γίνεται αρωγός για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης, στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξειδικευμένες ανάγκες, καθώς και τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη (Senior Executives) των επιχειρήσεων, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι ραγδαίες αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, η χάραξη νέας στρατηγικής στην covid εποχή κ.ά., το Alba Graduate Business School, The American College of Greece δημιούργησε το Executive MBA, ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα παντός καιρού που απευθύνεται σε έμπειρα στελέχη της αγοράς, τα οποία βρίσκονται σε πολύ υψηλές θέσεις ευθύνης στους οργανισμούς όπου δραστηριοποιούνται.

Το πρόγραμμα, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει την τέταρτη χρονιά του και έχει ήδη εκπαιδεύσει πολλά στελέχη ανά τον κόσμο, ξεκινά τον Σεπτέμβριο και θεωρείται πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι καθηγητές προέρχονται από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ανάμεσά τους οι P. Capelli (Wharton), M. Jacobides (LBS), D. Dubois (INSEAD), S. Cantale (IMD), Iveta Brigis (University of Michigan/Google), Om Narasimhan (LSE), Tensie Wheelan (NYU), ενώ σε ότι αφορά το περιεχόμενο, είναι βασισμένο σε πέντε στρατηγικές θεματικές ενότητες: τις «Προκλήσεις του Διεθνούς Περιβάλλοντος», τις «Θεμελιώδεις Αρχές της Επιχείρησης», την «Ανάπτυξη Προσωπικών Ικανοτήτων» και  «Οργανωσιακών Ικανοτήτων» και την «Ανανέωση της Επιχείρησης».

Μάλιστα όλες οι ενότητες εξετάζουν τα ζητήματα υπό το πρίσμα της Στρατηγικής και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Επιπρόσθετα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε μαθήματα Ηγεσίας και Καινοτομίας, ενώ εξειδικευμένοι coaches του Alba παρακολουθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τους συμμετέχοντες και την εξέλιξή τους μέσω της διαδικασίας του coaching.

«Οι σημερινές συνθήκες τεχνολογικής ανατροπής έχουν καταστήσει απαραίτητη την εξέλιξη και ενίσχυση της γνώσης των διευθυντικών στελεχών σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Πέρα από αυτό, όμως, η ανάγκη για ένα ηγετικό στέλεχος που θα μπορέσει να καθοδηγήσει επιτυχώς μία ομάδα, ένα τμήμα ή μια εταιρεία σε συνθήκες αβεβαιότητας που απαιτούν αυτοσχεδιασμό, δημιουργικότητα και οργανωσιακή σβελτάδα, είναι πιο έντονη από ποτέ. Την απάντηση σε αυτές τις ανάγκες έρχεται να δώσει η τέταρτη σειρά του Executive MBA του Alba Graduate Business School που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα έχει ήδη προσελκύσει στις τρεις πρώτες σειρές του ταλαντούχα στελέχη από τράπεζες, φαρμακευτικές, ναυτιλιακές, τηλεπικοινωνίες, ασφαλιστικές και εταιρείες χημικών, αλλά και δυναμικές οικογενειακές επιχειρήσεις» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, ακαδημαϊκός διευθυντής του Alba Executive MBA.

Να σημειωθεί ότι η διεξαγωγή των μαθημάτων γίνεται δύο σαββατοκύριακα ανά μήνα, με γλώσσα διδασκαλίας τα Αγγλικά και συνολική διάρκεια τους 20 μήνες.

Το πρόγραμμα κάνει «focus» στην επικαιροποιημένη γνώση στο ευρύ φάσμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων και στην ανανέωση των ιδεών τους προς όφελος της επιχείρησης. Παράλληλα, αποσκοπεί στην παραγωγή νέας γνώσης, η οποία θα προκύψει μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών από στελέχη που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας και είναι επιφορτισμένα με τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση κρίσεων στην καθημερινότητά τους.

Κοινώς, καλλιεργείται το professional networking, δηλαδή επαγγελματικά δίκτυα που λειτουργούν αυτόνομα και μετά το πέρας των σπουδών των στελεχών, για τη διαιώνιση της αναπαραγωγής αυτής της γνώσης και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Η έλευση του κορωνοϊού και τα νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά

Και ενώ όλοι πίστευαν ότι είχε επιτευχθεί η πολυπόθητη ισορροπία, η έλευση του κορωνοϊού μας έφερε και πάλι αντιμέτωπους με μία καινούρια πραγματικότητα που θέλει τις διαρκείς μεταβολές, τις διαρκείς κρίσεις, την ασυνέχεια και το άγνωστο να είναι από εδώ και στο εξής μέρος της ζωής μας. Με άλλα λόγια, η καινούρια κανονικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανονικότητα! Σε αυτό το κρίσιμο σημείο ο ρόλος ενός Executive MBA εμφανίζεται ακόμα πιο ουσιαστικός. Είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα αναλάβει να διδάξει στα senior στελέχη την ικανότητα του αυτοσχεδιασμού (improvisation), την ετοιμότητα να ανταποκριθούν στις διαρκείς προκλήσεις μέσα από ένα νέο crisis management που απαιτεί δημιουργικότητα, καινοτομία και out-of-the-box-thinking, με στόχο όμως το τελικό αποτέλεσμα να έχει μία αρμονική συνοχή και να θέτει παράλληλα τη σφραγίδα της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, ώστε το κοινωνικό της αποτύπωμα να έχει θετικό πρόσημο.

Στο Executive MBA του Alba Graduate Business School μία σειρά μαθημάτων που εντάσσονται στο γενικό τίτλο “The Cultured Leader” αντλούν από τις τέχνες (λογοτεχνία, ζωγραφική, θέατρο, μουσική) και προσπαθούν να διδάξουν μέσω παραλληλισμών πώς από το χάος μπορεί να προκύψει η αρμονία, πώς η ξεχωριστή ατομική δημιουργία μπορεί να υπαχθεί σε μία συντονισμένη ομαδική προσπάθεια, πώς η δημιουργικότητα μπορεί να προσφέρει απαντήσεις σε ζητήματα όπου η απλή λογική έχει καταθέσει τα όπλα.

Ο συνδυασμός των μαθημάτων αυτών, τόσο με πιο τεχνικά μαθήματα (που ωστόσο οφείλει να έχει ένα MBA), όπως Economics, Finance, Marketing, όσο και με μαθήματα από τη σφαίρα της Ηθικής και της Φιλοσοφίας (Business Ethics, Leadership & the Art of Judgment), αλλά και της Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Technology Frontier & the New Economy, Building an Innovative Organization, Innovation Management & Design Thinking Field Trip) αποσκοπεί στη μεταμόρφωση των συμμετεχόντων σε ηγέτες ικανούς να καθοδηγούν σε συνθήκες αβεβαιότητας. Η κορωνίδα του προγράμματος με το μάθημα Blue Ocean Strategy επιβεβαιώνει ουσιαστικά την κατάκτηση του νέου τρόπου σκέψης και την ολοκλήρωση του προσωπικού ταξιδιού στη γνώση.

Η εμπειρία των στελεχών μέσα από τις δηλώσεις τους

«Το EMBA ήταν ένα ταξίδι γνώσεων και εμπειριών που με βοήθησε να ενημερωθώ ουσιαστικά και να διερευνήσω νέους τρόπους για περαιτέρω ανάπτυξη τόσο προσωπική όσο για την εταιρεία μου!Το απόλαυσα αν και δεν είναι εύκολο, και το προτείνω σε οποιονδήποτε θέλει να επεκτείνει τους ορίζοντές του!» Σταύρος  Δημητριάδης, CEO της Resoul Hellas.

«Η συμμετοχή μου στο eMBA ήταν μια καταπληκτική εμπειρία καθώς είχα την ευκαιρία όχι μόνο να ανανεώσω τις γνώσεις μου σχετικά με τους θεμελιώδεις οικονομικούς και λειτουργικούς κανόνες του επιχειρηματικού παιχνιδιού, αλλά και να ενημερωθώ για διαφορετικές προσεγγίσεις διοίκησης και ηγεσίας που με βοήθησαν να σκεφτώ διαφορετικά και να ανακαλύψω εναλλακτικούς τρόπους για να ξεπεράσω τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της σημερινής μου θέσης». Κωνσταντίνος Κατσούλης, Εμπορικός Διευθυντής της Navarino S.A.

«Πριν από δύο χρόνια, άνοιξα την πόρτα του Alba με απλή περιέργεια. Τώρα την κλείνω πίσω μου με μεγάλο ενθουσιασμό!». Ράνια Χατζηπαναγιώτου, CFO, Arkas Hellas

«Μια μοναδική ευκαιρία να επανεκκινήσετε, να επαναδημιουργήσετε και να φανταστείτε ξανά το μέλλον σας, να θέσετε νέους στόχους και να καλωσορίσετε τον νέο out-of-the-box τρόπο σκέψης σας  – ο καλύτερος τρόπος να συμβάλλετε στην αυτοβελτίωσή σας, να μεταμορφώσετε το επαγγελματικό σας μέλλον… να γίνετε η καλύτερη εκδοχή τους εαυτού σας!» Δήμητρα Καλαντώνη, Υπεύθυνη Εμπορικής Λειτουργίας, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος/ Πρόεδρος-Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εξέλιξη Ζωής