Aleph Alpha: Ο ευρωπαϊκός «αντίπαλος» της OpenAI συγκέντρωσε 500 εκατ. δολάρια από Bosch και HP

Aleph Alpha: Ο ευρωπαϊκός «αντίπαλος» της OpenAI συγκέντρωσε 500 εκατ. δολάρια από Bosch και HP
Photo: pixabay.com
Τα μοντέλα της Aleph Alpha μπορούν ήδη να επικοινωνούν στα γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά και αγγλικά

Η Aleph Alpha, μια γερμανική startup που θέλει να κοντράρει την OpenAI στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως συγκέντρωσε 500 εκατ. δολάρια σε ένα γύρο χρηματοδότησης με την υποστήριξη εταιρειών όπως οι Bosch, SAP και Hewlett Packard Enterprise.

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγάλο γύρο χρηματοδότησης στον οποίο έχει προχωρήσει η εταιρεία που κατασκευάζει γλωσσικά μοντέλα μεγάλης κλίμακας, ανέφερε το CNBC.

Η Aleph Alpha θα χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια για να επενδύσει στην έρευνα σχετικά με foundation models, τις προηγμένες δυνατότητες των προϊόντων και την εμπορική διάθεση του λογισμικού της, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της τη Δευτέρα.

«Με αυτή την τελευταία επένδυση, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δυνατότητές μας και θα δώσουμε τη δυνατότητα στους συνεργάτες μας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης», δήλωσε ο Τζόνας Άντρουλις, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Aleph Alpha.

«Για την ενδυνάμωση των πελατών, η Aleph Alpha θα συνεχίσει να επεκτείνει τις προσφορές της, διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία και την ευελιξία των πελατών σε θέματα υποδομής, συμβατότητας με το cloud, υποστήριξης on-premise και υβριδικών ρυθμίσεων» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εθνική κυριαρχία» των data

Ένα μεγάλο μέρος αυτού που επιδιώκει η Aleph Alpha με την τεχνολογία της είναι μια έννοια γνωστή ως «εθνική» κυριαρχία των δεδομένων», το ότι τα δεδομένα που αποθηκεύονται σε μια συγκεκριμένη χώρα υπόκεινται στους νόμους της χώρας αυτής. Σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, αυτό σημαίνει ότι απαιτείται τα δεδομένα που τροφοδοτούν αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να εδρεύουν στην Ευρώπη και όχι στις ΗΠΑ.

Η έννοια αυτή έχει κερδίσει έδαφος με Ευρωπαίους πολιτικούς και νομοθέτες υψηλού προφίλ, καθώς επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι δεν είναι στο έλεος των ΗΠΑ όταν πρόκειται για την αποθήκευση και την επεξεργασία δεδομένων.

Τα μοντέλα της Aleph Alpha μπορούν ήδη να επικοινωνούν στα γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά και αγγλικά. Τα δεδομένα εκπαίδευσής της περιλαμβάνουν το τεράστιο αποθετήριο πολύγλωσσων δημόσιων εγγράφων που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νέα χρηματοδότηση αναδεικνύει την έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται στο επιχειρηματικό κεφάλαιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com