Αλέξανδρος Μάνος: Tα Digital Disruption Sessions, η ψηφιακή μετάβαση και οι στόχοι της Valuecom

Αλέξανδρος Μάνος: Tα Digital Disruption Sessions, η ψηφιακή μετάβαση και οι στόχοι της Valuecom

Ο επικεφαλής του marketing agency αναφέρεται στις ανοιχτές συζητήσεις με σπουδαίους ομιλητές που ξεκινούν από το φετινό Delphi Economic Forum.

«Στόχος μας είναι τα Digital Disruption Sessions να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και να ξεκινήσουν ένα διάλογο για την τεχνολογία και την επιρροή που έχουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην ζωή και την εργασία μας, πάντα με σημείο αναφοράς την επικοινωνία και το μάρκετινγκ».

Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει o CEO και ιδρυτής της Valuecom, Αλέξανδρος Μάνος, μια σειρά από ανοικτές συζητήσεις για το ρόλο της τεχνολογίας στην επικοινωνία, αλλά και την επίδραση των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας και το marketing, που υλοποιούνται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φετινού Delphi Economic Forum από τη VALUECOM, με την υποστήριξη της Vodafone.

Στα Digital Disruption Sessions θα συμμετέχουν ομιλητές, που έχουν λάβει μέρος σε κορυφαία συνέδρια τεχνολογίας και οικονομίας, όπως το World Economic Forum (Davos), το Websummit και το Leade.rs.

Ο κ. Μάνος μιλώντας στο FortuneGreece.com αναφέρεται στο πώς προέκυψε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στις επιπτώσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης στην κοινωνία και στην οικονομία, στα ψηφιακά εργαλεία που αλλάζουν τον τρόπο εργασίας, αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα που παραμένει πάντα ο πιο κρίσιμος.

Alex Manos (1)

 

Digital Disruption Sessions. Πώς «γεννήθηκε» η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ποιος είναι ο στόχος της;

Είναι ένα συνέδριο με θέμα τη σύγκλιση των χώρων της τεχνολογίας, επικοινωνίας και του μάρκετινγκ, που συνδυάζει κορυφαίους ξένους ομιλητές με τους «key opinion formers» της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και όσων ασχολούνται με την επικοινωνία και έλειπε από το χώρο μας.

Το Delphi Economic Forum που αποτελεί το κορυφαίο επιχειρηματικό συνέδριο στη χώρα και διαμορφώνει την agenda σε θέματα επιχειρηματικότητας, πολιτικής και τάσεων αγκάλιασε την ιδέα μας και μας βοήθησε να την πραγματοποιήσουμε.

Στόχος μας είναι τα Digital Disruption Sessions να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και να ξεκινήσουν ένα διάλογο για την τεχνολογία και την επιρροή που έχουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην ζωή και την εργασία μας, πάντα με σημείο αναφοράς την επικοινωνία και το μάρκετινγκ.
Τα Σάββατο 3/3 έχουμε εστιάσει τις ομιλίες σε 3 άξονες:
• Την επιρροή της τεχνολογίας στην ΕΚΕ και τις δράσεις ΕΚΕ
• Τις αλλαγές τοπίου στα media και την ανάδειξη της σημασίας των influencers
• Τις αλλαγές που φέρνει η νέα τεχνολογία στις υπηρεσίες Υγείας, την Ασφάλιση και την Τραπεζική

Η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, με εισηγητές διεθνείς ομιλητές. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο συνέδριο και τι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, όσοι παρευρεθούν;

Η διοργάνωση των Digital Disruption Sessions στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, του κορυφαίου επιχειρηματικού συνεδρίου στη χώρα μας, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να απευθυνθούμε στου ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου και να τους φέρουμε σε επαφή με τεχνολογίες που θα επηρεάσουν δραστικά το επιχειρείν στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως.

Τους ομιλητές μας τους γνωρίσαμε στα κορυφαία συνέδρια τεχνολογίας/οικονομίας όπως το World Economic Forum (Davos), το Websummit, το Leade.rs και το SXSW, και τους επιλέξαμε γιατί καλύπτουν 3 διαφορετικές συμπληρωματικές οπτικές. Είναι καταπληκτικοί ομιλητές με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία.

Συγκεκριμένα:

Leila Janah, ακτιβίστρια και CEO των Samasource και LXMI, δύο εταιρειών με αποστολή να περιορίσουν την παγκόσμια φτώχεια συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα αναλύσει τις αλλαγές που επιφέρει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη η χρήση νέων τεχνολογιών, καθώς και τη σημασία της εκπαίδευσης των κοινωνιών στα Νέα Μέσα. Θα ηγηθεί της 1ης ενότητας των DDS με θέμα “Technology empowers the community / the new CSR : empowerment through training & education” όπου θα συμμετέχουν σημαντικοί Έλληνες εισηγητές, που από τη θέση τους προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν κοινό και επιχειρήσεις σε θέματα εκπαίδευσης.

Jessica Gioglio, συγγραφέας και Digital & Social Media Strategist, θα αναλύσει τη συνεχώς αυξανόμενη επιδραστικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το φαινόμενο των micro-influencers που μονοπωλεί πλέον τις επικοινωνιακές στρατηγικές των brands. Ηγείται του Session #2 με τίτλο “New media: The rise of the micro-influencer & experience building”, όπου συμμετέχουν σημαντικοί Έλληνες που επενδύουν στη δημιουργία περιεχομένου.

Andra Keay, Managing Director της Silicon Valley Robotics, θα μιλήσει για το πώς θα είναι μια μέρα το 2030, στο Session #3 με θέμα “Health, Banking & Insurance disrupted”.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω και την συμμετοχή του Bassim Haidar, CEO GMT Group, Chairman & CEO of the Channel IT Group, που έχει αναπτύξει – μεταξύ των άλλων – ένα δίκτυο microfinancing (δηλαδή ψηφιακής τραπεζικής) χρησιμοποιώντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Αφρική και την Ασία με περισσότερους από 100 εκ. πελάτες. Θεωρώ πολύ σημαντική την παρουσία και συμμετοχή του για 3 λόγους : α) είναι πρωτοπόρος σε ένα καινοτόμο κλάδο, β) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα κοινωνικού επιχειρηματία, καθώς παρέχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε ανθρώπους εκτός τραπεζικού συστήματος και γ) οι επιχειρήσεις του είναι κερδοφόρες.

Να σημειώσουμε ότι πειραματιζόμαστε με ένα διαφορετικό format στις ομιλίες που συνδυάζει «keynote» ομιλητή με πάνελ ομιλητών. Το επιλέξαμε γιατί θέλουμε να συνδυάσουμε τη διεθνή οπτική του keynote speaker με την τοπική ματιά και γνώση που θα μας παρέχουν οι Έλληνες συμμετέχοντες στα πάνελ.

Έχετε δηλώσει πως στη νέα ψηφιακή εποχή, τεχνολογία και μάρκετινγκ συγκλίνουν και δημιουργούν ένα νέο δυναμικό τοπίο. Ποιες είναι οι παράμετροι που ορίζουν αυτό το νέο τοπίο και τι αλλάζει πρακτικά για τις εταιρείες;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη νέα ψηφιακή εποχή όλα αλλάζουν – ουσιαστικά, δραστικά, άμεσα. Οι έννοιες ζωή, υγεία, οικογένεια, εργασία, επικοινωνία επαναπροσδιορίζονται όπως επαναπροσδιορίστηκαν με αντίστοιχες εξελίξεις, αλλαγές και επιπτώσεις στο παρελθόν – αυτό φαίνεται να συμβαίνει με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Σκεφτείτε, μόλις πριν από 30 χρόνια μείναμε άφωνοι με το desktop publishing, τα νέα ψηφιακά εργαλεία που μας επέτρεπαν για πρώτη φορά να σχεδιάσουμε χωρίς παραδοσιακό ατελιέ. Σήμερα κάθε καταναλωτής έχει άμεση, εύκολη και οικονομική πρόσβαση σε εργαλεία που του προσφέρουν απίστευτες δυνατότητες πληροφόρησης, επεξεργασίας και δημιουργίας (τα smartphones έχουν επεξεργαστές πιο δυνατούς από αυτούς που είχε το διαστημόπλοιο της αποστολής Apollo 11 που προσγειώθηκε για 1η φορά στη Σελήνη).

Σήμερα κάθε (!!) καταναλωτής χάρη στο youtube έχει την δυνατότητα να ξεκινήσει το δικό του κανάλι με video περιεχόμενο. Ακόμη ο καθένας έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε ένα παγκόσμιο κοινό χωρίς κανένα εμπόδιο και – ακόμα σημαντικότερο – αν το προϊόν του έχει ζήτηση, να αμειφθεί δίκαια και με διαφάνεια σε άμεση αντιστοιχία με την επιτυχία του.

Αλλάζει ο τρόπος που ζούμε, ο τρόπος που επικοινωνούμε, που δια-δράττουμε με μάρκες και επιλέγουμε προϊόντα, αλλάζουν οι απαιτήσεις που έχουμε. Η τεχνολογία έχει εκδημοκρατίσει την επικοινωνία σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα η τεχνολογία παρέχει περισσότερη διαφάνεια – σε όλα τα επίπεδα – από τη δημοσίευση ότι μια μάρκα χρησιμοποιεί ανήθικα πειράματα σε ζώα μέχρι μια απλή κακή κριτική στο trip advisor. Αυτό έχει δώσει μεγάλη δύναμη στον καταναλωτή. Αλλά και σε σχέση με τη δημιουργικότητα, όπως είπε και ο John Hegarty (ιδρυτής της BBH), «…τα τείχη έχουν πέσει, η δημιουργικότητα πλέον είναι απόλυτα προσβάσιμη στον καταναλωτή» – αυτό αποδεικνύουν και οι πλατφόρμες όπως οι https://99designs.com/ αλλά και η ολοένα σημαντικότερη επιρροή που έχουν οι social media influencers. Για εμάς τους marketers οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν «νέα εργαλεία», αλλά μάλλον ορίζουν σταδιακά μια καταπληκτική νέα πραγματικότητα.

Πώς μπορούν τα νέα ψηφιακά εργαλεία να αυξήσουν την απόδοση των εταιρειών και ποιος είναι ο νέος ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα;

Χωρίς τεχνολογία, η ανθρώπινη επικοινωνία θα βασιζόταν ακόμα σε ομαδικά τραγούδια και χορούς. Χωρίς τεχνολογία δεν υπάρχει επικοινωνία. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο – ισχύει από πολύ παλιά.

Κάθε τεχνολογική επανάσταση επηρεάζει ριζικά και τον τρόπο που επικοινωνούμε. Από την εφεύρεση της τυπογραφίας, μέχρι τa social media. Τα νέα ψηφιακά εργαλεία στην επικοινωνία δεν αυξάνουν την απόδοση, αλλά επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που κάνουμε μάρκετινγκ. Η επικοινωνία είναι πλέον αμφίδρομη – η γνώμη του καταναλωτή σεβαστή – η δημιουργικότητά του πολύτιμη. Όποια μάρκα δεν προσαρμοστεί στους νέους κανόνες, κινδυνεύει να μείνει εκτός παιχνιδιού.

Ίσως να είναι πιο χρήσιμο να αντιληφθούμε τα νέα ψηφιακά εργαλεία σαν μια νέα δυνατότητα – μια ευκαιρία σε ένα νέο τρόπο επικοινωνίας. Επικοινωνία που αποκτά αξία, μόνο σε συνδυασμό με την δημιουργικότητα.

Όπως αντιλαμβάνεστε όσο περισσότερο εστιάζουμε στα εργαλεία της νέας τεχνολογίας, τόσο περισσότερη σημασία πρέπει να δίνουμε στη δημιουργικότητα και στην ανθρώπινη συμμετοχή και δημιουργία.

Για παράδειγμα, η δανέζικη εταιρία παιχνιδιών LEGO που θεωρείται πρωτοπόρος στην χρήση social media έχει καταφέρει να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει τους καταναλωτές να δημιουργήσουν περιεχόμενο video για λογαριασμό της. Σήμερα για κάθε 5 λεπτά περιεχομένου video που παράγει η εταιρία, οι καταναλωτές/πελάτες της LEGO δημιουργούν και μοιράζονται 100 λεπτά video. Τοποθετώντας τον καταναλωτή στο κέντρο της ιδέας, δίνοντας του τα εργαλεία και εμπνέοντας την δημιουργικότητά του η LEGO επικοινωνεί μέσω των πελατών της και όχι προς τους πελάτες της.

Συμπέρασμα: η προσέγγιση της LEGO είναι εξαιρετικά πετυχημένη γιατί βασίζεται στην ανθρώπινη δημιουργικότητα – την οποία και συνδυάζει αποτελεσματικά με τα νέα ψηφιακά εργαλεία.

Στην VALUECOM την ολιστική διαχείριση όλων αυτών των νέων και συναρπαστικών τεχνολογιών την αποκαλείτε «FULL STACK MARKETING». Τι ακριβώς προσδιορίζει αυτός ο όρος;

Ο ορός FULL STACK MARKETING συμπεριλαμβάνει το συντονισμό και τη διαχείριση όλων αυτών των συναρπαστικών νέων τεχνολογιών και εργαλείων.

Συμπεριλαμβάνει το strategic counseling, αλλά και το business consulting που χρειάζεται μια μάρκα για να σχεδιάσει στρατηγική, καθώς και τη διαχείριση όλων των εργαλείων marketing όπως:

• Story making – content marketing

• PR = media relations, publicity, story pitching, monitoring

• Social media

• Influencer relations

• Events/media & consumer

• Corporate PR & CSR

• Digital activations & OOH experiences

• Digital assets & performance

Η ψηφιακή μετάβαση έχει συντελεστεί και πλέον βρισκόμαστε στη «4η βιομηχανική επανάσταση». Οι συνέπειες, που κυρίως θα μας απασχολήσουν θα είναι στην αγορά εργασίας. Οι αλλαγές που έρχονται στην κοινωνία και στην εργασία περισσότερο σας φοβίζουν ή αποτελούν πρόκληση για εσάς;
Αλλαγές συγκλονιστικές και αναπόφευκτες. Όπως ο αμαξάς του 1890 μετεξελίχθηκε σε οδηγό, ο πεταλωτής σε εργάτη της βιομηχανίας αυτοκινήτων, έτσι και εμείς θα μεταλλαχθούμε εργασιακά σε κάτι νέο και διαφορετικό.

Οι νέες μορφές εργασίας θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσες ή βαρετές, ελκυστικές ή απωθητικές, αποδοτικές οικονομικά ή μη – όπως και οι προηγούμενες- απλά διαφορετικές.

Δεν θα ανταποκρίνονται σε ανάγκες που παύουν σιγά σιγά να υπάρχουν (πχ οδηγός ταξί), αλλά θα καλύπτουν τις ανάγκες του καταναλωτή του μέλλοντος – νομίζω έχουμε δει πολλές σε ταινίες ήδη.

Ιδρύσατε την εταιρεία σας το 1998. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, πόσο έχει αλλάξει η δουλειά σας; Τι πρέπει να έχει σήμερα ένα marketing agency για να σταθεί με αξιώσεις στην αγορά;

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα storytellers – οπότε κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Το αφήγημα – η ιστορία ήταν και είναι ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις ένα μήνυμα. Εμείς λέμε ιστορίες / επικοινωνούμε μηνύματα για μάρκες και προϊόντα. Ο τρόπος, τα μέσα, τα forma έχουν αλλάξει τελείως. Και αν με ρωτήσετε, εκτιμώ ότι θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Ένα καλό agency προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των πελατών του. Είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα εξαιρετικό roster πολύ δημιουργικών μαρκών και πολύ καλών συνεργατών – χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε την δυνατότητα να εξελιχτούμε.

Απαιτείται όμως – όπως και για κάθε άλλη δουλειά – πάρα πολύ σκληρή δουλειά, καθημερινή και ακατάπαυστη προσπάθεια για το καλύτερο (ξέρετε … τον εχθρό του καλού), ειλικρίνεια απέναντι στα λάθη και τις αδυναμίες, διαφάνεια, ομαδικότητα.

Απαιτείται και καινοτομία – Ξέρετε, όλοι μιλούν για καινοτομία, αλλά καινοτομία δεν είναι ένα νέο gadget ,μια νέα πλατφόρμα η ένα νέο social media. Για να είσαι καινοτόμος οφείλεις να σκέφτεσαι το επόμενο βήμα, να διερευνάς το καινούργιο, να ρισκάρεις γνωρίζοντας ότι κάθε επιχειρηματική προσπάθεια είναι πιο πιθανό να αποτύχει παρά να πετύχει.

Αν όμως αυτό που κάνεις σου αρέσει πραγματικά – δεν υπάρχει μέσο/μακροπρόθεσμα η πιθανότητα αποτυχίας.

Ποιοι οι είναι οι στόχοι σας για τη Valuecom και πώς η ίδια εταιρεία έχει αποκτήσει ψηφιακή «κουλτούρα»;

Στη VALUECOM τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε σθεναρά για μια νέα κουλτούρα εργασίας Ίσως είναι πιο δόκιμο να την ονομάσουμε κουλτούρα της ψηφιακής εποχής.

Χαρακτηρίζεται από το τρόπο εργασίας, περισσότερο από τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιεί. Είναι άμεση, γιατί οι απαιτήσεις πλέον είναι real time, results oriented vs brand awareness, εστιάζει σε συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Κάθε agency προσδιορίζεται και από τις αρχές του – εμείς πιστεύουμε στην έμπνευση, την ομαδικότητα, τη διαφάνεια, τις ίσες ευκαιρίες, την ποιότητα, τη δημιουργικότητα. Προσπαθούμε όλες αυτές οι αξίες να αναδεικνύονται μέσα από τις υπηρεσίες μας.

Επιθυμία μας είναι η VALUECOM να αναδειχθεί σε ένα πρωτοπόρο full stack marketing agency και να συνεχίσει να δημιουργεί project με σημαντική προστιθέμενη αξία που θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς (όπως κάναμε με το Magic Pop Up Store).

Επιθυμούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας έξυπνες , βατές και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν.

Όνειρό μου θα ήταν να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα σύνορα της χώρας μας και να παράσχουμε υπηρεσίες σε ένα πιο ευρωπαϊκό χώρο αλλά τα εμπόδια στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι πολλά λόγω της ιδιαιτερότητας των υπηρεσιών ενός communication agency (ελληνικής γλώσσα , διεθνείς δομές εταιριών κλπ).