Αιχμές από τον Αλέξη Τσίπρα για την «αδυναμία» αντιπολίτευσης της Αριστεράς – Οι αναφορές για το δημοψήφισμα του 2015

Αιχμές από τον Αλέξη Τσίπρα για την «αδυναμία» αντιπολίτευσης της Αριστεράς – Οι αναφορές για το δημοψήφισμα του 2015
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την παραίτησή του από πρόεδρος του κόμματος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης πως δεν θα είναι υποψήφιος στην εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για λάθη επί της πρωθυπουργίας του στην υπόθεση Novartis.

Σε αυτοκριτική για τη θητεία της διακυβέρνησης του από το 2015 έως το 2019 καθώς και σε αιχμές κατά της σημερινής λειτουργίας της Αριστεράς και των «προοδευτικών δυνάμεων» προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια Μετά», που διοργανώνουν η «Καθημερινή» μαζί με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Hellenic Observatory European Institute του LSE και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σημειώνεται πως ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτησή του κ. Τσίπρα μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2023.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «το ωστικό κύμμα της μεταπολίτευσης διήρκησε παρά πολλά χρόνια» μετά από το 1974.

Ακόμα, είπε πως η μεταπολίτευση ήταν μια τομή στην ιστορία της Ελλάδας, που εν μέρει εκπλήρωσε το αίτημα για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία που θα λειτουργεί πέρα και έξω από τις επεμβάσεις δυνάμεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας.

«Θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο μεγάλων τραυματών, της εισβολής στην Κύπρο και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Δημοκρατία στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίση μέση ηλικίας.

Σχετικά με τις παθογένειες που υπάρχουν στη μεταπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι δύο μεγαλύτερες είναι η οικονομία και το κράτος δικαίου.

Για το δημοψήφισμα και το ενδεχόμενο Grexit

Για την απόφαση του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, επί της πρωθυπουργίας του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «δεν πέρασε ούτε στιγμή από το μυαλό να διαπραγματευτώ την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ».

Ο ίδιος είπε πως επί της διακυβέρνησης του επήλθε «ένα μνημόνιο που δεν θέλαμε», ενώ είπε πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρχαν πρόσωπα και φωνές που ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η κριτική στον Μητσοτάκη

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογράμμιζοντας το «μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών», κάνοντας λόγο για «πάσχουσα δημοκρατία».

Επιπλέον, σημείωσε πως «υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη».

«Αδυναμία αντιπολίτευσης της Αριστεράς»

Ακόμα, μίλησε για «αδυναμία αντιπολίτευσης από τις προοδευτικές δυνάμεις» και είπε πως «η Αριστερά έχει τις δικές της ευθύνες» καθώς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη φαίνεται να μην μπορεί να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική στα πλατιά λαϊκά στρώματα».

Η παραδοχή των λαθών

Μιλώντας για τα λάθη της δικής του πρωθυπουργίας, ο κ. Τσίπρας είπε πως «παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής.

Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν.

Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τον κίνδυνο της ακροδεξιάς και την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να διαμορφώσουν κοινή στάση. «Οι πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργούν ισχυρή αβεβαιότητα και κρίση. Εκεί ριζώνει η ακροδεξιά. Μοιάζει η εποχή μας με αυτό που βίωνε το τέλος του μεσοπολέμου. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο ανόδου της Λεπέν στην Γαλλία που αναμένεται να σαρώσει στις ευρωεκλογές, του Afd στην Γερμανία, της επιστροφής του Τραμπ».

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εγκατέλειψε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που εγκαινίασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ακολούθησαν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ανοησίες ότι ήταν μιμητής του Ανδρέα Παπανδρέου» και πρόσθεσε: «Ίσως ορισμένοι, που τα έλεγαν αυτά, ενοχλήθηκαν από το ότι το κύμα του 2015 είχε ομοιότητες με το 1981. Πέραν αυτού όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δύο όψεις. Υπήρξε εμβληματική μορφή της ελληνικής δημοκρατίας, ολοκλήρωσε την μεταπολίτευση. Πραγματοποίησε την κοινωνική ολοκλήρωση με την οποία εντάχθηκε στον κοινωνικό ιστό αν όχι το μισό το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού που ήταν αποκλεισμένο μετά τον εμφύλιο. Ωστόσο υπάρχει και η κατάληξη της διακυβέρνησης, στο τέλος της θητείας του έγινε ο ίδιος κατεστημένο. Αν δεν υπήρχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την εκδικητική του στάση και το Ειδικό Δικαστήριο -με ευθύνη και σύμπραξη και της Αριστεράς- θα ήταν άλλο το αφήγημα σήμερα.

Σημείωσε τέλος ότι «για την χώρα δεν είμαι ευχαριστημένος γιατί μετά από 50 χρόνια ομαλής πορείας, τα νέα παιδιά φεύγουν από τη χώρα ξανά. Έχει υπάρξει μια ρωγμή στο κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης. Είναι εμφανές ότι οι νέες γενιές βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «ευτυχής που η δική μου κυβέρνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στην Αριστερά είπε ότι «η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί. Οι αξίες της είναι διαχρονικές».

Αναφέρθηκε στην κρίσιμη περίοδο του 2015: «Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν σκέφτηκα να διαπραγματευτώ την παρουσία μας στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ακόμη: «Η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση. Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω. Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Κάνοντας ευρύτερη αποτίμηση σημείωσε: «Οδηγηθήκαμε στην κρίση λόγω της προδοσίας των αξιών της μεταπολίτευσης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ίσες ευθύνες γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές. Μετατράπηκαν σε κόμματα δίχως συνεκτική ιδεολογία. Η χώρα σταμάτησε να παράγει και σταμάτησε να φορολογεί. Η ΝΔ αναθεώρησε μια βασική αρχή της ταυτότητάς της που ήταν η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: