Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Πώς θα εξατομικεύεται ανά δικαιούχο

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Πώς θα εξατομικεύεται ανά δικαιούχο
Photo: pixabay.com
Τι προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε αλλαγές στο ύψος που θα έχει το επίδομα ανεργίας, επισημαίνοντας πως θα εξατομικεύεται ανά δικαιούχο.

«Ένας εργαζόμενος με καλό μισθό, 20 χρόνια δουλειάς και υψηλές εισφορές υπέρ της ΔΥΠΑ και ένας εργαζόμενος με δύο έτη δουλειάς με τον κατώτατο μισθό, αν βγουν σήμερα στην ανεργία θα πάρουν το ίδιο επίδομα. Όμως, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είναι αναλογικό των ετών στην εργασία και αναλογικό του μισθού στην εργασία, αυτό θα αλλάξουμε» προανήγγειλε η υπουργός σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους συνταξιούχους και την προσπάθεια να αποκαλυφθούν όσοι εργάζονται «μαύρα και αδήλωτα», μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης τους συγκριτικά με όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως «υπολογίζουμε σε 100.000 τους συνταξιούχους που παράλληλα εργάζονται. Από αυτούς, οι 36.000 δηλώνουν ότι εργάζονται. Από τις 09:00 της Δευτέρας που άνοιξε η πλατφόρμα, με μια εύκολη διαδικασία με 3 σελίδες, συνολικά μέχρι τώρα 5.300 συνταξιούχοι έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία καταγραφής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο αφορά στη δυσκολία επιχειρήσεων να βρουν προσωπικό, η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι «έχουμε το πρόβλημα εργοδοτών ότι δεν μπορούν να βρουν εργατικά χέρια και μάλιστα εξειδικευμένα εργατικά χέρια, με την ανεργία στο 8,9%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, την περασμένη εβδομάδα. Εκεί είναι που και ο Πρωθυπουργός βγαίνει και λέει στους εργοδότες ότι θα πρέπει να δώσουν καλύτερους μισθούς για να βρουν το προσωπικό που θέλουν».

Γα τον κατώτατο μισθό από 1η Απριλίου, η υπουργός είπε ότι θα διαμορφώνεται πάνω από 800 ευρώ ενώ σημείωσε ότι μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει γίνει η εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και από 1ης Απριλίου θα ισχύει ο νέος αυξημένος μισθός.

«Εμάς μας νοιάζει να μπορέσουμε να αυξήσουμε το εισόδημα του νοικοκυριού. Από το 2019 αυξήσαμε κατά 20% τον κατώτατο μισθό και ορίσαμε τις συνθήκες ώστε να ανέβει ο μέσος μισθός στην αγορά, κάτι που δεν καθορίζεται από την κυβέρνηση. Υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις που μένουν εκτός από τέτοιες ρυθμίσεις. Για κάθε αύξηση μιας μονάδας του κατώτατου μισθού έχουμε μια αύξηση της τάξης του 0,4% στο σύνολο των μισθών στην χώρα μας», επεσήμανε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: