Αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση: Κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια σε distress funds

Αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση: Κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια σε distress funds

Η νέα καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια, οι διοικήσεις των τραπεζών και ο ρόλος της ΕΚΤ.

Νέα καθυστέρηση παίρνει η κατάθεση του Νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κανονικά θα έπρεπε να κατατεθεί αύριο στη Βουλή και είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη, αλλά και του επικεφαλής του ΤΧΣ, Γιώργου Μιχελή, δόθηκε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να συντάξει το σχέδιο, το οποίο εκτός από το ρόλο του ΤΧΣ θα καθορίζει και τις λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο χρόνος είναι και πάλι λίγος, αφού θα πρέπει μέσα σε λίγες ημέρες να υπάρξει και διαβούλευση με τους δανειστές, ενώ το πλαίσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, όταν -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα- θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση. Πάντως, ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο να κατατεθεί το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου.

Διαβάστε σχετικά: Το πλάνο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η κυβέρνηση, εξάλλου, αλλάζει και πάλι γραμμή πλεύσης σε ό,τι αφορά στο θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων και πλέον συζητά τη μεταβίβαση προβληματικών επιχειρηματικών δανείων σε distress funds, θέμα που προεκλογικά αποτελούσε «ταμπού» για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, εξετάζεται και η αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών, αφού -σύμφωνα με παράγοντες που συμμετείχαν στη σύσκεψη- το ΤΧΣ θα αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο την αξιολόγηση των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και θα υιοθετήσει τις προτάσεις του για το κατά πόσο θα πρέπει να διατηρηθούν στις θέσεις τους.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τον τελευταίο λόγο στην επιλογή των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών δεν έχει η κυβέρνηση ή το ΤΧΣ, αλλά το Εποπτικό Όργανο της ΕΚΤ, ο SSM. Ο τελευταίος είχε απορρίψει τον σημερινό επικεφαλής του ΤΧΣ, Γιώργο Μιχελή για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, όπως αρχικά είχε προτείνει η κυβέρνηση.