Άλλη μία χώρα βάζει στο στόχαστρο Facebook, Google και Amazon

Η Νέα Ζηλανδία εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο χωρών που στοχεύουν συγκεκριμένα τις πολυεθνικές εταιρείες διαδικτύου.

Η Νέα Ζηλανδία μόλις έγινε η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε σχέδια για ψηφιακό φόρο στους γίγαντες του διαδικτύου όπως το Google, το Facebook και το Amazon.

Μιλώντας σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, δήλωσε ότι σε συνεννόηση με το υπουργικό της συμβούλιο, συμφώνησαν ότι το σημερινό φορολογικό σύστημα της χώρας «δεν είναι δίκαιο στο πώς αντιμετωπίζει τους φορολογούμενους κατοίκους και πώς αντιμετωπίζει τις πολυεθνικές εταιρείες».

Με αυτή την ανακοίνωση, η Νέα Ζηλανδία εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο χωρών που στοχεύουν συγκεκριμένα τις πολυεθνικές εταιρείες διαδικτύου. Η Γαλλία, η Αυστρία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία προωθούν το ψηφιακό φόρο σε εθνικό επίπεδο, μετά την αποτυχία της ΕΕ να συμφωνήσει σε έναν ενιαίο φόρο που θα ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ελπίζει επίσης ότι τα μέλη του θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία πολιτική, ενώ παράλληλα η Ινδία ανακοίνωσε σχέδια για φόρο ψηφιακών υπηρεσιών και η Αυστραλία βρίσκεται σε στάδιο εξέτασής του.