“Άλμα” στις τιμές των διαμαντιών λόγω των ρωσικών κυρώσεων

“Άλμα” στις τιμές των διαμαντιών λόγω των ρωσικών κυρώσεων
Russian Alrosa Diamond Deputy Director for sales Yevgeny Tsybukov shows a coloured, fancy brownish greenish yellow oval diamond, 50,21 carats, at Alrosa Diamond Cutting Division in Moscow on July 3, 2019. - Russian Alrosa gets its diamonds in the permafrost abyssal holes dug with explosives in the permanently frozen ground of Yakutia, an isolated region in East Siberia, the home to the huge diamond deposits that ensure Russia's supremacy in world production. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP) Photo: AFP

Την ανηφόρα παίρνουν και οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών, καθώς οι κυρώσεις στον έναν από τους δύο κύριους εξορύκτες του κόσμου διαταράσσουν την αλυσίδα εφοδιασμού. Στο παρελθόν ο κλάδος μπορούσε να στραφεί στο μεγαθήριο De Beers για να βρει επιπλέον πετράδια, όταν η προσφορά ήταν περιορισμένη. Αλλά όχι αυτή τη φορά, μεταδίδει το Bloomberg.

Η τιμή ενός μικρού ακατέργαστου διαμαντιού που θα προοριζόταν για ένα δαχτυλίδι έχει αυξηθεί περίπου 20% από τις αρχές Μαρτίου. Ο λόγος είναι ότι οι κοπτήρες, οι στιλβωτές και οι έμποροι διαμαντιών δυσκολεύονται να βρουν πετράδια μετά την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική Alrosa -αντίπαλον δέος της De Beers- η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής.

Άλλοτε η De Beers θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα τεράστια αποθέματά της ή απλώς να ενισχύσει τις εξορυκτικές της επιδόσεις. Πριν από δύο δεκαετίες διέθετε αποθέματα αξίας ίσως και 5 δισ. δολαρίων στα θησαυροφυλάκιά της στο Λονδίνο.

Όμως αυτές οι μέρες έχουν παρέλθει. Η εταιρεία διαθέτει μόνο τρέχοντα αποθέματα, παρόλο που τα ορυχεία της λειτουργούν στον μέγιστο βαθμό. Είναι μικρή η πιθανότητα αύξησης της προσφοράς πριν από το 2024, όταν θα ολοκληρωθεί η επέκταση στο εμβληματικό ορυχείο της στη Νότια Αφρική.

Επίσης, η De Beers παράγει σε χαμηλές ποσότητες τους μικρούς και φθηνότερους πολύτιμους λίθους στους οποίους ειδικεύεται η Alrosa. Αυτό συνεπάγεται αυξανόμενες ελλείψεις, εκτός εάν η ρωσική εταιρεία ξαναπιάσει δουλειά.

Η Alrosa ακύρωσε την τελευταία της πώληση τον Απρίλιο και είναι απίθανο να πουλήσει ξανά μεγάλες ποσότητες αυτόν τον μήνα, αναφέρουν πηγές του χώρου στο Bloomberg. Είναι αβέβαιο πότε θα μπορέσει να πουλήσει ξανά κανονικά, είπαν, παρόλο που εταιρεία, τράπεζες και αγοραστές αναζητούν λύσεις.

Οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν διχάσει και το παγκόσμιο εμπόριο πολύτιμων λίθων. Καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία και τα μεγάλα ονόματα αμερικανικών κοσμημάτων Tiffany και Signet έχουν πει ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν νέα διαμάντια που εξορύσσονται στη Ρωσία, λιανοπωλητές σε ΚίναΙνδία και Μέση Ανατολή δεν ακολουθούν το παράδειγμά τους και επιθυμούν να συνεχίσουν να αγοράζουν πολύτιμους λίθους.

Αυτή η δυναμική, καταλήγει το Bloomberg, προκαλεί ανησυχία ότι τα ρωσικά διαμάντια θα πλασάρονται στην αγορά με δήθεν άλλη προέλευση.