Άλμα στο φυσικό αέριο, μετά το «ρεσάλτο» σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Άλμα στο φυσικό αέριο, μετά το «ρεσάλτο» σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρώπη συνεχίζει να είναι ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση 

«Άλμα» σημειώνει το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετά το ρεσάλτο και την κατάσχεση πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, γεγονός πως ενισχύει την ανησυχία πως ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο TTF κατέγραφε αύξηση ως 7%, μετά από τέσσερις ημέρες πτώσης. Τις ανοδικές τάσεις, πάντως, ενισχύουν ο επερχόμενος χειμώνας και η συνεδρίαση του OPEC+, ο οποίος αναμένεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη συνεχίζει να είναι ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση που οδήγησε τη Ρωσία να εργαλειοποιήσει τις ροές φυσικού αερίου στους αγωγούς.

To ρεσάλτο

Το ναυλωμένο πλοίο που κατασχέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούτι οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν εγείρει φόβους ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικές διαταραχές στην περιοχή.

Η Nippon Yusen KK με έδρα το Τόκιο είπε ότι το Galaxy Leader, ένα πλοίο μεταφοράς οχημάτων που ναύλωσε, κατελήφθη στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Η εταιρεία δεν γνωρίζει την τρέχουσα θέση του πλοίου, το οποίο έχει πλήρωμα 25 ατόμων και δεν μεταφέρει φορτίο.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, το Galaxy Leader ανήκει σε μια μονάδα του Ισραηλινού επιχειρηματία Rami Ungar’s Ray Shipping Group.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την κατάσχεση. Εκπρόσωπος της οργάνωσης Χούτι δήλωσε την Κυριακή ότι θα συνεχίσει να στοχεύει ισραηλινά πλοία μέχρι να τελειώσει η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: