Aloe Love Iced Tea: Η βραβευμένη ελληνική αλόη που κατέκτησε τον κόσμο

Aloe Love Iced Tea: Η βραβευμένη ελληνική αλόη που κατέκτησε τον κόσμο

Ο Σταμάτης Μπάκνης μας συστήνει το Aloe Ice Tea, μιλά για τα νέα προϊόντα, καθώς και τις νέες αγορές που «ξεκλειδώνουν» οι διεθνείς διακρίσεις.

Μπορεί η αλόη να κατέκτησε τη θέση που της αξίζει στο βάθρο των θεραπευτικών φυτών σχετικά πρόσφατα, εντούτοις οποιοδήποτε προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά, σε στερεή ή και υγρή μορφή, και την φέρει στα συστατικά του γίνεται αμέσως best seller.

Σχεδόν μια δεκαετία πίσω, πριν η αλόη γίνει τόσο γνωστή, ένας Έλληνας επιχειρηματίας είχε τη φαϊνή ιδέα να «φυλακίσει» σε ένα μπουκαλάκι αυτό το μαγικό φυτό και να το προσφέρει συνοδευόμενο από πράσινο τσάι.

Το Aloe Love Ice Tea κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις και η εξωστρέφεια, όπως και οι διεθνείς διακρίσεις, ήταν μονόδρομος. Ο ιδρυτής της Modello Group, Σταμάτης Μπάκνης, μίλησε στο fortunegreece.com για το χρυσό αστέρι που έλαβε το Aloe Love Iced Tea Passion Fruit στη 12η ετήσια απονομή βραβείων γεύσης και ποιότητας από το International Taste & Quality Institute στις Βρυξέλλες, αλλά και για τα νέα προϊόντα που θα κάνουν προσεχώς την εμφάνισή τους. «Η εν λόγω διάκριση αποτελεί διαβατήριο για τις αγορές του εξωτερικού και εκτιμάμε ότι θα μας ανοίξουν πολλές ακόμη πόρτες» τονίζει ο κ. Μπάκνης.

Προσθέτει δε πως η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις είναι πολύ σημαντική καθώς συμβάλλει στο να γίνει γνωστό ένα brand, τόσο στους ανθρώπους της αγοράς, όσο και στους καταναλωτές. «Στην πρόσφατη έκθεση της Anuga συμμετείχαμε με ένα μεγάλο περίπτερο, το οποίο βραβεύτηκε ως το δεύτερο καλύτερο από άποψη αισθητικής, ακολουθώντας αυτό της Coca Cola».

Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί πως η επαφή με την αλόη και η εμπορική εκμετάλλευσή της ήρθαν σε μια δύσκολη χρονικά για τον κ. Μπάκνη συγκυρία. Όπως αναφέρει η προηγούμενη ενασχόληση του ήταν στον κλάδο της ένδυσης και της εστίασης και μια κακή επιχειρηματική επιλογή οδήγησε στο να αλλάξει προσανατολισμό. «Δέκα χρόνια πριν είχα επενδύσει σε αρκετά μαγαζιά καφέ και μια οικονομική καταστροφή ήρθε να αλλάξει όλα τα δεδομένα. Εκείνη την περίοδο έφερνα ένα χυμό από τη Γαλλία και το τοποθετούσα στα μαγαζιά που διατηρούσα. Όταν λοιπόν οι επιχειρήσεις μου έπεσαν έξω, αποφάσισα να πάρω το συμβόλαιο από την εταιρεία για την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της στην Ελλάδα. Ξεκίνησα με ένα μπουκαλάκι αλόη και άρχισα να το τοποθετώ σε μίνι μάρκετ και περίπτερα».

Μέσα σε ενάμιση μήνα κατάφερε να αποκτήσει 3.000 σημεία πώλησης και από το 2012, μέσα στην κρίση, μπαίνει στη διαδικασία παραγωγής των δικών του προϊόντων. «Πιστεύω πως αν είχα κάνει νωρίτερα χρονικά τη συγκεκριμένη κίνηση τώρα ίσως και να ήμουν πολυεκατομμυριούχος» λέει γελώντας.

Στο χαρτοφυλάκιο της Modello Group βρίσκονται σήμερα 17 προϊόντα από όλο τον κόσμο, καθώς και 2 ελληνικά brands, το Aloe Love Ice Tea και το Aloe Love Drink, ενώ μέσα στο 2017 αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του και ένα τρίτο ελληνικό προϊόν, το Coffee Love, καφές με γάλα καρύδας.

Προσεχώς η είσοδος σε οχτώ νέες αγορές.

Περί το ένα εκατομμύριο μπουκάλια τσαγιού με βάση την αλόη καταναλώνονται στην ελληνική αγορά, ενώ παρουσία υπάρχει σε 12 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων, Αμερική, Κίνα, Δανία, Βέλγιο, Ελβετία, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία, Ισραήλ, Ινδία και Κορέα. Το business plan περιλαμβάνει περεταίρω επέκταση σε οχτώ νέες αγορές από τη γειτονική Ιταλία μέχρι την μακρινή Ουρουγουάη. «Η Αμερική είναι η πιο δυνατή αγορά μας. Όταν ξεκίνησα τις εξαγωγές ήταν ένα μεγάλο στοίχημα καθώς θεωρώ ότι με τη φιλοσοφία του υπερκαταναλωτισμού που επικρατεί εκεί, κρίνεται στην πράξη εάν ένα προϊόν θα καταφέρει να πωληθεί ή όχι. Το παν είναι να βρεις το κατάλληλο άτομο που θα γνωρίζει καλά την αγορά, έτσι ώστε ως αντιπρόσωπος να  προωθήσει  όσο το δυνατόν καλύτερα το προϊόν».

Όπως λέει, αν το τσάι αλόης αγαπήθηκε από τον κόσμο, αυτό οφείλεται στο ότι αποτελεί το μοναδικό ρόφημα παγκοσμίως που συνδυάζει φυσική aloe vera – και όχι σε σκόνη – με πράσινο τσάι, κομματάκια αλόης και φυσικό χυμό φρούτου. Η παραγωγή γίνεται στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη και το Μεξικό, καθώς διαθέτουν διαφορετικής ποιότητας αλόη από την ελληνική και καλύτερη τεχνογνωσία σε ότι αφορά την  επεξεργασία της, ενώ από τη στιγμή που θα ανοιχτεί το μπουκάλι χρειάζονται τρεις ημέρες μέχρι την κατανάλωσή του.

«Όσο αποδυναμώνεις τα σημεία πώλησης, τόσο λιγότερη δουλειά έχεις».

Αυτή τη στιγμή η Modello Group απασχολεί 20 εργαζόμενους και ο στόχος που έχει θέσει για τα επόμενα χρόνια ο κ. Μπάκνης είναι τα προϊόντα του να τοποθετηθούν σε όλο τον πλανήτη. Προσθέτει δε πως η τουριστική κίνηση συνέβαλε σε αύξηση των πωλήσεων, αλλά και στο κλείσιμο νέων εμπορικών συμφωνιών, καθώς υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου ξένοι επιχειρηματίες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα για διακοπές, δοκίμασαν τα προϊόντα της εταιρείας και έσπευσαν να έρθουν σε επαφή με τον ίδιο για αντιπροσώπευση των προϊόντων του στη χώρα τους. «Το 2016 θα κλείσουμε με μια αύξηση της τάξης του 60% ως προς το τζίρο. Η εικόνα βέβαια που καταγράφεται στον κλάδο δεν είναι καλή, αφού η πτώση είναι μεγάλη και στις μεγάλες εταιρείες που διακινούν προϊόντα και στα περίπτερα-μίνι μάρκετ, που είτε κλείνουν είτε φτάνουν στο σημείο να πουλάνε τα απολύτως απαραίτητα. Στη δεύτερη περίπτωση η ζημιά που γίνεται στην αγορά είναι σημαντική, διότι η λογική λέει ότι όσο αποδυναμώνεις τα σημεία πώλησης, τόσο λιγότερη δουλειά έχεις. Κακά τα ψέματα το μάτι είναι αυτό που αγοράζει και σίγουρα κάποιος που θέλει να ψωνίσει θα το κάνει σε ένα μαγαζί που είναι γεμάτο».

Τέλος η συμβουλή που δίνει σε έναν νέο επιχειρηματία συνοψίζεται στο να είναι τίμιος, να δημιουργεί value for money προϊόντα, και να έχει στραμμένο το βλέμμα του εκτός των εθνικών συνόρων.