Alpha Bank: Υπερκάλυψη με το «καλημέρα» στην ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ

Alpha Bank: Υπερκάλυψη με το «καλημέρα» στην ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών - Μεγαλύτερη ζήτηση από την προσφορά καλύπτει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα 800 εκατ. ευρώ της αύξησης.

Άρχισε σήμερα, 28 Ιουνίου, η διαδικασία για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε στις 9.00 και θα κλείσει στις 30 Ιουνίου 16.00. Καταγράφεται υψηλή ζήτηση, ενώ με επιβεβαιωμένη τη συμμετοχή βασικών και ειδικών μετόχων εκτιμάται ότι η προσφορά έχει ήδη καλυφθεί.

Οι νέες μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ ανά μετοχή θα διατεθούν με ανώτατη τιμή διάθεσης 1,20 ευρώ μέσω της δημόσιας προσφοράς. Σημειώνεται ότι η αύξηση πραγματοποιείται με διεθνή προσφορά, που θα καλύψει το 80% της έκδοσης και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα για το 20% αυτής.

Στην αύξηση θα συμμετέχει μεταξύ άλλων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 10,94%, καθώς και η πλευρά του John Paulson, με το 5,6%. Τη συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει και σειρά διεθνών funds, ασφαλιστικών ταμείων και άλλων θεσμικών επενδυτών.

Βασικοί όροι και χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο για τη συμμετοχή στην αύξηση θα πρέπει ο επενδυτής να έχει μετοχές της Alpha Bank σήμερα, 28 Ιουνίου. Οι Έλληνες επενδυτές μπορούν να εγγράφονται στη δημόσια προσφορά, ενώ οι ξένοι και ειδικοί επενδυτές, όπως είναι και το ΤΧΣ, θα εγγράφονται στο βιβλίο προσφορών.

Στους υφιστάμενους μετόχους δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας και αν κάποιος επενδυτής εγγραφεί για περισσότερες μετοχές, κατ’ αρχήν ικανοποιείται το ποσοστό του, και εφόσον υπάρχουν αδιάθετες μετοχές, γίνεται νέα κατανομή.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας μπορεί να μεταφέρει αδιάθετες μετοχές από τη δημόσια προσφορά προς το βιβλίο προσφορών και αντίστροφα. Επίσης, μπορεί να μεταβληθεί η κατ’ αρχήν κατανομή 20%-80% εφόσον κρίνεται αναγκαίο βάσει της ζήτησης ενώ νέοι επενδυτές θα λάβουν μετοχές μόνο εάν υπάρξουν αδιάθετες είτε από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα είτε από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των νέων μετοχών από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προκύψει από τη διαίρεση του ποσού που θα συγκεντρωθεί προς την τιμή διάθεσης και οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει επίσης ότι στις 30.6 λήγει η δημόσια προσφορά. Την 1η Ιουλίου αναμένεται η δημοσίευση της ανακοίνωσης σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών και στις 6.7 προβλέπεται η δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με την έκβαση της δημόσιας προσφοράς. Στις 9.7 αναμένεται επίσης η έγκριση της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και η ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Η ανακοίνωση της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών

Η Αlpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, 100% μητρική της Alpha Bank Α.Ε., ανακοίνωσε νωρίτερα την έναρξη της συνδυασμένης προσφοράς νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών της  Αlpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη, προκειμένου να αντληθούν ποσά ύψους 0,8 δισ. ευρώ.

Οι νέες μετοχές θα διατεθούν:

(α)  στην Ελλάδα, σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές στο πλαίσιο δημόσιας προσφοράς κατά την έννοια του άρθρου 2 στοιχείο (δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά́ με το ενημερωτικό δελτίο που πρέπει να δημοσιεύεται κατά́ τη δημόσια προσφορά κινητών αξιών ή κατά την εισαγωγή κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά, των εφαρμοστέων διατάξεων του Ν. 4706/2020, και τις εκτελεστικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και

(β)  εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, σε θεσμικούς και σε άλλους επιλέξιμους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών, βάσει μίας ή περισσότερων εξαιρέσεων από την υποχρέωση δημοσίευσης ή διασυνοριακής χρήσης ενημερωτικού δελτίου σύμφωνα με τον Κανονισμό περί Ενημερωτικών Δελτίων ή/και άλλες εφαρμοστέες εθνικές νομοθεσίες, συμπεριλαμβανομένου στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με τον Κανόνα 144Α (Rule 144A).

Η δημόσια προσφορά και η ιδιωτική τοποθέτηση θα διενεργηθούν παράλληλα και θα διαρκέσουν από την 28 Ιουνίου 2021 μέχρι και την 30 Ιουνίου 2021.

Οι νέες μετοχές κατανέμονται κατά προτεραιότητα στους υφισταμένους μέτοχους που συμμετέχουν στη συνδυασμένη προσφορά.