Alpha Bank: Πώς τα capital controls «βαθαίνουν» την ύφεση

Alpha Bank: Πώς τα capital controls «βαθαίνουν» την ύφεση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουν λυθεί τα προβλήματα της αγοράς από τα capital controls αναφέρει ο Γ. Στουρνάρας.

Την επίδραση που έχουν τα capital controls στην ελληνική οικονομία αναλύει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Όπως αναφέρει η τράπεζα, η επικράτηση αρνητικού ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2015 αποτελεί το πιθανότερο σενάριο μετά την επιβολή ελέγχων επί των κεφαλαίων (capital controls).

Τούτο αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα του δραστικού περιορισμού της δυνατότητας διενέργειας συναλλαγών που συμπιέζει κατ’ αυτόν τον τρόπο την οικονομική δραστηριότητα, τονίζει η Alpha.

Επιπροσθέτως, το συνδυαστικό αποτέλεσμα της υφεσιακής διαταραχής (shock), που ενδέχεται να υπερβεί το 2%, και της νέας δανειακής συμβάσεως αναμένεται να έχει σημαντική αυξητική επίδραση επί του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

H Αlpha Bank αναφέρει πάντως πώς η έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο των επειγουσών ρυθμίσεων για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στηρίξεως στις 15 και 22 Ιουλίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της αβεβαιότητας και την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης.

«Η επικείμενη συμφωνία δύναται να αποτελέσει ευκαιρία επανεκκινήσεως της ελληνικής οικονομίας, επωφελούμενης από το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την προοπτική επισπεύσεως της απορροφήσεως και ουσιαστικής αξιοποιήσεως των κοινοτικών κονδυλίων» αναφέρει.

Και συνεχίζει: «παράλληλα, η δυσκολία επιτεύξεως των δημοσιονομικών στόχων εξαιτίας του υφεσιακού περιβάλλοντος καθιστά δυσχερή τον σχεδιασμό αποκλιμακώσεως του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να προσεγγίσει το 165% του ΑΕΠ το 2020 κατά το βασικό σενάριο και το 187% σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Η νέα δανειακή συμφωνία θα μπορούσε, κατά συνέπεια, να συνοδευθεί από μία ουσιώδη αναδιάταξη και μεσαίας κλίμακας ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους στηριζόμενη στην επιμήκυνσή του και στη μείωση των επιτοκίων».

Η συμφωνία στηρίζεται εκ νέου σε αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατανάλωση, τα εισοδήματα και τα επιχειρηματικά κέρδη, σχολιάζει η Alpha.

«Αποδυναμώνονται συνεπώς τα κίνητρα για επενδύσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά και τα κίνητρα για την προσφορά εξειδικευμένης εργασίας. Είναι συνεπώς απαραίτητο να πλαισιωθεί από ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΖτΕ της 12ης Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί με τις Ελληνικές Αρχές για την χρηματοδότηση μέχρι και €35 δισ. με σκοπό την ενίσχυση της αναπτύξεως της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχολήσεως.

Επιπλέον, ενισχύονται τα κίνητρα για περαιτέρω χαλάρωση της φορολογικής συνειδήσεως και διόγκωση της φοροδιαφυγής. Είναι επομένως απαραίτητο τα νέα μέτρα να συνδυασθούν με ενδυνάμωση και αναβάθμιση του φοροελεγκτικού μηχανισμού ώστε να εμπεδωθεί ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Διαβεβαιώσεις Στουρνάρα για τα capital contols
H κατάσταση με τα capital controls εξελίσσεται ικανοποιητικά και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχουμε επιλύσει τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Αυτό τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του εμπορίου.

Όπως διευκρίνισε, μέχρι στιγμής οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί για τις εισαγωγές βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο μηνιαίο επίπεδο που εισαγωγών που πραγματοποιούνταν προ κρίσεως.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί τις επόμενες ημέρες. Ήδη όπως ανέφερε το σύστημα λειτουργεί πιο αποκεντρωμένα και το 70% των αποφάσεων λαμβάνεται πλέον από τις ίδιες τις τράπεζες.