Alpha Bank: Τέσσερα σχήματα προχωρούν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το Galaxy

Alpha Bank: Τέσσερα σχήματα προχωρούν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το Galaxy
O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης μιλά στην γενική συνέλευση της Τράπεζας, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019. Πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Alpha Bank. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, το διεθνές κύρος των υποψήφιων επενδυτών και η ποιότητα των προσφορών που κατατέθηκαν αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην AlphaBank.

Τέσσερα σχήματα, μεταξύ των οποίων Pimco, Elliot-CreditoFondiario, Cerved, απαρτίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη shortlist των διεκδικητών για το projectGalaxy, του Στρατηγικού Σχεδίου της AlphaBank για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της.

Η διοίκηση της AlphaBank υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη ολοκλήρωσε τη shortlist με τους υποψήφιους διεκδικητές οι οποίοι πλέον θα υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα κριτήρια της επιλογής που υιοθέτησε η διοίκηση της AlphaBank είναι η εμπειρία των επενδυτών σε σύνθετες και απαιτητικές συναλλαγές ανάλογου μεγέθους, η αναπτυξιακή προοπτική της Cepal ως του μεγαλύτερου Servicer στην Ελλάδα και η διατήρηση υψηλών ρυθμών για ολοκλήρωση της συναλλαγής μέσα στους λίγους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fortress δεν κατέθεσε τελικώς προσφορά για το projectGalaxy, αλλά αποτελεί εταίρο της AlphaBank, καθώς προ ημερών ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (Neptune), η διαχείριση του οποίου ανατέθηκε στην Cepal.

Με το Project Galaxy, το οποίο υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, η AlphaBank επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στους φιλόδοξους και απαιτητικούς στόχους του businessplan που παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2019.

Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, το διεθνές κύρος των υποψήφιων επενδυτών και η ποιότητα των προσφορών που κατατέθηκαν αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην AlphaBank και την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής της Διοίκησης να επανεκκινήσει τη διαδικασία.

Ενδεικτικό του υψηλού ανταγωνισμού που σημειώθηκε για το συγκεκριμένο project είναι και το γεγονός ότι μεγάλα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας (π.χ. BainCapital), τέθηκαν εκτός του δεύτερου γύρου.

Παράλληλα, δρομολογείται η διαδικασία του εταιρικού μετασχηματισμού αλλά και η υποβολή αίτησης υπαγωγής των τιτλοποιήσεων του Project Galaxy στο πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηρακλής».

Ολοκληρώθηκε η απόκτηση της Cepal

Υπενθυμίζεται ότι η AlphaBank ανακοίνωσε χθες την απόκτηση του 100% της Cepal, η οποία – αφού ολοκληρωθεί η ενοποίηση των διευθύνσεων διαχείρισης ΜΕΑ της AlphaBank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal – θα διατεθεί προς πώληση (σε ποσοστό έως το 100%) στον επενδυτή που θα αναδειχθεί από την διαγωνιστική διαδικασία του Galaxy.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε χθες – ταχύτερα ακόμη και από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2019 – η μεταβίβαση του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της CepalHoldingsS.A. που κατείχε μέχρι πρότινος η Centerbridge, καθιστώντας την Τράπεζα μοναδικό μέτοχο της εταιρίας.

Στο πλαίσιο του Project Galaxy, το οποίο δρομολογείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, η Τράπεζα θα διαθέσει εντός των προσεχών μηνών προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal καθώς και ποσοστό από τα mezzanine και juniornotes της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους έως 10,5 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι η Cepal να αναδειχθεί στην ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά καθώς, παράλληλα με τα χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών που ήδη διαχειρίζεται, θα αναλάβει το τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο καθώς και τη διαχείριση των υπολοίπων ΜΕΑ της AlphaBank. Το σύνολο των δανείων υπό διαχείριση θα ανέλθει μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, σε Ευρώ 33 δισ., τοποθετώντας τη CEPAL στον ευρωπαϊκό χάρτη ως μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρίες διαχείρισης.

Η Cepal άνοιξε τη σχετική αγορά στην Ελλάδα, καθώς ήταν η πρώτη εταιρία που αδειοδοτήθηκε το 2017 από την Τράπεζα της Ελλάδος υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο. Με την πώληση των μετοχών της σε διεθνή επενδυτή, το πρωτοποριακό για την εποχή του εγχείρημα περνάει σε νέα φάση ανάπτυξης, δικαιώνοντας τους ιδρυτές μετόχους, μεταξύ των οποίων και η AlphaBank.

Ήδη από την 1η Ιουλίου, νέος διευθύνων σύμβουλος της Cepal ανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων της AlphaBank ενώ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας, θα αναλάβει Εκτελεστικός Πρόεδρος της Cepal, μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των διευθύνσεων διαχείρισης ΜΕΑ της AlphaBank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal.

Πηγή: news247.gr