Alphabet: Θεαματική αύξηση κεφαλαιοποίησης, με ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη

Alphabet: Θεαματική αύξηση κεφαλαιοποίησης, με ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη
The logo of Google is seen on a screen. In the background there is the logo of Alphabet. Alphabet is the mother company of Google. It has a revenue of 117 billion dollars. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Αφότου παρουσίασε νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, η Alphabet βλέπει τώρα τη χρηματιστηριακή της αξία να αυξάνεται θεαματικά

Η Alphabet Inc. επιστρέφει. Οι μετοχές της Google είχαν μείνει πίσω σε σχέση με άλλες μετοχές εταιρειών του κλάδου φέτος, εν μέσω φόβων ότι χάνει έδαφος στην κούρσα για την ανάπτυξη προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, από τη στιγμή που παρουσίασε τα τελευταία εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης σε ένα συνέδριο προγραμματιστών την περασμένη εβδομάδα, η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 12%, προσθέτοντας 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και εξαλείφοντας την υποαπόδοσή της έναντι ομοειδών εταιρειών όπως η Apple Inc. και η Microsoft Corp.

«Οι επενδυτές διερωτώνται αν η Alphabet είναι νικητής ή χαμένος καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το τοπίο», δήλωσε ο Τζέισον Μπένοβιτς, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην CI Roosevelt. «Αυτή η εξέλιξη την τοποθετεί πιο σταθερά στο στρατόπεδο των νικητών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Alphabet συνέχισε την υπεραπόδοσή της την Τρίτη, σημειώνοντας άνοδο 3,3% αφότου κάποια έγγραφα έδειξαν ότι η Pershing Square του Μπιλ Άκμαν ήταν μεταξύ των εταιρειών που αγόρασαν τη μετοχή το πρώτο τρίμηνο. Αργά τη Δευτέρα, το hedge fund αποκάλυψε την αγορά περισσότερων από 10 εκατομμυρίων μετοχών κατηγοριών Α και C της Alphabet κατά το πρώτο τρίμηνο, αξίας περίπου 1,2 δισ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.

Με τον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη να συσσωρεύεται, η Alphabet δεν είχε τα τεράστια κέρδη που είδαν πολλές άλλες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, ιδίως καθώς η ταχεία ανάπτυξη του ChatGPT της OpenAI θεωρείται ως πιθανή απειλή για την κυριαρχία της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στην αναζήτηση. Έτσι, η ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας αναφορικά με μια πιο συνομιλητική μηχανή αναζήτησης και με το γεγονός ότι η εταιρεία καθιστά ευρύτερα διαθέσιμο το chatbot της που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη παρείχε μια απαραίτητη ώθηση.

Ο αναλυτής της Morgan Stanley, Μπράιαν Νόβακ ήταν μεταξύ των αναλυτών της Wall Street που ενθαρρύνθηκαν από την παρουσίαση της Google. Εάν η εταιρεία μπορέσει να ενσωματώσει με επιτυχία τα νέα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα της που εξυπηρετούν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, θα καταλήξει να «χτίσει περαιτέρω εμπιστοσύνη στην ανοδική πορεία της τεχνητής νοημοσύνης που θα έρθει», έγραψε ο Νόβακ σε ερευνητικό σημείωμα μετά την εκδήλωση.

Ακόμα και μετά από ένα τόσο ισχυρό ράλι, η Alphabet δεν είναι ακριβή σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Ο λόγος τιμής προς προβλεπόμενα κέρδη της μετοχής (19) είναι ο υψηλότερος των τελευταίων μηνών, ωστόσο η μετοχή εξακολουθεί να είναι πολύ φθηνότερη από τη Microsoft και την Apple, οι οποίες έχουν λόγο τιμής/κέρδη 29 και 27 αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυσικά, υπάρχουν ακόμη πολλοί σκεπτικιστές. Ο αναλυτής της Loop Capital, Ρομπ Σάντερσον, λέει ότι οι παρατεταμένες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτρέψουν την επέκταση του φθηνότερου πολλαπλασιαστή αποτίμησης της Alphabet στην αγορά.

Ο αναλυτής άλλαξε την αξιολόγησή του για τη μετοχή σε hold από buy τη Δευτέρα, παρόλο που βλέπει την εταιρεία ως έναν σημαντικό ωφελημένο από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης μακροπρόθεσμα.

«Δεν το βλέπουμε ως υπαρξιακή απειλή για την Google, αλλά αυτή η συμπεριφορά θα γίνει μια ανταγωνιστική δύναμη απέναντι στην κυριαρχία της στη σύνδεση των χρηστών με τις πληροφορίες», έγραψε.

Η άνοδος της Alphabet την τελευταία εβδομάδα εκτόξευσε τον δείκτη σχετικής ισχύος της πέρα από το επίπεδο των 70 μονάδων που σηματοδοτεί σε ορισμένους τεχνικούς αναλυτές ότι μια μετοχή μπορεί να έχει αυξηθεί πάρα πολύ και πολύ γρήγορα. Οι μετοχές διαπραγματεύονταν υψηλότερα κατά 0,4% την Τρίτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune