EKT: Η μάχη με τον πληθωρισμό δεν κερδήθηκε – Οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν ακόμη δρόμο

EKT: Η μάχη με τον πληθωρισμό δεν κερδήθηκε – Οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν ακόμη δρόμο
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ολοκλήρωσε τη νομισματική σύσφιξη

Η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί, οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν δρόμο ακόμη μπροστά τους. Τάδε έφη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς Ντε Γκίντος.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος την Τετάρτη 17 Μαΐου δήλωσε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των επόμενων μηνών και θα εξαρτηθούν από τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος είναι πιο επίμονος από το αναμενόμενο.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε στο ταξίδι της νομισματικής σύσφιξης», είπε ο ντε Γκίντος σε τραπεζικό συνέδριο στη Μαδρίτη. «Σίγουρα έχουμε πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος».

Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της, ανεβάζοντας τα επιτόκια κατά 0,25%, καθώς οι προσπάθειές της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% ήρθαν αντιμέτωπες με την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού τομέα.

Ενώ οι αγορές προεξοφλούν ακόμη δύο  αυξήσεις, ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου λένε ότι η σύσφιξη μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης «αντέχουν την καταιγίδα», σύμφωνα με τον Ντε Γκίντος. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ωστόσο», είπε. «Τα τρωτά σημεία παραμένουν και πρέπει να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να διαφυλάξουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Πληθωρισμός

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Απρίλιο , όπως ανέφερε η Eurostat, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που υποδεικνύουν ολοένα και πιο επίμονη αύξηση των τιμών μεταξύ των 20 χωρών του ευρώ.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στο 4,5% πίσω από το Λουξεμβούργο (2,7%), το Βέλγιο (3,3%), την Ισπανία (3,8%) και την Κύπρο (3,9%).

Ειδικότερα, οι τιμές «έτρεξαν» με 7,0% τον Απρίλιο από 6,9% έναν μήνα νωρίτερα, καθώς το κόστος υπηρεσιών και ενέργειας αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα.

Αν και η υποκείμενη αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε, η κρίσιμη συνιστώσα των υπηρεσιών συνέχισε να επιταχύνεται, υποδεικνύοντας τις αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις που θα μπορούσαν να κολλήσουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ ένας ακόμη πιο περιορισμένος δείκτης, που εξαιρεί το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, στην πρώτη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος οφείλεται κυρίως στο κόστος εργασίας, επιταχύνθηκε στο 5,2% από 5,1%, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των πολιτικών ότι η αύξηση των ονομαστικών μισθών θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνα γρήγορη.

Πάντως, ο Nτε Γκίντος δήλωσε επίσης ότι η ευρωζώνη θα δει συγκρατημένη ανάπτυξη, περίπου στο 1% το 2023, σύμφωνα με την πρόβλεψη που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και το «θετικό είναι ότι αποφεύχθηκε μια τεχνική ύφεση».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: