Αμερικανοί Αξιωματούχοι: To Μπόινγκ καταρρίφθηκε από πύραυλο!

Αμερικανοί Αξιωματούχοι: To Μπόινγκ καταρρίφθηκε από πύραυλο!

Το CΝΝ επικαλείται πηγές από τον αμερικανικό στρατό και ενδείξεις από ραντάρ - Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Πούτιν και Ποροσένκο.

Οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μοιραίο Μπόινγκ καταρρίφθηκε ανέφερε αξιωματούχος στο CNN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο ένα ραντάρ έδειξε ότι ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος άνοιξε και εντόπισε ένα αεροπλάνο στην περιοχή, λίγα λεπτά πριν την πτώση του Μπόϊνγκ και ένα δεύτερο ραντάρ έδειξε ενδείξεις θερμότητας, όταν το αεροπλάνο χτυπήθηκε.

«Οι ΗΠΑ εξετάζουν την τροχιά του πυραύλου για να μάθουν από πού εκτοξεύθηκε» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Συνομιλία Ομπάμα – Ποροσένκο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από τον τόπο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία ώστε να τα εξετάσουν οι ερευνητές.

«Ο πρόεδρος Ποροσένκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια που προσφέρουν οι διεθνείς ερευνητές ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή μια ενδελεχούς και με διαφάνεια έρευνας στον τόπο της συντριβής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. «Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια».

«Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από την περιοχή της συντριβής θα πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία μέχρις ότου διεθνείς ερευνητές είναι σε θέση να εξετάσουν όλες τις πτυχές της τραγωδίας».

Έκκληση Σταϊνμάγιερ για διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας
Έκκληση για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης, διεθνούς έρευνας σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, έκανε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

«Οι αυτονομιστές πρέπει να επιτρέψουν στις υπηρεσίες ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης την πρόσβαση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος και είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα μια ανεξάρτητη και διεθνή έρευνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σταϊνμάγιερ.

«Νιώθω τρομοκρατημένος από την είδηση αυτή που έρχεται από την ανατολική Ουκρανία. Με εκατοντάδες αθώους ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους με αυτόν τον φοβερό τρόπο, οι λέξεις είναι περιττές», είπε.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσα του Μεξικού, εάν η Γερμανία συμμερίζεται την ίδια άποψη με την ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, ο Σταϊνμάγιερ δεν θέλησε να σχολιάσει. «Δεν έχω πληροφόρηση», είπε.

Ποροσένκο: «Ήταν τρομοκρατική ενέργεια»
Ως «τρομοκρατική» επίθεση χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines το οποίο μετέφερε συνολικά 298 επιβάτες και πλήρωμα και συνετρίβη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ επεσήμανε ότι το τραγικό αυτό συμβάν αποτελεί πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανάρτησε ο ίδιος στην ιστοσελίδα του.

«Η σημερινή τραγωδία έδειξε για μια ακόμη φορά ότι η τρομοκρατία δεν περιορίζεται σε μία τοποθεσία, αλλά αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Και η επιθετικότητα από το εξωτερικό εναντίον της Ουκρανίας δεν αποτελεί μόνο δικό μας πρόβλημα, αλλά απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη και την παγκόσμια ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μέλη των οικογενειών των ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Malaysia Airlines, το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Πέμπτης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες πληροφορίες που αφορούν στην δυστύχημα.

Μία πηγή της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε νωρίτερα ότι μεταξύ των επιβατών της μοιραίας πτήσης ήταν τουλάχιστον 20 Μαλαισιανοί και δύο βρέφη. Ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής θυγατρικής της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας , Χουμπ Χόρτερ, ανακοίνωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 27 Αυστραλοί, 11 Ινδονήσιοι, 6 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και 1 Καναδός.

Η Malaysia Airlines δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής τον επίσημο κατάλογο των ονομάτων των 283 επιβατών και του 15μελούς πληρώματος που σκοτώθηκαν από τη συντριβή.

Πούτιν: Υπεύθυνη η Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πως η Ουκρανία φέρει την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν το Κίεβο δεν είχε αρχίσει εκ νέου στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών.

«Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν υπήρχε σταθερότητα στην περιοχή, ή αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία δεν είχαν ξεκινήσει εκ νέου», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε. «Το συμβάν αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

 Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο