Αμερικανοί επιστήμονες νίκησαν τον καρκίνο: Θεράπευσαν εννέα στους δέκα ασθενείς με λευχαιμία

Αμερικανοί επιστήμονες νίκησαν τον καρκίνο: Θεράπευσαν εννέα στους δέκα ασθενείς με λευχαιμία

Η μέθοδος της ομάδας των επιστημόνων χαρακτηρίστηκε «θαυματουργή».

Ως το μεγαλύτερο ιατρικό επίτευγμα του 21ου αιώνα τείνει να καταγραφεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η νέα μέθοδος για τη θεραπεία του καρκίνου, με την ονομασία T-Cell. Αμερικανοί επιστήμονες κάνουν λόγο για επανάσταση στη θεραπεία της νόσου, καθώς στο πλαίσιο της έρευνάς τους, είδαν να εξαφανίζονται πλήρως τα συμπτώματα σε ασθενείς με λευχαιμία τελικού σταδίου!

Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ ανέπτυξε μία «θαυματουργή», όπως αποδείχθηκε, μέθοδο, με την βοήθεια της οποίας τροποποιήθηκαν γενετικά οι «εκτελεστές» του ανοσοποιητικού συστήματος, τα επονομαζόμενα T-κύτταρα, έτσι ώστε να επιτεθούν, με τη σειρά τους, στα καρκινικά κύτταρα.

Οι δοκιμές έγιναν σε 35 ασθενείς με σοβαρή μορφή λευχαιμίας (οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία) και στο 90% η νόσος είναι σε πλήρη ύφεση. Και μάλιστα όπως έσπευσαν να επισημάνουν οι Αμερικανοί ερευνητές, τέσσερις στους πέντε ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου του αίματος (non-Hodgkin λέμφωμα ή χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία) ανταποκρίθηκαν και αυτοί θετικά στη θεραπεία και πάνω από το 50% των ασθενών δεν εμφάνιζε πλέον κανένα σύμπτωμα.

Λεπτομερή ευρήματα των κλινικών δοκιμών θα δημοσιευτούν εντός του έτους, αλλά ήδη οι επιστήμονες δήλωσαν έκπληκτοι με τις ιδιαίτερα ενθαρρυντικές επιδράσεις της μεθόδου, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών συζητήθηκαν σε αμερικανικό συνέδριο στην Ουάσιγκτον.

Τι είναι η τεχνική  T-Cell Therapy

Η τεχνική εφαρμόζεται για την ώρα κυρίως σε ασθενείς με λευχαιμία ή κάποιους τύπους λεμφωμάτων. Σε αυτούς τους ασθενείς, λαμβάνεται αρχικά ποσότητα αίματος από την οποία διαχωρίζονται τα Τ-λεμφοκύτταρα. Κατόπιν, τα λεμφοκύτταρα τροποποιούνται γενετικά στο εργαστήριο, έτσι ώστε να στοχοποιούν μία πρωτεΐνη που απαντάται στα καρκινικά κύτταρα και αναπαράγονται τεχνητά, ώστε να διοχετευτούν πίσω στον ασθενή. Πρόκειται δηλαδή για μία συνδυασμένη τεχνική γενετικής ανοσοθεραπείας η οποία χρησιμοποιεί λεμφοκύτταρα του ίδιου του ασθενή έτσι ώστε το ανοσοποιητικό του σύστημα να στοχοποιεί και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Στάνλει Ρίοντε, από το Ερευνητικό Κέντρο για το Καρκίνο στο Σιάτλ των ΗΠΑ Fred Hutschinson, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά αν ληφθεί υπόψη πως η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε σε ασθενείς που είχαν προσδόκιμο ζωής μόνο από δύο έως πέντε μήνες. «Πρόκειται για έκπληξη. Για να είμαστε ειλικρινείς, κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο στην ιατρική, καθώς υπήρξε  ανταπόκριση στη θεραπεία ασθενών με πολύ προχωρημένο καρκίνο», τόνισε.

Η επιζήσασα Λάιλα Ρίτσαρντς

Ένα κοριτσάκι ενός έτους από το βόρειο Λονδίνο, η Λάιλα Ρίτσαρντς ήταν ο πρώτος ασθενής στον κόσμο, όπου επιτεύχθηκε ανάσχεση της λευχαιμίας του χάρη στη νέα πειραματική θεραπεία. Έως τότε η νέα μέθοδος είχε δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια. Το κορίτσι είχε διαγνωσθεί με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, την πιο συχνή μορφή παιδικής λευχαιμίας, όταν ήταν μόλις τριών μηνών και ο καρκίνος ήταν πολύ επιθετικός. Έκανε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών αλλά ο καρκίνος, μετά από την υποχώρησή του, επανεμφανίσθηκε και οι γιατροί αρχικά προετοίμασαν τους γονείς για το μοιραίο.

«Ζητήσαμε από τους γιατρούς να δοκιμάσουν οτιδήποτε για την κόρη μας, έστω και αν δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν. Δεν μας ενδιέφερε μια συντηρητική, παρηγορητική φροντίδα», λέει η μητέρα της Λάιλα, Λίζα, με τον σύζυγό της Άσλεϊ να συμπληρώνει: «Ήταν τρομακτική η ιδέα ότι η θεραπεία δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ σε ανθρώπινο ον, αλλά ακόμη και με τους κινδύνους που εγκυμονούσε δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι θέλαμε να δοκιμάσουμε».

«Ο καρκίνος έχει εξαλειφθεί για την ώρα από τον οργανισμό της Λέιλα. Οι γιατροί θεωρούν πολύ πρώιμο να δηλώσουν ότι το κοριτσάκι είναι απολύτως υγιές, περιγράφουν ωστόσο την ανάρρωση της ως ένα μικρό θαύμα», καταλήγουν οι γονείς της.