Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέπλευσε ανοιχτά της Συρίας – Στον ΟΗΕ στραμμένη η προσοχή

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέπλευσε ανοιχτά της Συρίας – Στον ΟΗΕ στραμμένη η προσοχή

Κλιμάκωση της διπλωματικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας για την επίθεση με χημικά στην ανατολική Γούτα, ενώ 133.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Donald Cook το οποίο είναι εξοπλισμένο με 50 πυραύλους Tomahawk κατέπλευσε ανοιχτά της συριακής πόλης Ταρτούς όπου βρίσκεται η ρωσική στρατιωτική ναυτική βάση , γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα το αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέπλευσε σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την πόλη Ταρτούς, ενώ τουλάχιστον τέσσερις φορές ρωσικά μαχητικά προσέγγισαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι θα ληφθούν «μείζονες αποφάσεις», «απόψε ή πολύ σύντομα» για την πιθανολογούμενη αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία, μετά την επίθεση που φέρεται να έγινε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, εντείνοντας την πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και στους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να καταθέσουν σήμερα σχέδιο ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη που θα προβλέπει τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού έρευνας για την καταφυγή σε χημικά όπλα στη Συρία, αλλά περιέχει «απαράδεκτα στοιχεία» για τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.

Η Ρωσία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα καταθέσει σήμερα στον ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος ανταγωνιστικό εκείνου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο θα προβλέπει τη διεξαγωγή «έρευνας» με τη συμμετοχή του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) μετά τη φερόμενη χημική επίθεση εναντίον Σύρων ανταρτών στην Ντούμα, ανακοίνωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θα καταθέσουμε σήμερα ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα απαιτεί τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος πρόσθεσε πως η Μόσχα επιθυμεί να συμμετάσχουν στην έρευνα αυτή «ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΑΧΟ». Για να «εκπληρώσουν οι ερευνητές του ΟΑΧΟ τις υποχρεώσεις τους», πρέπει «απαραίτητα να μεταβούν επιτόπου», συνέχισε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία και το συριακό καθεστώς είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των ερευνητών του ΟΑΧΟ.

«Δεν μπορούμε πλέον να δώσουμε πίστη στα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται εξ αποστάσεως», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίθεση με αέριο σαρίν εναντίον της συριακής πόλης Χαν Σεϊχούν, που προκάλεσε περισσότερους από 80 θανάτους και την οποία η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της απέδωσαν στο συριακό καθεστώς.

Δείτε ακόμη: Θέμα ωρών η απάντηση των ΗΠΑ στη χημική επίθεση της Συρίας 

Ο ΟΗΕ εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία του για «την κλιμάκωση των νέων εκτοπισμών» από τον θύλακα της Ανατολικής Γούτα στη Συρία, αφού περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων σε μια περιοχή στην οποία ο οργανισμός ακόμη δεν έχει πρόσβαση.

Περίπου 45.000 από τους εκτοπισμένους μένουν σε οκτώ καταφύγια στην ύπαιθρο της Δαμασκού. Περίπου αντίστοιχος αριθμός γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων ανδρών έχουν εγκαταλείψει τα υπερπλήρη καταφύγια αφού ελέγχθηκαν από τις κυβερνητικές αρχές.

«Γνωρίζουμε ότι γίνονται έλεγχοι καθώς οι άμαχοι εγκαταλείπουν την Ανατολική Γούτα, αλλά, όπως γνωρίζετε, δεν έχουμε συμμετάσχει στις ισχύουσε συμφωνίες απομάκρυνσης ούτε στην εφαρμογή τους», δήλωσε ο Αντρέι Μάχετιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR).

Πηγή: ΑΠΕ, Komersant