Αμερικανικό δικαστήριο: Οι οικογένειες θυμάτων στο μακελειό του Κονέκτικατ μπορούν να μηνύσουν την Remington

Αμερικανικό δικαστήριο: Οι οικογένειες θυμάτων στο μακελειό του Κονέκτικατ μπορούν να μηνύσουν την Remington
epa03509061 Supporters of gun control hold a candlelight vigil for victims of the Sandy Hook Elementary School shooting, outside the White House in Washington DC, USA, 14 December 2012. According to reports, at least twenty-seven people, including eighteen children, were killed when at least one shooter opened fire at Sandy Hook Elementary School, 14 December. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Απόφαση-σταθμός για τα δεδομένα των ΗΠΑ, ανάβει «πράσινο φως» για μηνύσεις και αγωγές κατά της Remington, της εταιρείας που «όπλισε» τον μακελάρη.

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας Κονέκτικατ των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι οικογένειες των παιδιών που σκοτώθηκαν το 2012 στο μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ μπορούν να μηνύσουν την αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων Remington.

Η πρώτη προσφυγή των γονέων το 2016, οι οποίοι ζητούσαν αποζημίωση από τη Remington και τη θυγατρική της Bushmaster που παράγει το ημι-αυτόματο τουφέκι AR-15 (το οποίο μετονομάστηκε σε XM-15 στην έκδοση που πωλείται τώρα), είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό.

Το όπλο αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον Άνταμ Λάνζα, ο οποίος στις 14 Δεκεμβρίου 2012 σκότωσε 26 ανθρώπους, εκ των οποίων 20 παιδιά, στο σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούτον του Κονέκτικατ. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε στο μακελειό στο Λας Βέγκας το 2017, με 58 νεκρούς, και σε αυτό στο σχολείο του Πάρκλαντ της Φλόριντα με 17 νεκρούς το 2018.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κονέκτικατ αποτελεί μια σπάνια ήττα για μια εταιρεία κατασκευής όπλων σε υπόθεση μαζικών πυροβολισμών. Η προσφυγή των συγγενών εννέα θυμάτων και ενός επιζώντα από το μακελειό στο Σάντι Χουκ τονίζει «το μιλιταριστικό» μάρκετινγκ του τουφεκιού AR-15.

«Στόχος των οικογενειών ήταν πάντα να ρίξουν φως στην στοχευμένη και βασισμένη στο κέρδος στρατηγική της Remington να επεκτείνει την αγορά του AR-15 και να προσελκύσει υψηλού κινδύνου χρήστες, και όλα αυτά εις βάρος της ασφάλειας των Αμερικανών», δήλωσε ο Τζος Κόσοφ, δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων.

Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας οι κατασκευαστές όπλων και οι πωλητές προστατεύονται από νομικές ευθύνες. Εξαιρέσεις γίνονται ωστόσο μόνο σε περιπτώσεις επιζήμιου μάρκετινγκ.