Αμερικανοί και Τούρκοι: Αυτοί που ξοδεύουν τα περισσότερα στα ελληνικά Duty Free

Αμερικανοί και Τούρκοι: Αυτοί που ξοδεύουν τα περισσότερα στα ελληνικά Duty Free
Το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η τουριστική κίνηση του 2025 και τα κορεσμένα αεροδρόμια.

Το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με τίτλο «Duty to Care: από άκρη σε άκρη» παρουσίασε η εταιρεία Hellenic Duty Free Shops, παρουσία μελών της Κυβέρνησης, εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Θέλουμε να κάνουμε πιο ουσιαστικό και πιο βαθύ το αποτύπωμα μας στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Η ανάπτυξη αποκτά νόημα μόνο όταν συμβαδίζει με την κοινωνική προσφορά» ανέφερε η κα. Μαρία Ιωαννίδου, Γενική Διευθύντρια και Country Manager της Hellenic Duty Free Shops η οποία παρουσίασε το Πρόγραμμα «Duty to Care: από άκρη σε άκρη», υπογραμμίζοντας ότι σχεδιάστηκε με στόχο να ενισχύσει και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ακριτικών ή απομακρυσμένων τοπικών κοινωνιών, σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, δράσεις και χορηγίες βασισμένες σε 5 πυλώνες, μεταξύ των οποίων: Παιδεία, Ανάπτυξη & Ευημερία, Αθλητισμός, Τοπικές Ανάγκες, Υγεία και Πρόληψη.

«Βιώνουμε την απειλή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης. Ολόκληρα χωριά και περιοχές κινδυνεύουν με αφανισμό. Ως εταιρεία, θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο που θα λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής, δημιουργώντας μικρές κοιτίδες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου, ώστε οι νέοι να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο τους. Και φυσικά η συμπερίληψη και η ενσυναίσθηση τίθενται στο επίκεντρο, καθώς δεν υπάρχει πρόοδος με αποκλεισμούς». Άλλωστε για την κα Ιωαννίδου το να είναι κανείς κοινωνικά υπεύθυνος, σημαίνει να ακούει, να συμμετέχει και να συνδιαμορφώνει.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους, η Hellenic Duty Free Shops έχει προχωρήσει στη δωρεά κρίσιμου τεχνολογικού εξοπλισμού (διαδραστικοί πίνακες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές και 3D εκτυπωτές, tablets) σε σχολικές μονάδες σε Έβρο, Κιλκίς, Λήμνο, Κάρπαθο, Σύμη και Καστελόριζο, ενώ έχει δωρίσει 10 απινιδωτές σε δομές πρωτοβάθμιας Υγείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα, η εταιρεία έχει συμμετάσχει και υποστηρίξει τη διοργάνωση δεκάδων δρομικών αγώνων ανά την Ελλάδα, που προάγουν τον αθλητισμό, τη συμπερίληψη και την ενσυναίσθηση μέσα στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα. Σοφία Ζαχαράκη συνυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Γενική Διευθύντρια της Hellenic Duty Free Shops, κα. Μαρία Ιωαννίδου. Το μνημόνιο χαράσσει τους άξονες συνεργασίας της εταιρείας με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τον εξοπλισμό και την τεχνική υποστήριξη εκπαιδευτικών μονάδων και οργανισμών, την υποστήριξη αθλητικών δρώμενων σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και την ενίσχυση μαθητών και φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η παρακαταθήκη που θα μείνει από αυτή την πρωτοβουλία είναι και το πιο σημαντικό. Η ανταλλαγή καλών πρακτικών είχε ξεκινήσει ήδη από όταν ήμουν στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Καθίσαμε λοιπόν στο ίδιο τραπέζι και είπαμε ότι το μνημόνιο επισφραγίζει το κεφάλαιο συνεργασίας. Η αλήθεια είναι ότι η άμεση ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα συνδράμει στον να ενεργοποιηθούν και να αξιοποιηθούν πιο γρήγορα οι κρατικοί οικονομικοί πόροι» επεσήμανε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα. Σοφία Ζαχαράκη.

Πρόσθεσε πως πέρα από τον τεχνικό εξοπλισμό, το Υπουργείο έχει ετοιμάσει έξτρα διδακτικό υλικό για τους δασκάλους το οποίο θα θίγει ευαίσθητα θέματα, όπως η οδική ασφάλεια, η περιβαλλοντική συνείδηση, και η ανθεκτικότητα στις κρίσεις.

Το 2024 ήταν καλύτερη χρονιά

Δίνοντας μια εικόνα του πώς έκλεισε η προηγούμενη χρονιά και πώς κινείται το τρέχον έτος, η κα Ιωαννίδου ανέφερε ότι το 2025 προμηνύεται καλή χρονιά, όχι όμως τόσο καλή, όσο το 2024, το οποίο κατέγραψε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η εταιρεία Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. είναι θυγατρική της Avolta (πρώην Dufree), του διεθνούς κολοσσού ταξιδιωτικού λιανικού εμπορίου με δραστηριότητα σε 73 χώρες, 6 ηπείρους, 1.000+ σημεία, εξυπηρετεί 2.5 δις επιβάτες, εκπροσωπεί 1.000 εμπορικά brands και λειτουργεί 5.100 καταστήματα.

Στην Ελλάδα διαθέτει 11 καταστήματα στα σύνορα με Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία και Β. Μακεδονία και 14 καταστήματα σε λιμάνια. «Συνολικά έχουμε 125 καταστήματα σε 50 σημεία πανελλαδικά και αποτελούμε την τελευταία εικόνα που συνοδεύει τον ταξιδιώτη πριν αναχωρήσει από τη χώρα. Σε ότι αφορά το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο όριό του, από άποψη πληρότητας, και είναι απαραίτητες οι επεκτάσεις για την ομαλή διακίνηση των ταξιδιωτών».

Μιλώντας για το προφίλ των ξένων ταξιδιωτών που κάνουν στάση στα καταστήματα της Hellenic Duty Free, η κα Ιωαννίδου τόνισε ότι στην πλειονότητά τους είναι Τούρκοι και Αμερικανοί, ενώ έχουν περιοριστεί σημαντικά οι Ρώσοι. Απέδωσε δε την άνοδο των Τούρκων, κατά κύριο λόγο, στη θεσμοθέτηση της βίζας εξπρές, χάρη στην οποία κατακλύζουν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στους αγοραστές με την χαμηλότερη έως και μηδενική κατά κεφαλήν δαπάνη κατατάσσονται οι … Ασιάτες.

Τέλος, αναφορά έγινε και στο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, όπου, όπως είπε, θα είναι έτοιμο εντός διετίας και θα αποτελέσει νέο πεδίο αύξησης πωλήσεων για την εταιρεία, η οποία ετησίως επενδύει από 3-6 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: