Άμεση υλοποίηση εννέα μεγάλων αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ

Άμεση υλοποίηση εννέα μεγάλων αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας μιλάει για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων σε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου, Στέργιος Πιτσιόρλας, για λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα και ενέργεια.

Την αισιοδοξία του πως μέσα στο α’ 6μηνο του 2016 θα έχει δημιουργηθεί η εικόνα ενός προγράμματος που “τρέχει” με γρήγορους ρυθμούς από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον- Απαιτούνται σωστοί χειρισμοί

Βασικό σημείο της ομιλίας του ήταν η άμεση υλοποίηση των 9 ιδιωτικοποιήσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα από τον Ιούλιο και η εκτίμησή του ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. «Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του προγράμματος θα είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει πολύ θετικά την συνολική πορεία της χώρας». Πρόσθεσε δε πως το κλίμα έχει αλλάξει με τους ξένους επενδυτές να εκδηλώνουν έντονα το ενδιαφέρον τους για την δημόσια ακίνητη περιουσία της χώρας. «Το ελληνικό δημόσιο έχει μεγάλη περιουσία και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο σωστό τρόπο αξιοποίησής της προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα το καταφέρουμε».

Στο επόμενο δεκαήμερο οι υπογραφές για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Ειδικότερα, ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα προχωρήσει στην υπογραφή των δύο συμβάσεων για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου με τον ανάδοχο του διαγωνισμού Fraport – Slentel για 40+10 χρόνια. «Πρόκειται για μια επένδυση που είναι κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει μια γερμανική εταιρεία δείχνει την ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα. Το τίμημα των 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί ολόκληρο με την παραλαβή των αεροδρομίων, ενώ θα ακολουθήσουν επενδύσεις της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών».

Πιθανή παράταση για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ

Παράλληλα, ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ είναι 21η Δεκεμβρίου, ενώ την Παρασκευή ολοκληρώνεται η ανάρτηση των νομικών κειμένων στο data room.

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% του ΟΛΠ έχει εκφράσει η κινεζική COSCO, η δανική APM Terminals και η ICTS από τις Φιλιππίνες. Επίσης οκτώ επενδυτικά σχήματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ». Πρόκειται για τις εταιρείες 1.APM Terminals, B.V., 2.Deutsche Invest Equity Partners, GmbH, 3. Duferco Participations Holding S.A., 4. International Container Terminal Services, Inc, 5.Mitsui & Co., Ltd., 6. P&O Steam Navigation Company (DP World), 7.Russian Railways JSC/GEK TERNA S.A., 8.Yilport Holding Inc.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απαντώντας σε ερώτηση αν η εξαίρεση του παράκτιου μετώπου της Δραπετσώνας επηρεάζει το τίμημά του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, δήλωσε ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων διαπίστωσε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορούσε να γίνει απολύτως κανένα λιμενικό έργο, καθώς τα βάθη της θάλασσας ήταν μεγάλα, ενώ η ιδιομορφία της περιοχής προσέθεσε ήταν τέτοια, που αν γίνονταν λιμενικά έργα, ουσιαστικά θα διαλυόταν η πρόσβαση στο λιμάνι.

Την ίδια ώρα η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΘ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου, ενώ σε ότι αφορά τις σιδηροδρομικές εταιρίες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ η ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών ορίζεται για τις 15 Ιανουαρίου, με τον κ. Πιτσιόρλα να εκφράζει τις επιφυλάξεις του και να κάνει λόγο για παράταση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε ότι η ανάδοχος SOCAR θα πρέπει να μεταβιβάσει ποσοστό τουλάχιστον 16% σε ευρωπαϊκή, κατά προτίμηση, εταιρεία με εμπειρία στην διαχείριση δικτύων ενέργειας. Μάλιστα τόνισε ότι ισπανο-βελγική κοινοπραξία, αλλά και ιταλική εταιρία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και αύριο αναμένεται να ξεκινήσει το due diligence για την εξαγορά του ποσοστού που θα παραχωρήσουν οι Αζέροι στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Επίσης, για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης σημείωσε ότι το έργο είναι σε φάση ολοκλήρωσης, καθώς γίνεται αναπροσαρμογή του επενδυτικού σχεδίου με βάση την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία και την συμφωνία ώστε να υποβληθεί νέο σχέδιο που θα σέβεται την απόφαση του ΣτΕ».

Τέλη Φεβρουαρίου η αδειοδότηση 10-12 υδατοδρομίων

Αναφορά έγινε και στο φλέγον θέμα της λειτουργίας των υδατοδρομίων στη χώρα μας με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ να τονίζει πως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν λάβει την πολυπόθητη αδειοδότηση 10-12 υδατοδρόμια ανά την Ελλάδα. «Είναι ένα θέμα με το οποίο έχω ασχοληθεί προσωπικά και πιστεύω πως είναι τεράστιο λάθος να μη δραστηριοποιούνται υδροπλάνα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης 52 υδατοδρομίων».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε πως το ΣΕΦ αποτελεί υπόθεση που έχει κλείσει και πως τον πρώτο λόγο έχει πλέον το Ελληνικό. Μάλιστα για το Ελληνικό, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ότι η πώληση θα έχει ολοκληρωθεί στο Α’ τρίμηνο του 2016, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις στη σύμβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης. «Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα αυτό της υλοποίησης. Πρέπει να γίνει άμεσα. Σε αυτή τη φάση εξετάζουμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε, ποιο θα είναι το τίμημα και ποιος ο τρόπος καταβολής του».

Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί για το ΤΑΙΠΕΔ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Στην προκειμένη περίπτωση οι μέτοχοι θα κληθούν μέσα στον Δεκέμβριο να προβούν σε διαπραγματεύσεις για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης για 20 ακόμη χρόνια. «Ωστόσο, η διαδικασία για την πώληση του ποσοστού 30% του “Ελ. Βενιζέλος” το οποίο έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, θα προχωρήσει σε δεύτερη φάση “όταν θα κρίνουμε ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες». Εν τω μεταξύ το προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τις εκτάσεις της Αφάντου στη Ρόδο και της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, όπου προέκυψε η ανάγκη για μικρές τεχνικές βελτιώσεις, με στόχο τα χωροταξικά σχέδια να υποβληθούν στο ΣτΕ. Υπάρχει ταυτόχρονα και η προοπτική για την ιδιωτικοποίηση και του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, αυτό όμως, θα γίνει σε δεύτερη φάση όταν θα κρίνουμε ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες, ανέφερε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί άμεσα και η διαδικασία για δυο μεγάλα τουριστικά έργα, η Αφάντου της Ρόδου και η Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Στην Αφάντου υπήρχε ανάγκη μιας τεχνικής τροποποίησης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας που απαίτησε περισσότερο χρόνο λόγω της καθυστέρησης συγκρότησης του Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ). Πλέον, έχει συγκροτηθεί, συνεδριάζει τις επόμενες μέρες και θα είναι στην ημερήσια διάταξη το θέμα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσει το έργο. Με τον ίδιο τρόπο προχωράει μέσω του ΚΣΔ και η διαδικασία για την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην Κασσιόπη.

Προσεχώς η συγκρότηση του Υπερταμείου

Τέλος ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στο επονομαζόμενο Υπερταμείο, στην ουσία στο νέο Ταμείο που θα δημιουργηθεί και θα έχει υπό την σκέπη του όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Η συγκρότησή του προγραμματίζεται για πρώτο εξάμηνο του 2016. «Το νέο Ταμείο θα πρέπει να πάρει στοιχεία από την τεχνογνωσία άλλων φορέων όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΛ και το ΤΧΣ προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν. Η διοίκηση θα οριστεί από την κυβέρνηση και τους Θεσμούς. Δεν γνωρίζω εάν θα απαρτίζεται μόνο από Έλληνες ή και ξένα στελέχη». Επιπρόσθετα, τόνισε πως θα υπάρξει ενοποίηση του χαρτοφυλακίου του δημοσίου και θα βελτιωθεί η διαδικασία ωρίμανσης των ακινήτων, καθώς θα προηγούνται της πώλησης οι αδειοδοτήσεις, ώστε το ακίνητο να προικίζεται και να μεγιστοποιείται η αξία του.