Αμηχανία στην Ευρώπη μπροστά στις πρωτοφανείς εκκαθαρίσεις της Τουρκίας

Αμηχανία στην Ευρώπη μπροστά στις πρωτοφανείς εκκαθαρίσεις της Τουρκίας
epa00883051 (FILE) A file picture dated 04 October 2005 shows the Turkish national flag flying close to the European Union flag in Istanbul, Turkey. European Union foreign ministers Monday agreed on a partial freeze of Turkey's membership negotiations following Ankara's failure to allow access to Greek Cypriot traffic, Irish Foreign Minister Dermot Ahern and Austria's Ursula Plassnik told reporters. Plassnik said the agreement meant that the issue would not be put on the agenda of an EU summit to be held in Brussels on December 14. EPA/TOLGA BOZOGLU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησε την Άγκυρα για διακοπή των ενταξιακών διαδικασιών.

Για να διασφαλίσει τη συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών, η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τους κανόνες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην εν λόγω Επιτροπή συζήτησαν την Τρίτη με τον επίτροπο για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, τις επιπτώσεις από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. «Είναι εμφανής ο κίνδυνος η Τουρκία να απομακρυνθεί κι άλλο από την Ευρώπη. Η εισαγωγή της θανατικής ποινής είναι μια σαφής γραμμή και θα μπορούσε να αποτρέψει τη συνέχιση των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Έλμαρ Μπροκ. «H περαιτέρω “πουτινοποίηση” της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την ΕΕ και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Ελπίζω ειλικρινά ότι η Τουρκία εκλαμβάνει τα γεγονότα ως μια ευκαιρία για συμφιλίωση και εθνική ενότητα μετά από χρόνια πόλωσης», ανέφερε από την πλευρά της η Κάτι Πίρι, ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και εισηγήτρια στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για την έκθεση προόδου της Τουρκίας σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ.