Αν οι κυβερνήσεις δεν εποπτεύσουν την τεχνολογία, στο μέλλον θα «ζούμε σε έναν πολύ τρομακτικό κόσμο»

Αν οι κυβερνήσεις δεν εποπτεύσουν την τεχνολογία, στο μέλλον θα «ζούμε σε έναν πολύ τρομακτικό κόσμο»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης C3.ai.

της McKenna Moore

Ο Tom Siebel, επενδυτής στη Silicon Valley και CEO της C3.ai, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργήσει «φως και καλοσύνη» αλλά και να κάνει τον κόσμο μας «πολύ τρομακτικό».

Στο τελευταίο επεισόδιο του podcast Leadership Next, ο Siebel μοιράστηκε με τον Alan Murray και την Ellen McGirt τις απόψεις του πάνω στην εποπτεία της τεχνολογίας.

«Αν η κυβέρνηση δεν παράσχει εποπτεία, θα το μετανιώσουμε» ανέφερε. Και η άποψη αυτή προέρχεται  από κάποιον που, όπως λέει ο ίδιος, δεν πιστεύει «και τόσο πολύ στην έντονη κυβερνητική παρέμβαση».

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για ανθρώπινα συστήματα, ο Siebel ανησυχεί ως προς την υπερβολική εξάρτηση από τη μηχανική μάθηση. Η χρήση της τεχνολογίας είναι αναπόφευκτη, τονίζει ο ίδιος, αλλά το ενδεχόμενο πρόκλησης ζημίας με τη μορφή της μεροληψίας ή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Σε άλλους τομείς, όμως, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η λιανική πώληση, ο CEO αναφέρει ότι οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης είναι αναγκαίες και συναρπαστικές. Και η εταιρεία του δουλεύει μαζί με άλλες επιχειρήσεις για την εκμετάλλευση αυτών των ευκαιριών που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να περάσουν στο επόμενο στάδιο επιχειρηματικής δραστηριότητας – το οποίο θα είναι ακόμα περισσότερο βασισμένο στην τεχνολογία.

Παρεμπιπτόντως, εν μέσω της πανδημίας η C3.ai προσφέρει χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 200.000 δολαρίων σε οργανισμούς που χρησιμοποιούν τα δεδομένα της εταιρείας σχετικά με τον COVID για να αναπτύξουν νέες τεχνικές και διαδικασίες που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.