Ανάφλεξη: Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρα και 2.000 πεζοναύτες στο Ιράν – Φόβοι για το πετρέλαιο

Ανάφλεξη: Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρα και 2.000 πεζοναύτες στο Ιράν – Φόβοι για το πετρέλαιο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ουάσινγκτον ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου παραμένουν σε αδιέξοδο
  • ΗΠΑ και Ιράν: Η Ουάσινγκτον φέρεται να ενισχύει σημαντικά τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή.
  • Τρίτη ομάδα αεροπλανοφόρου: Το USS Theodore Roosevelt και η δύναμη του Makin Island έχουν αναχωρήσει από το Σαν Ντιέγκο.
  • 2.000 πεζοναύτες: Η ανάπτυξη περιλαμβάνει αμφίβια δύναμη με περίπου 2.000 Marines.
  • Νέα πλήγματα στο Ιράν: Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συζητήσει την επανέναρξη των βομβαρδισμών τον Νοέμβριο.
  • Στενά του Ορμούζ: Η ένταση παραμένει υψηλή, με νέο περιστατικό σε δεξαμενόπλοιο.
  • Πετρέλαιο και κυρώσεις: Η Ουάσινγκτον εντείνει παράλληλα τις οικονομικές πιέσεις στην Τεχεράνη.

Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ενισχύεται, καθώς η Ουάσινγκτον φέρεται να προχωρά στην ανάπτυξη ομάδας αεροπλανοφόρων στην περιοχή, μαζί με αμφίβια δύναμη που μεταφέρει περίπου 2.000 Αμερικανούς πεζοναύτες.

Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν βρίσκεται ήδη στον όγδοο μήνα, ενώ οι προσπάθειες για διπλωματική διέξοδο παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Al Jazeera, η ομάδα του USS Theodore Roosevelt και η δύναμη του USS Makin Island έχουν αναχωρήσει από το Σαν Ντιέγκο. Παράλληλα, η Wall Street Journal αναφέρει ότι η πλήρης ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο.

Η προειδοποίηση Τραμπ για νέες επιθέσεις

Η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας συμπίπτει με αναφορές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει σε συνεργάτες του την πρόθεση να επαναλάβει τις επιθέσεις κατά του Ιράν τον Νοέμβριο, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες αυτές, που δημοσίευσε η Wall Street Journal, ενισχύουν την αβεβαιότητα γύρω από την πορεία του πολέμου, καθώς οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης δεν έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε συμφωνία.

Το βασικό σημείο αντιπαράθεσης παραμένει, μεταξύ άλλων, το Στενό του Ορμούζ, έναν από τους σημαντικότερους διαύλους μεταφοράς πετρελαίου παγκοσμίως.

Η Τεχεράνη έχει προτείνει να ανοίξει εκ νέου το Στενό με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού, όμως η Ουάσινγκτον απέρριψε την πρόταση. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πάνω από τα επίπεδα πριν από την έναρξη του πολέμου.

Η ένταση στην περιοχή αυξήθηκε περαιτέρω την Πέμπτη, όταν η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) ανακοίνωσε ότι δεξαμενόπλοιο επλήγη από άγνωστο βλήμα στο Στενό του Ορμούζ.

Το περιστατικό προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο, ενώ σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή.

Η εξέλιξη προσθέτει ένα ακόμη επεισόδιο σε μια περιοχή κρίσιμη για τις διεθνείς ενεργειακές αγορές, καθώς οποιαδήποτε παρατεταμένη διαταραχή στη ναυσιπλοΐα μέσω του Ορμούζ μπορεί να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου και το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας.

Παράλληλα με τη στρατιωτική ενίσχυση, οι ΗΠΑ συνεχίζουν την άσκηση οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, αυτή τη φορά με στόχο τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν κρατικές σιδηροδρομικές εταιρείες, καθώς και προμηθευτές που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Χονγκ Κονγκ, την Τουρκία και την Ινδονησία.

Οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν επίσης κυρώσεις στο δίκτυο A7, το οποίο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, συνδέεται με τη Ρωσία και χρησιμοποιείται από το Ιράν για την παράκαμψη των κυρώσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, υποστήριξε σε ανάρτησή του στο X ότι το Ιράν φόρτωσε «μηδενικό αργό πετρέλαιο» σε δεξαμενόπλοια τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα ένταση και στην Υεμένη

Την ίδια στιγμή, η σύγκρουση αποκτά νέες διαστάσεις στην περιοχή.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός στην Υεμένη κατηγόρησε την Πέμπτη τους Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, ότι πραγματοποίησαν επίθεση με drone εναντίον σταθμού ηλεκτροδότησης στη Μεδίνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνασπισμού, Turki al-Maliki, από την επίθεση τέθηκε εκτός λειτουργίας ένας μετασχηματιστής στον σταθμό διανομής Taibah. Το ευρύτερο ηλεκτρικό δίκτυο, ωστόσο, παρέμεινε σε λειτουργία.

Από την πλευρά τους, οι Χούθι απέρριψαν την κατηγορία, χαρακτηρίζοντάς την ψευδή και υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιείται για να καλυφθεί η αδυναμία της Σαουδικής Αραβίας να τεκμηριώσει προηγούμενη κατηγορία περί επίθεσης στη Μέκκα.

Οι συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο

Η στρατιωτική κινητικότητα καταγράφεται ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με διαμεσολάβηση του Κατάρ, δεν οδήγησαν σε συμφωνία. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio φέρεται να έδωσε εντολή στην αντιπροσωπεία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Abbas Araghchi να αποχωρήσει από τη Νέα Υόρκη νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη του υψηλού βαθμού δυσπιστίας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ουάσινγκτον–Τεχεράνης.

Με την αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη να ενισχύεται, τις κυρώσεις να διευρύνονται και το Στενό του Ορμούζ να παραμένει σημείο υψηλού κινδύνου για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, η επόμενη περίοδος αναμένεται να παραμείνει κρίσιμη τόσο για την πορεία του πολέμου όσο και για τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: