To Ισραήλ αναχαίτισε ιρανικά drones και πυραύλους και σχεδιάζει «σημαντική απάντηση»

To Ισραήλ αναχαίτισε ιρανικά drones και πυραύλους και σχεδιάζει «σημαντική απάντηση»
A handout picture provided by the Iranian Army office on December 10, 2023, shows Iranian homemade Karrar drones displayed during an inauguration ceremony in Tehran. (Photo by Handout / Iranian Army office / AFP) / XGTY / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / IRANIAN ARMY MEDIA OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή. Η ισραηλινή αεράμυνα έχει καταρρίψει δεκάδες drones. Το Ιράν απειλεί με κλιμάκωση και καλεί τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν.

Επίθεση με δεκάδες drones και πυραύλους εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου.

Η Τεχεράνη έκανε γνωστό ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στην καταστροφή του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου με 16 συνολικά νεκρούς.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι τα αμυντικά συστήματα της χώρας είναι έτοιμα να τα καταρρίψουν και έδωσε οδηγίες στους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια σε περίπτωση που ηχήσουν σειρήνες. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την απογείωση του αεροσκάφους “Wing of Zion”, που είναι αντίστοιχο του αμερικάνικου Air Force One.

Τα πρώτα ιρανικά drones έφθασαν στο Ισραήλ στις 02.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Στις μεγαλύτερες πόλεις του Ισραήλ ήχησαν σειρήνες, ενώ η ισραηλινή αεράμυνα έχει ενεργοποιηθεί και αναχαιτίζει τα drones που εκτόξευσε το Ιράν.

Οι εκρήξεις ήταν ορατές στον ουρανό σε πολλά σημεία. Εκρήξεις που οφείλονται στην αεράμυνα.

Σύμφωνα με το Ισραήλ η αεράμυνα της χώρας κατάφερε να αναχαιτίσει την πλειονότητα των ιρανικών drones και πυραύλων, ενώ το Τελ Αβίβ σχεδιάζει «σημαντική απάντηση» στην πρωτοφανή ιρανική επίθεση, αναφέρουν ισραηλινά μέσα.

Σε νεότερη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι περισσότεροι από 200 βαλλιστικοί πύραυλοι, drones και πύραυλοι Κρουζ έχουν εκτοξευθεί από το Ιράν προς το Ισραήλ και η πλειονότητα τους έχει καταρριφθεί από τον στρατό του Ισραήλ και τους συμμάχους του. «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε απειλή», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι μαχητικά του Ισραήλ έχουν αναχαιτίσει ήδη περισσότερους από 10 πυραύλους Κρουζ έξω από τα σύνορα της χώρας. Ήδη νωρίτερα, βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις είχαν αναχαιτίσει κάποια ιρανικά drones, κατά ορισμένες πληροφορίες 100.

Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ ανακοίνωσε εντωμεταξύ ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ ολοκληρώθηκε και σε επόμενο λάθος του Ισραήλ η απάντηση θα είναι πιο σκληρή. Προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, ο ηγέτης του Ιράν Sayyid Ali Khamenei από την πλευρά του απείλησε ότι το “σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί”.

Ιράν προς ΟΗΕ: Η επίθεση έχει ολοκληρωθεί

Σε ανάρτησή της στο Χ η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ επικαλείται το Άρθρο 51 του Οργανισμού περί νόμιμης αυτοάμυνας. Υποστηρίζει ότι η επίθεση στο Ισραήλ αποτελεί την απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στην διπλωματική αποστολή της χώρας στη Δαμασκό. Δηλώνει ότι η σύγκρουσή είναι μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και «έχει ολοκληρωθεί». Καλεί επίσης τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αυτή τη σύγκρουση και απειλεί ότι εάν δεχτεί άλλη επίθεση, τότε το Ιράν θα απαντήσει:

«[Η επίθεση] διεξήχθη με βάση το Άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ που αφορά την νόμιμη άμυνα, η στρατιωτική ενέργεια του Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του Σιωνιστικού καθεστώτος ενάντια στις διπλωματικές μας αποστολές στη Δαμασκό. Το ζήτημα μπορεί να θεωρηθεί ως ολοκληρωμένο. Ωστόσο, εάν το Ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή. Πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του παρανόμου Ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ!».

Μπάιντεν: Ακλόνητη η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ

«Μόλις συναντήθηκα με την ομάδα εθνικής ασφάλειας για ενημέρωση σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι των απειλών από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του είναι ακλόνητη», έγραψε ο Μπάιντεν στο Χ.

Μπορέλ: Άνευ προηγουμένου κλιμάκωση που απειλεί όλη την περιοχή

Σε ανάρτησή του στην πλατφόμα Χ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, μια επίθεση η οποία αποτελεί μια “άνευ προηγουμένου κλιμάκωση που απειλεί ευθέως την ασφάλεια σε όλη την περιοχή”.

Διάγγελμα Νετανιάχου: Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε διάγγελμα λίγο μετά την είδηση της ιρανικής επίθεσης δήλωσε: «Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν.

Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί, είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, ο Ισραηλινός Στρατός είναι ισχυρός, το κοινό είναι ισχυρό. Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών.

Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας πληγώνει, εμείς τον πληγώνουμε. Θα αμυνθούμε από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Ξέρω ότι και εσείς οι πολίτες του Ισραήλ διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Μαζί θα σταθούμε και με τη βοήθεια του Θεού – μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας».

Ιρακινές πηγές ασφαλείας: Δεκάδες drones πετούν επάνω από το Ιράκ προς το Ισραήλ

Δεκάδες drones εθεάθησαν να πετούν με κατεύθυνση από το Ιράν και επάνω από το Ιράκ προς το Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters ιρακινές πηγές ασφαλείας.

Drones με κατεύθυνση το Ισραήλ πέρασαν επάνω από την επαρχία Σουλεϊμανίγια του Ιράκ.

Το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του και διέκοψε κάθε εναέρια κυκλοφορία, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Μεταφορών.

Ιορδανία: Η χώρα δεν είναι «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιορδανίας αρνήθηκε πως η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τονίζοντας πως οι αναφορές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ήταν «αβάσιμες».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα κατά οποιουδήποτε μέσου διαδίδει μη επαληθευμένες πληροφορίες.

Η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα είναι έτοιμη να αναχαιτίσει και να καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό drone ή αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, δήλωσαν δύο ιορδανικές πηγές ασφαλείας.