Ανάκαμψη 12,7% της οικονομίας της Ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο- Μείωση του ΑΕΠ κατά 4,3% σε ετήσια βάση

Ανάκαμψη 12,7% της οικονομίας της Ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο- Μείωση του ΑΕΠ κατά 4,3% σε ετήσια βάση
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 8,3% όσο και τον Αύγουστο.

H ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο, μετά τη βουτιά που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στο δεύτερο τρίμηνο, ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), λόγω κυρίως της εκτίναξης του ΑΕΠ της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας που είχαν καταγράψει πολύ μεγάλες απώλειες στο δεύτερο τρίμηνο. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 12,7% σε τριμηνιαία βάση μετά την πτώση 11,8% που είχε σημειώσει στο δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, δηλαδή σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, ήταν μειωμένο κατά 4,3% έναντι μείωσής του κατά 14,8% στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε, ωστόσο, και τον Οκτώβριο αρνητικός, όπως αναμενόταν. Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη ήταν 0,3% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, όπως και τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης του κόστους ενέργειας . Οι τιμές ενέργειας έκαναν βουτιά 8,4% σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας την αύξηση κατά 4,3% των τιμών των νωπών τροφίμων. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 8,3% όσο και τον Αύγουστο.

Με το ρεκόρ 8,2% έτρεξε η γερμανική οικονομία το γ’ τρίμηνο

Κατά 8,2% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το ένα τρίμηνο πριν, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε από τη χειρότερη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.

Σύμφωνα με το Reuters, το άλμα στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ήταν το μεγαλύτερο από τότε που η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα, το 1970. Ήταν επίσης πιο ισχυρό από την άνοδο κατά 7,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, το ΑΕΠ υποχώρησε 4,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν την καλοκαιρινή περίοδο, όπου υπήρχαν λίγοι κοινωνικοί περιορισμοί, λόγω της πανδημίας. Όπως σημείωσε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να εκπλήξει θετικά, αλλά το τρέχον τέταρτο τρίμηνο αρνητικά.

Ανέκαμψε η γαλλική οικονομία

Στα πάνω της και η γαλλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο. Όπως μεταδίδει το CNBC, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 18,2% το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, μετά τη συρρίκνωσή του κατά 13,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει την οικονομική της πρόβλεψη για όλο το 2020 σε συρρίκνωση 11%, από 10% που εκτιμούσε προηγουμένως. Προειδοποίησε επίσης ότι θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες το τρέχον τέταρτο τρίμηνο.

Άλμα 16,1% για το ιταλικό ΑΕΠ

Κατά 16,1% αναπτύχθηκε η ιταλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Όπως τονίζει το Reuters, η κίνηση είναι πολύ πιο ισχυρή από την αναμενόμενη και έρχεται μετά την συρρίκνωση κατά 13,0% του δεύτερου τριμήνου και κατά 5,5% του πρώτου.

Σε ετήσια βάση, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ ήταν χαμηλότερα κατά 4,7%.