Ανακοίνωση των εταιρειών Greenhill και Kiloman: Έξι ψέματα της Eλλάκτωρ και μία αλήθεια

Ανακοίνωση των εταιρειών Greenhill και Kiloman: Έξι ψέματα της Eλλάκτωρ και μία αλήθεια
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman, συμφερόντων Μπάκου-Καϋμενάκη, αναφορικά με τα έργα που έχει πάρει η Ελλάκτωρ.

Η ανακοίνωση (με τίτλο: Έξι ψέματα της Ελλάκτωρ και μία αλήθεια) έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τη διοίκηση της Ελλάκτωρ να πορεύεται σε λανθασμένη κατεύθυνση, επιχειρώντας να αποδώσει τις ευθύνες για την αρνητική επίδοσή της, σε όλους τους άλλους εκτός από τις δικές της αποφάσεις ή παραλείψεις. Παρακολουθήσαμε με υπομονή το τελευταίο διάστημα απόψεις, δημοσιεύματα και επιχειρήματα που δεν ευσταθούν αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε το επενδυτικό κοινό και την κοινή γνώμη για ψεύδη και ανακρίβειες όταν διατυπώνονται επίσημα από την διοίκηση του Ομίλου Ελλάκτωρ στον οποίο είμαστε βασικοί μέτοχοι. 

Πιστεύουμε ότι η εταιρεία στην οποία έχουμε επενδύσει, όπως κι άλλοι μέτοχοι, πρέπει να διοικηθεί με αλήθειες, με θάρρος, με γνώση και κυρίως με την αποκατάσταση αισθήματος εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό έχουμε το θλιβερό καθήκον να απορρίψουμε δημοσίως και ξεκάθαρα μερικά από τα ψέματα που ακούστηκαν πρόσφατα. 

  • Ψέμα πρώτο: “Αναλάβαμε έργα ύψους 262 εκατομμυρίων και μόνο το 15% αυτών των έργων προέρχονται από την προηγούμενη διοίκηση.”

Η αλήθεια είναι ότι: Από τα έργα ύψους 262 εκατ. τα 246,76 εκατ. ευρώ  είναι εκείνα για τα οποία υπέβαλε προσφορές η προηγούμενη διοίκηση.  Αυτό δεν αποτελεί δικός μας ισχυρισμό  αλλά προκύπτει  από τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία το 2021.  

  • Ψέμα δεύτερο:  “Επαναδιαπραγματευτήκαμε όλα τα έργα.”

Η αλήθεια είναι ότι  τα δημόσια έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία δεν επιδέχονται νέα διαπραγμάτευση, ούτε ανατρέπονται αυθαίρετα και μονομερώς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Ενδεχομένως εννοούν ότι επαναδιαπραγματεύονται με κάποιους υπεργολάβους αλλά ούτε αυτό αποτελεί πρόσχημα για την καθυστέρηση έργων και αν συμβαίνει πρέπει να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα αυτής της επαναδιαπραγμάτευσης.

  • Ψέμα τρίτο: “Συμμετέχουμε σε όλα τα έργα που προκηρύσσονται.”

Η αλήθεια είναι ότι η Άκτωρ συμμετείχε μόνο σε επτά από τα 101 έργα που περιλαμβάνονται στον πίνακα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gov.gr) με τα δημόσια έργα που προκηρύχθηκαν στην Ελλάδα. Στη Ρουμανία τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς η εταιρεία δεν συμμετείχε σε κανένα νέο διαγωνισμό τους δέκα τελευταίους μήνες.  

  • Ψέμα τέταρτο: Οι ζημιές που γράφτηκαν την  τριετία 2018 – 2020 ανήλθαν στα 470 εκατ. ευρώ και ευθύνονται για τα σημερινά δεινά.

Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας που συχνά ελεεινολογείται από την σημερινή ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2018 και δύσκολα μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα αποτελέσματα του έτους. Το 2019, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 114 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από την αποτυχία των φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία ο υπεύθυνος για τα οποία Ε. Σαραντόπουλος συμμετέχει στη σημερινή διοίκηση! 

Το τρίτο τρίμηνο του 2020 εμφανίζονταν  ζημιές 25 εκατ. ευρώ και στο τέλος του έτους η νέα διοίκηση έκανε πρόβλεψη ζημίας επιπρόσθετα 122 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, πέραν των προβλέψεων αυτών αναλήφθηκαν από την σημερινή διοίκηση ζημιές επιπλέον 65 εκατ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι των ζημιών βρίσκονται ανάμεσά τους και απολαμβάνουν τα καλά της διοίκησης. 

  • Ψέμα πέμπτο: “Ευθύνη για αποζημίωση της Άτκινς στο έργο του Κατάρ.”

Η αλήθεια είναι ότι: η διαιτησία της βρετανικής εταιρίας Άτκινς εναντίον της κοινοπραξίας που συμμετείχε η Ακτωρ ξεκίνησε το 2017, και προφανώς αφορά παλαιότερα γεγονότα. Είναι προφανές ότι βαρύνει έργα και ημέρες διοικήσεων πριν από το 2017 με σαφέστατες ευθύνες των τότε ιθυνόντων. 

  • Ψέμα έκτο: “Ο πρόεδρος της Ακτωρ δεν ελέγχει την  εταιρεία P&C Development”

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την οικογενειακή επιχείρηση του επικεφαλής της Ακτωρ και δεν είναι δόκιμο να συνεργάζεται αδιαφανώς με την εισηγμένη εταιρεία ακόμα κι αν είναι τόσο “εξειδικευμένη”  και αναντικατάστατη. Και μόνον ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε σε συνέντευξη τύπου ότι  ο επικεφαλής της Άκτωρ έδωσε εντολή στην  P&C Development  να μην ανταγωνίζεται την εισηγμένη αποδεικνύει ότι την ελέγχει. 

  • Αλήθεια μία: “Η διαμάχη με τους μετόχους βλάπτει την εταιρεία.”

Εκτός όμως από αυτά, μερικές ανακρίβειες και πολλά μισά ψέματα ακούστηκε και μια αλήθεια. “Η διαμάχη με τους μετόχους βλάπτει την εταιρεία.” Η αυτονόητη αυτή  παραδοχή σωστά διαπιστώθηκε δημόσια, αλλά θα ήταν χρήσιμο να απευθύνεται εσωτερικά προς τον μέτοχο που έχει ορίσει την σημερινή διοίκηση.

Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε για λόγους ουσιαστικούς και τυπικούς ότι διαφωνούμε με οποιανδήποτε απόπειρα δημιουργίας εξιλαστήριου θύματος. Ο κ. Χ. Παναγιωτόπουλος έχει βεβαίως ευθύνες ως πρόεδρος της Άκτωρ και της Reds  αλλά κλήθηκε να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Ομίλου, απολογούμενος για επιλογές και ευθύνες που ανήκουν σε άλλους».