Αναλυτές: Ενδεχόμενο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να το «στείλει» στα 140 δολάρια το βαρέλι

Αναλυτές: Ενδεχόμενο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να το «στείλει» στα 140 δολάρια το βαρέλι
Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί είναι ότι η Ρωσία θα περιορίσει την παραγωγή της και θα δημιουργήσει τεχνητή έλλειψη στην αγορά.

Το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο είναι μια «γελοία ιδέα» που θα μπορούσε να αποτύχει στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες της Ομάδας των 7, σύμφωνα με τον συνδιευθυντή του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας. «Είναι κάπως γελοία ιδέα κατά την άποψή μου», δήλωσε o Gal Luft στο CNBC .

Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί είναι ότι η Ρωσία θα περιορίσει την παραγωγή της και θα δημιουργήσει τεχνητή έλλειψη στην αγορά, προέβλεψε. «Αυτοί οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που μιλούν για 40 δολάρια το βαρέλι, αυτό που πρόκειται να πάρουν είναι 140 δολάρια το βαρέλι», προειδοποίησε ο Luft. Το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν συζητήσει τον περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου μεταξύ 40 και 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

«Δεν μπορείτε να ξεγελάσετε τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης και δεν μπορείτε να αψηφήσετε τους νόμους της βαρύτητας όταν πρόκειται για ένα ανταλλάξιμο εμπόρευμα», επισήμανε.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ασταθείς και εκτοξεύτηκαν, καθώς η ζήτηση υποχώρησε όταν οι χώρες απέσυραν τα μέτρα Covid και άνοιξαν ξανά. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε επίσης στην άνοδο των τιμών της ενέργειας. Για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο. Εν τω μεταξύ, ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή.

Ο Luft απέχει πολύ από το να είναι ο μόνος αναλυτής που αμφιβάλλει για το σχέδιο επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο. Άλλοι παρατηρητές της αγοράς έχουν επισημάνει ότι η Ινδία και η Κίνα, που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση, ενδέχεται να μην συνεργαστούν με το ανώτατο όριο τιμών.

Στη συνεδρίαση της Ομάδας των 20 στο Μπαλί την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ανέδειξε το μέτρο ως «ένα από τα πιο ισχυρά μας εργαλεία» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας Sri Mulyani Indrawati είπε ότι τα ενεργειακά προβλήματα είναι από την πλευρά της προσφοράς και ένα ανώτατο όριο τιμής δεν θα το λύσει.