Αναπροσαρμογή του στρατηγικού της δόγματος εξετάζει η Ρωσία

Αναπροσαρμογή του στρατηγικού της δόγματος εξετάζει η Ρωσία

Παρά την απειλή νέων κυρώσεων, η Μόσχα αντιδρά στη συνέχιση των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Μαίνονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ την ίδια ώρα ο «πόλεμος» δηλώσεων συνεχίζεται αδιάκοπα ανάμεσα σε Κίεβο, Μόσχα και Βρυξέλλες, έχοντας κορυφωθεί επικίνδυνα μετά τη διαρροή των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου Πούτιν για κατάληψη του Κιέβου «εντός 15 ημερών».

«Δεκαπέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν σε 24 ώρες», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο στο Κίεβο. Μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Ντονέτσκ, κοντά στις κοινότητες Κομσομόλσκε, Βασιλίβκα και Ροζντόλνε, όπου σύμφωνα με τον Λισένκο έχει καταγραφεί η παρουσία «ανταρτών και τακτικών στρατευμάτων του ρωσικού στρατού».

Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν εδώ και μια εβδομάδα τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία: πάνω από 1.000 στρατιώτες σύμφωνα με το NATO, τουλάχιστον 1.600, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες Δευτέρα πως η κατάσταση στον 5μηνο πόλεμο με τους αυτονομιστές αντάρτες επιδεινώθηκε με δραματικό τρόπο, αφού όπως κατήγγειλε οι ρωσικές δυνάμεις πλέον μάχονται στο πλευρό των ρωσόφωνων μαχητών. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πλέον διεξάγει μια «ανοικτή και απροκάλυπτη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας, πράγμα που διαψεύδει η Μόσχα.

Η Μόσχα διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές, ενώ άφησε σήμερα να εννοηθεί πως πρόκειται να αναπροσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία και στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

«Το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δομές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ προσεγγίζουν τα σύνορά μας, και μέσω της επέκτασης, θα εξακολουθήσει να αποτελεί μία από τις βασικές εξωτερικές απειλές για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η προσέγγιση των στρατιωτικών δομών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στα σύνορα της χώρας μας, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της παρουσίας της Συμμαχίας, θα περιληφθούν στις εξωτερικές στρατιωτικές απειλές», δήλωσε ο Μιχαήλ Ποπόφ, αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του Κρεμλίνου, αναφερόμενος ειδικότερα στα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και στην κατάσταση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τα απειλές για τη ρωσική ασφάλεια.

Οι δηλώσεις του αποτελούν απάντηση στα σχέδια της Ατλαντικής Συμμαχίας να υιοθετήσει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής (4 και 5 Σεπτεμβρίου) ένα «Σχέδιο Άμεσης Ετοιμότητας» (Readiness Action Plan), σε απάντηση της στάσης της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, η οποία θεωρείται από τους συμμάχους άμεση απειλή για τις νατοϊκές χώρες που έχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσία (χώρες της Βαλτικής, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία).

«Όλα τα γεγονότα δείχνουν την βούληση των ηγεσιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν την πολιτική της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι παρά τις διακηρύξεις «καλών προθέσεων» , το ΝΑΤΟ και η Ρωσία «δεν κατόρθωσαν να εγκαθιδρύσουν έναν διάλογο σε βάσεις ισοτιμίας».

Από την πλευρά τους οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα αποφασίσουν μέχρι την Παρασκευή σχετικά με ένα πακέτο νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, όπως δήλωσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, που εξήγησε πως οι κυρώσεις θα αφορούν τέσσερις τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται η άμυνα, αγαθά διπλής χρήσης και τα χρηματοπιστωτικά.

«Μια στρατηγική σύμπραξη έχει τελειώσει. Είναι ξεκάθαρο πως έχει τελειώσει και αυτό ήταν επιλογή της Μόσχας. Έχουμε ένα πρόβλημα στο ουκρανικό έδαφος. Έχουμε ξεκάθαρα μια σύγκρουση», δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να διεξαγάγει συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μεθαύριο Πέμπτη για να προσπαθήσει να επιλύσει τη διένεξη όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου που διατίθεται στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

Οι συνομιλίες αυτές ανακοινώνονται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ την περασμένη εβδομάδα και ο στόχος τους είναι να αναλυθούν περαιτέρω οι αριθμοί που εγγυώνται την ασφάλεια των προμηθειών ενόψει του χειμώνα.

Ο Έτινγκερ διευκρίνισε ότι θα συναντηθεί κατόπιν με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, την 8η Σεπτεμβρίου. Μετά και από αυτή τη συνάντηση η Ουκρανία, η Ρωσία και η Κομισιόν αναμένεται να συμφωνήσουν για την ημερομηνία και την τοποθεσία του επόμενου γύρου των τριμερών διαπραγματεύσεων, ο οποίος πιθανόν θα διεξαχθεί στα μέσα του Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Ρώσοι υποβαθμίζουν την ατάκα Πούτιν για το Κίεβο

Πούτιν σε Μπαρόζο: «Αν θέλω παίρνω το Κίεβο σε 15 μέρες»!

Ποροσένκο: «Δεχόμαστε ευθεία και ανοιχτή επίθεση από τη Ρωσία»

Πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία