Άναψε το «φιτίλι» του εμφυλίου πριν το δημοψήφισμα στη Κριμαία

Άναψε το «φιτίλι» του εμφυλίου πριν το δημοψήφισμα στη Κριμαία

Ντονέτσκ: Ένας νεκρός στις συγκρούσεις φιλορώσων και φιλοδυτικών – Συνάντηση τελευταίας ευκαιρίας Κέρι και Λαβρόφ στο Λονδίνο. 

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Κριμαία και στο Ντονέτσκ δύο μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της πρώτης.  Στην περιοχή της Κριμαίας ανάμεσα στους χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες, βρίσκονται οι «Λύκοι» της σερβικής ακροδεξιάς ομάδας Τσέτνικ ,οι οποίοι έχουν προσφερθεί ως εθελοντές να πολεμήσουν για την υποστήριξη του ρωσικού λαού στην Κριμαία. Παράλληλα στο Κίεβο έχουν επικρατήσει στους δρόμους οι σκληροί του Δεξιού Τομέα.

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αναφέρεται ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι παράνομο, ωστόσο η Ρωσία έχει διαβεβαιώσει ότι θα ασκήσει βέτο.

Στην Κριμαία, οι αυτονομιστικές φιλορωσικές αρχές ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα. Η έκβασή του είναι αναμφίβολη, γεγονός που έκανε τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιους να ειρωνευτεί ότι πρόκειται για μια ψηφοφορία στην οποία οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν «ανάμεσα στο ναι και το ναι».

Χθες, Πέμπτη, το βράδυ, ο ηγέτης της μειονότητας των Τατάρων της Κριμαίας, ο Μούσταφα Τζεμίλεφ, κάλεσε σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος και ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επέμβει «πριν από μια σφαγή». Η Κριμαία είναι πλέον σχεδόν αποκλεισμένη από την υπόλοιπη Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τα στρατηγικά σημεία της.

Όλα είναι έτοιμα για μια γρήγορη απόσχιση: ο επιχειρηματίας και “πρωθυπουργός” Σεργκέι Αξιόνοφ, 41 ετών, αυτοανακηρύχθηκε «αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων» και οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση παρά μόνο σε ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια. Άνδρες με στολές ψάχνουν όλους τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη Συμφερούπολη, όπου μπορούν να προσγειώνονται μόνον οι πτήσεις που φθάνουν από τη Μόσχα. Παράλληλα, σε μια έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία σε διάλογο.

Διαβάστε ακόμη: Το δημοψήφισμα που αναβιώνει τις ανοιχτές πληγές ενός πολέμου

Ένα νεκρός στο Ντόνετσκ
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία όταν εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν μεταξύ τους στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφεραν οι τοπικές υπηρεσίες υγείας.
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι που φώναζαν συνθήματα υπέρ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συγκρούστηκαν με ένα εξίσου μεγάλο πλήθος το οποίο διαδήλωνε διαμαρτυρόμενο για την κατάληψη της Κριμαίας από τα ρωσικά στρατεύματα, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το Ντονέτσκ είναι μια βιομηχανική πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειονότητά του ρωσικής καταγωγής.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πώς σκοτώθηκε ο διαδηλωτής που σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο μετείχε στη διαδήλωση κατά της Ρωσίας. Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τις γραμμές των αστυνομικών που επιχειρούσαν να κρατήσουν χωριστά τις δύο ομάδες και συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται θάνατος διαδηλωτή σε άλλη ουκρανική πόλη, εκτός του Κιέβου.

Κρίσιμη συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει σήμερα στο Λονδίνο μια συνομιλία τελευταίας ευκαιρίας με το Ρώσο ομόλογό του σχετικά με την Κριμαία. Θα είναι η τέταρτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την ουκρανική κρίση, έπειτα από τις συναντήσεις τους στο Παρίσι και τη Ρώμη.

Την ώρα που ο Κέρι αναχωρούσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ από την Ουάσινγκτον, μια υπεύθυνη της αμερικανικής διπλωματίας εξηγούσε πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει να λάβει «τη δέσμευση (της Ρωσίας) ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σοβαρά σε μια διαδικασία με στόχο να εκτονωθεί» η κρίση.

Διαβάστε επίσης: Διεθνείς πιέσεις για αποτροπή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία

Ο Αμερικανός υπουργός μίλησε επίσης τηλεφωνικά χθες με το ρώσο ομόλογό του και του «είπε ξεκάθαρα πως θα υπάρξει κόστος αν η Ρωσία συνεχίσει να αυξάνει» τις εντάσεις, σύμφωνα με ένα αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ο ίδιος ο Κέρι προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι έτοιμες να λάβουν «τη Δευτέρα μια σειρά πολύ σοβαρών μέτρων» με στόχο τη Μόσχα για να απαντήσουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία και πρόκειται να επικυρώσει την ένωσή της με τη Ρωσία.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ο εκπρόσωπος του Λευκου Οίκου Τζέι Κάρνεϊ άφησε σαφώς να εννοηθεί πως οι συνομιλίες Κέρι-Λαβρόφ στο Λονδίνο αποτελούν την τελευταία ευκαιρία που έχει η Μόσχα για να αποφύγει ενδεχομένως επιπλέον αμερικανικά τιμωρητικά μέτρα.
Επί του πεδίου, η Μόσχα συνεχίζει να οργανώνει στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή του Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Περίπου 4.000 ρώσοι αλεξιπτωτιστές, 36 αεροπλάνα και περίπου 500 οχήματα συμμετέχουν σ’ αυτά, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Αυτή η επίδειξη ισχύος συμπληρώνεται με την ανάπτυξη στη Λευκορωσία έξι μαχητικών αεροπλάνων Su-27 και τριών μεταγωγικών στρατιωτικών αεροσκαφών.

Οι κινήσεις αυτές του ρωσικού στρατού απαντούν στην εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία. Νατοϊκά αεροπλάνα ραντάρ AWACS υπερίπτανται της Πολωνίας και της Ρουμανίας ενώ καταδιωκτικά F-15 και F-16 εστάλησαν στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Ομπάμα: «Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας»