Ανάπτυξη +4% το 2021 και +5,5% το 2022 εκτιμά για την Ελλάδα η EBRD

Ανάπτυξη +4% το 2021 και +5,5% το 2022 εκτιμά για την Ελλάδα η EBRD
????????????????????????????????????????????????????????? Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισχυρή ανάπτυξη κατά 4% το 2021 και + 5,5% το 2022 αναμένει για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδομήσεως και Ανάπτυξης (EBRD), χάρη κυρίως στα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία παραμένουν «παρόντες», δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας.

Για το 2021, σε κάθε περίπτωση, η EBRD διαβλέπει εμφανή σημάδια ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται, τις εξαγωγές αγαθών να ισχυροποιούνται και τη βιομηχανική παραγωγή να ενισχύεται έτι περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση, το ΑΕΠ του 2021 θα συνεχίσει να υπολείπεται σημαντικά έναντι του ΑΕΠ του 2019, με την απόσταση από τα προ Covid επίπεδα να διαμορφώνεται στο 4,6%.

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για τον τουρισμό, προκειμένου να ανακάμψει στα προ-Covid επίπεδα, αλλά παραμένουμε βέβαιοι για την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, δεδομένης αφενός της συνολικής μεταρρυθμιστικής κατεύθυνσης αφετέρου των διαθέσιμων επενδύσεων σε κλάδους – τομείς» σχολιάζει ο Peter Sanfey, αναπληρωτής διευθυντής της EBRD.

Επιβράδυνση επενδύσεων

Παράλληλα, η ΕBRD αναμένει ότι οι επενδύσεις του 2021 στις χώρες όπου δραστηριποιείται θα μειωθούν από το ρεκόρ του περασμένου έτους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς τα μεγάλα έργα σημειώνουν επιβράδυνση.

Η επανεμφάνιση των κρουσμάτων COVID-19 στη Δυτική Ευρώπη, τα Κεντρικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, συνοδευόμενη από νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, θα επηρεάσει τη δραστηριότητα της EBRD, σε μια κατά τ’ άλλα ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, δήλωσε ο αξιωματούχους της EBRD Odile Renaud-Basso.

«Διαπιστώνουμε επιβράδυνση των μεγάλων επενδυτικών έργων. Το επίπεδο δραστηριότητας δεν θα είναι τόσο υψηλό όσο πέρυσι, το οποίο ήταν εξαιρετικό, με 11 δισεκατομμύρια (ευρώ), αλλά θα ήταν περισσότερο σε ένα τυπικό εύρος 9-10 δισεκατομμυρίων (ευρώ)» δήλωσε ο Renaud-Basso