Ανασχηματισμός: Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι

Ανασχηματισμός: Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι
O ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης (Κ) συζητούν κατά τη διάρκεια Συζήτησης της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ και τις τηλεοπτικές άδειες, στη Βουλή,την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην οποία σημειώνεται ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα οριστεί με διάταξη νόμου η οποία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου. Στην αιτιολογική έκθεση, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση επιβάλλεται προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός «για την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, και να δημοπρατηθούν το συντομότερο δυνατό, οι σχετικές άδειες».Επίσης επισημαίνεται ότι λήφθηκε υπόψη η αδυναμία συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και το γεγονός ότι η προθεσμία των προς χορήγηση δημοπρατούμενων αδειών έληξε στις 31.12.2015.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλεξανδρος Μπελτές

Η κυβέρνηση έχει αναζητήσει τα πρόσωπα που στελεχώσουν τον πυρήνα του οικονομικού επιτελείου –Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Σταθάκη.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι προ των πυλών και σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, ο Αλέξης Τσίπρας, σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε κινήσεις αλλαγής προσώπων και μεταθέσεων στελεχών ώστε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών σε ότι αφορά στην δεύτερη αξιολόγηση και τους επιμέρους τομείς που καλούνται να διαχειριστούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Τα νέα πρόσωπα που θα είναι πίσω από τα πρόγραμματα των ιδιωτικοποιήσεων, των διεθνών οικονομικών σχέσεων και των δημοσίων επενδύσεων, τομείς που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία, αλλά και χώρους για την είσοδο εξωκοινοβουλευτικών στελεχών στην κυβέρνηση, αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού.
Τα πρόσωπα αυτά θα στελεχώσουν τον πυρήνα του οικονομικού επιτελείου – Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Γιώργο Σταθάκη – που δεν θα αλλάξει καθώς αποτελούν τη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας για την ολοκλήρωση του προγράμματος οι οποίοι θα ανοίξουν και το καυτό ζήτημα του χρέους. Ωστόσο σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» το γεγονός αυτό δεν αποκλείει το «σπάσιμο» του υπουργείου Ανάπτυξης με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων – ΕΣΠΑ, βιομηχανίας και Τουρισμού – ώστε να χωρέσουν νέα πρόσωπα.

Ένα από τα «κλειδιά» των αλλαγών είναι η απόφαση για τη μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας με δεδομένες τις διαφωνίες του για την είσοδο ιδιωτών στην ενέργεια και ειδικά στη ΔΕΗ.

Για την αντικατάσταση της θέσης του Π. Σκουρκλετη ακούγονται ονόματα και εξετάζονται υποψηφιότητες εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από τον ξάδελφο του Πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ακόμη και τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο.

Για τον εξάδελφο Τσίπρα μια θέση αναβάθμισης, όπως σημειώνει  η ίδια πηγή, θα ήταν και η θέση του υφυπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων την οποία κατέχει σήμερα ο Δημήτρης Μάρδας.

Οι ίδιες πηγές θέλουν τον Γιώργο Κατρούγκαλο να μνη μετακινείται από την θέση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς έχει επιφορτιστεί με δύσκολα θέματα. Και αυτά είναι η σύσταση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης που βρίσκεται μόνο στα χαρτιά, η μεταφορά είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στο υπουργείο Οικονομικών, η προετοιμασία της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών για την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε φτωχούς σε 80 δήμους της χώρας.

Τέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες ακόμη συζητείται ο τρόπος και η «θέση» για την ένταξη του πρώην υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη στη στενή ομάδα του οικονομικού επιτελείου για τα ζητήματα του χρέους.