Αναστέλλονται οι επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία

Αναστέλλονται οι επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία
Russian President Vladimir Putin speaks during a session of the St. Petersburg International Economic Forum 2015 (SPIEF 2015) in St. Petersburg, Russia, June 19, 2015. Putin said on Friday Russia was doing well in tackling its economic crisis, aggravated by Western sanctions over the Ukraine crisis and a fall in global oil prices. REUTERS/Grigory Dukor - RTX1H8RC

Σε ισχύ η παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, η πρώτη μετά το 2011.

Η ρωσική πολεμική αεροπορία σταμάτησε τους βομβαρδισμούς της στη Συρία, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με πρωτοβουλία της Μόσχας και της Ουάσινγκτον και με την υποστήριξη του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε σήμερα το ρωσικό γενικό επιτελείο.

«Η πολεμική αεροπορία έχει σταματήσει εντελώς τους βομβαρδισμούς της στην “πράσινη ζώνη”, δηλαδή στις περιοχές όπου βρίσκονται οι ένοπλες οργανώσεις οι οποίες μας είχαν στείλει πρόταση για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σεργκέι Ρουντσκόι, ανώτερος αξιωματούχος του γενικού επιτελείου, αναφερόμενος στη συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών που τέθηκε σε ισχύ μεσάνυχτα Σαββάτου και ήταν ο λόγος που σίγησαν οι κλαγγές των όπλων σε ένα τμήμα της συριακής επικράτειας για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2011.

Η παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι η «καλύτερη ευκαιρία» για να περιοριστεί η βία στη χώρα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός στη Συρία στις 22 Φεβρουαρίου. Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα, ώρα Δαμασκού. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση που επικυρώνει τη συμφωνία αυτή για την παύση των εχθροπραξιών, χθες βράδυ λίγο πριν από την έναρξη της εφαρμογής της.

«Η πλήρης εφαρμογή της απόφασης, στην οποία περιλαμβάνεται η απρόσκοπτη και ζωτικής σημασίας παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι η καλύτερη ευκαιρία μας για να περιοριστεί η ωμή βία στη Συρία. Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι η διατύπωση της απόφασης αλλά εάν αυτή θα φέρει πραγματικές αλλαγές επί του πεδίου και θα μειώσει τα δεινά του συριακού λαού για να δημιουργηθεί χώρος και αξιοπιστία για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία για την επανάληψη της πολιτικής διαπραγμάτευσης», αναφέρει ο Μπαν σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 7 Μαρτίου και η πρώτη τους φάση αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, με την προϋπόθεση ότι η εκεχειρία τηρείται.

«Η εκεχειρία είναι η καλύτερη ευκαιρία που μπορούμε να φανταστούμε ότι είχε και θα έχει ο συριακός λαός κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών … και η μόνη ελπίδα για κάτι που έχει σχέση με την ειρήνη, τα γεγονότα θα δείξουν», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πάντως η εκεχειρία στη Συρία, βρίσκεται επί ξυρού ακμής. Ομάδα Σύρων ανταρτών καταγγέλλει ότι δέχθηκε επίθεση από ένοπλες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού στις 4.00 τα ξημερώματα (ώρα Συρίας), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα.

«Πρόκειται για παραβίαση της συμφωνίας» επισημαίνει εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας βέβαια, ότι προς το παρόν θα συνεχίσει να τηρεί την εκεχειρία. Πυροβολισμοί εναντίον κατοικημένων περιοχών ακούστηκαν και νωρίς το πρωί, στην πόλη Χομς, όπως και επίσης στο Χαλέπι.

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει δεσμευτεί να τηρήσει την εκεχειρία, τονίζοντας ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να επιχειρεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Υποστήριξης, το οποίο συνιστά τον βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Αξιωματούχοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού πάντως, καθιστούν σαφές ότι η περιοχή, όπου χτυπήθηκε από τα κυβερνητικά στρατεύματα, ελέγχεται πλήρως από τους ίδιους και ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν θέσεις τζιχαντιστών ή τρομοκρατών της Αλ Κάιντα.