Αναταραχή στην κυβέρνηση προκαλεί η απαίτηση για νέα μέτρα

Αναταραχή στην κυβέρνηση προκαλεί η απαίτηση για νέα μέτρα

Βγαίνουν μπροστά Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι συναντούνται σήμερα για να καθορίσουν τη γραμμή της κυβέρνησης.

Σύγχυση στην κυβέρνηση έχουν προκαλέσει οι αναφορές για νέα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014, αλλά και η χθεσινή προειδοποιητική «βολή» των Βρυξελλών για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να τεθούν οι «κόκκινες γραμμές» από την πλευρά της κυβέρνησης συναντώνται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, μετά την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης για το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, έσπευσε να διευκρινίσει ότι όσο ακούγονται είναι φήμες και απειλητικές πληροφορίες «που αναστατώνουν τον κόσμο και δεν τον αφήνουν να ησυχάσει» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος και ο κ. Σαμαράς καθορίζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Η δήλωση αυτή ήταν σαφής αιχμή προς την αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών στα «ευγενή» ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, αλλά και στον ΟΑΕΕ, μέσω της κατάργησης κοστοβόρων εξαιρέσεων.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε χθες πως καμία παρέμβαση δεν πρόκειται να γίνει στις κύριες συντάξεις, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση. Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μόνο παρεμβάσεις για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις.

ΥΠ.ΟΙΚ: Παρεμβάσεις μόνο στις πρόωρες συντάξεις

Οι απαιτήσεις της τρόικας ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο
Οι τελευταίες κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούνται από την εμμονή της τρόικας για νέα μέτρα και κυρίως από την απαίτηση να κλείσουν άμεσα ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, με την κυβέρνηση να έχει στείλει από προχθές το βράδυ απαντήσεις – προτάσεις για το μέλλον της επιχείρησης. Σε αυτές, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι εντός 24 μηνών θα έχει καταστήσει βιώσιμη την επιχείρηση. Εάν δεν το επιτύχει, όμως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Πάντως, η τρόικα εμμένει στο κλείσιμο των επιχειρήσεων από τώρα, καθώς θεωρεί ότι είναι η καλύτερη λύση για το Δημόσιο από οικονομικής πλευράς.

Διαβάστε: Καμία αλλαγή στο κυβερνητικό σχέδιο για τις αμυντικές βιομηχανίες

Νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να περιοριστούν δραστικά οι πρόωρες συνταξιοδοτοτήσεις σε ηλικίες κάτω του γενικού ορίου 65 ετών, να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 400 εκατ. ευρώ και να δοθεί ένα σήμα προς την τρόικα για συμμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με την επικρατούσα πρακτική των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζονται παρεμβάσεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας σε όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη πριν από το 65ο έτος. Σύμφωνα με τις στατιστικές της ασφάλισης και παρά τις διαδοχικές αυξήσεις, ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 60ό έτος, ενώ βάσει των απογραφικών στοιχείων τουλάχιστον το 18% των συνταξιούχων είναι κάτω των 62 ετών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς σε αυτό το πεδίο εμπίπτουν 350.000 έως 400.000 ασφαλισμένοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Διαβάστε επίσης: Οι Έλληνες έγιναν ακόμα φτωχότεροι