Το «όχι» σε νέα μέτρα γίνεται «ναι» σε στοχευμένα μέτρα

Το «όχι» σε νέα μέτρα γίνεται «ναι» σε στοχευμένα μέτρα

Στροφή της κυβέρνησης δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα - Έρχονται περικοπές σε κύριες συντάξεις. 

Η είδηση για το ασφαλιστικό και τις νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα. Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του αναφερόμενος στην ανάγκη ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής υποστήριξε ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους». Η δήλωση αυτή του κ. Στουρνάρα ανοίγει το δρόμο για νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις που αφορούν στις αυτές των πρώην εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και των ασφαλισμένων στον πρώην ΤΕΒΕ.

Σε αυτές τις περικοπές θα πρέπει να προστεθεί η σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση στις ΔΕΚΟ καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής για την εύρεση ακόμα δυο δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα για το 2014.

Στουρνάρας: «Κόλαση οι μήνες μέχρι τον Ιούνιο»

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα και τόνισε πως η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση – εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών».

Η προαναγγελία του Γιάννη Στουρνάρα έγινε και με βάσει και το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ στα Ταμεία κύριας ασφάλισης (τα επικουρικά και τα εφάπαξ, όπου έχουν δρομολογηθεί μειώσεις, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό).

Στο στόχαστρο τα ευγενή ταμεία
Οι περικοπές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Στουρνάρας αφορούν τις κύριες συντάξεις των ευγενών ταμείων, την κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ στο ΤΕΒΕ αλλά και τα διαφορετικά καθεστώτα τα οποία υπάρχουν από ταμείο σε ταμείο. Η νέα παρέμβαση μπορεί να θίξει και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων σε Ταμεία που χρηματοδοτούν τις συντάξεις και από κοινωνικούς πόρους, καθώς το Μνημόνιο προβλέπει την εξάλειψη όσων επιβαρύνουν τις συναλλαγές και «δεν δικαιολογούνται».