Αναταραχή στην Τουρκία – Φόβοι για νέο πραξικόπημα

Αναταραχή στην Τουρκία – Φόβοι για νέο πραξικόπημα

Την αμερικανική βάση του ΝΑΤΟ όπου βρίσκονται περίπου 50-90 πυρηνικά όπλα έχουν περικυκλώσει χιλιάδες Τούρκοι πολίτες και αστυνομικοί. 

Τούρκοι πολίτες και αστυνομικοί περικύκλωσαν την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ στα Άδανα, η οποία χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας προβληματισμούς σχετικά με τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται εκεί.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, όλες οι προσβάσεις έχουν αποκλειστεί, ενώ ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε πως πρόκειται απλά για «έλεγχο ασφαλείας». Σύμφωνα με το Sputnik, γύρω από τη βάση, στην οποία θεωρείται πως βρίσκονται περίπου 50-90 πυρηνικά όπλα, έχει παραταχθεί μεγάλος αριθμός ενόπλων αστυνομικών με φορτηγά και βαρέα οχήματα και πολίτες. Το Sputnik και το Russia Today κάνουν λόγο για μέχρι και 7.000 άτομα.

Ο Τύπος της τουρκίας όμως εικάζει ότι ίσως είναι σε εξέλιξη μια δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος με την τουρκική Hurriyet να αναφέρει πως η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας έλαβε πληροφορίες πως ενδεχομένως να επίκειται δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του καθεστώτος Ερντογάν, από υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν.

Η βάση χρησιμοποιείται τόσο από τουρκικές όσο και από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, ενώ είναι ένας από τους έξι χώρους αποθήκευσης του ΝΑΤΟ για αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη. Η βάση του Ιντσιρλίκ  ενεπλάκη στα γεγονότα του πρώτου πραξικοπήματος καθώς θεωρείται ότι από εκεί ανεφοδιάστηκαν τα F-16 την νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Οι τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι επρόκειτο για έλεγχι ασφαλείας.