«Αναταράξεις» από την αλλαγή πολιτικής αποσκευών της Ryanair

«Αναταράξεις» από την αλλαγή πολιτικής αποσκευών της Ryanair
epa06397443 Passengers board a Ryanair airplane at Brussels airport, Belgium, 18 December 2017. According to reports, Ryanair is in negotiations to also take off from Liege as third airport for Belgium. EPA/OLIVER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η νέα πολιτική βαλίτσας που ξεκίνησε την εφαρμογή της από την 1η Νοεμβρίου, έφερε αμέτρητες επικρίσεις στα social media από επιβάτες.

Διαδικτυακές αναταράξεις προκαλεί η αλλαγή της πολιτικής αποσκευών της Ryanair, σε μια περίοδο που η αξιοπιστία της low cost αεροπορικής έχει πληγεί από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των πιλότων και τις ακυρώσεις πτήσεων που τις ακολούθησαν αλλά και τα χαμηλότερα των προβλεπόμενων κερδη κατά το β’ τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη low cost αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης έχει μειώσει τα κιλά που μπορούν να μεταφέρουν οι επιβάτες δωρεάν εντός του αεροσκάφους και πλέον αντί για μια μεγάλη και μια μικρή χειραποσκευή, οι επιβάτες πρέπει να περιορίζονται σε μια μεσαίου μεγέθους τσάντα. Διαφορετικά θα χρειαστεί να αγοράσουν το Priority Boarding ή να πληρώσουν το προβλεπόμενο τέλος στον έλεγχο αποσκευών.

Η εταιρεία παρουσίασε στους επιβάτες της τη νέα πολιτική μέσω τwitter και για ακόμα μια φορά επέμεινε πως δεν αποσκοπεί στο κέρδος, αλλά στη βελτίωση της ακρίβειας και την διευκόλυνση των επιβατών. «Κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας πολιτικής αποσκευών και σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από τα αεροδρόμια, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και μάλιστα η νέα πολιτική έχει συμβάλλει στην αποφυγή καθυστερήσεων επιταχύνοντας την διαδικασία επιβίβασης κι αποβίβασης» έγραψε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Ryanair αυτή η νέα πολιτική θα αποδειχτεί ουδέτερη από «πλευράς εσόδων καθώς τα κέρδη από τις πρόσθετες πληρωμές αντισταθμίζονται από μια νέα, φθηνότερη επιλογή για μεταφορά μιας τσάντας 10 κιλών».

Η νέα πολιτική βαλίτσας που ξεκίνησε την εφαρμογή της από χθες, 1η Νοεμβρίου, έφερε ωστόσο αμέτρητες επικρίσεις στα social media από επιβάτες.

Ο Derek Stephen για παράδειγμα τουίταρε: «Δεν είναι το μέγεθος των αποσκευών σας που θέλει η Ryanair να μικρύνει αλλά το μέγεθος του πορτοφολιού σας».

Άλλοι πάλι ισχυρίστηκαν ότι η νέα πολιτική είναι η κατάλληλη αφορμή για να ξεχαστεί για λίγο η αναστάτωση των απεργιών και οι διαμαρτυρίες των πιλότων της εταιρείας που έπληξαν αρκετά την ακεραιότητά της τους προηγούμενους μήνες.

Πολλοί πάλι ανέφεραν ότι αποτέλεσε μια τυχαία αλλά καλή αφορμή για να αποσιωπηθεί ο σάλος μετά το ρατσιστικό περιστατικό που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών η αεροπορική εταιρεία δέχτηκε σοβαρή κριτική και απειλές μποϊκοτάζ μετά από ρατσιστικό περιστατικό που σημειώθηκε σε πτήση της και το οποίο αρνήθηκε να αντιμετωπίσει. Ειδικότερα, η αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε να κατεβάσει ή να επιβάλλει οποιαδήποτε κύρωση σε λευκό άνδρα ο οποίος επιτέθηκε σε μαύρη συνεπιβάτη του, που καθόταν στο διπλανό κάθισμα. Ο άνδρας απευθύνεται με απεχθείς εκφράσεις στην ηλικιωμένη γυναίκα, την προσβάλλει για την εμφάνιση και την προφορά της, ενώ από βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media, φαίνεται ότι άλλοι επιβάτες επεμβαίνουν και ιδιαίτερα ένας νεαρός άνδρας ο οποίος ζητά επανειλημμένα από τον άνδρα να σταματήσει να μιλάει. Ωστόσο εκείνη που τελικά αλλάζει κάθισμα είναι η γυναίκα που δέχεται την επίθεση.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο κωμικός Patrick Casey με ένα tweet του: «Οι νέοι κανόνες της Ryanair σημαίνουν ότι η μόνη βαλίτσα που επιτρέπεται ενός πτήσης είναι η ρατσιστική συμπεριφορά».

Ωστόσο δεν έλλειψαν κι αυτοί που είχαν αντίθετη γνώμη και δημοσίευσα σχετικά. Σύμφωνα με αυτούς η αλλαγή πολιτικής αποσκευών συμβάλλει στην αποφυγή καθηστερήσεων. Όπως λέει ο Dan Bishop «τώρα που ο κάθε επιβάτης έχει μόνο ένα σακίδιο κάτω από την θέση του η αποβίβαση από το αεροπλάνο είναι πολύ ταχύτερη».