Η ανατολική Ουκρανία ετοιμάζεται για το αυριανό δημοψήφισμα

Η ανατολική Ουκρανία ετοιμάζεται για το αυριανό δημοψήφισμα

Παρά τις εκκλήσεις για αναβολή οι αυτονομιστές δηλώνουν έτοιμοι να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο με το ερώτημα της αυτονομίας από την κυβέρνηση του Κιέβου, την ίδια ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Μαριούπολη.

Η πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας υπήρξε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων, κυρίως όταν μια ομάδα περίπου 60 ατόμων, οπλισμένων με αυτόματα όπλα, εξαπέλυσε επίθεση στην έδρα της τοπικής αστυνομίας. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 20 από τους επιτιθέμενους και ένας αστυνομικός, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.

Οι αυτονομιστές της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρά το αίτημα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να το αναβάλουν.

Ο Ρώσος πρόεδρος προκάλεσε την Παρασκευή την οργή του Κιέβου και της Δύσης, όταν επισκέφθηκε την Κριμαία, για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, τον Μάρτιο. Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι όπου ελλιμενίζεται ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945, επέτειος που στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τιμάται στις 9 Μαρτίου.

Στην Ουκρανία, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης. Στο Κίεβο οργανώθηκε μια σεμνή τελετή σε ένα πάρκο, παρουσία του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ. «Πριν από 69 χρόνια πολεμήσαμε μαζί με τη Ρωσία ενάντια στο φασισμό (…) Σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε να σταματήσουν οι «στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Την Πέμπτη πάντως το Κίεβο είχε επαναλάβει ότι δεν προτίθεται, σε καμία περίπτωση, να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την αποκατάσταση της τάξης στις ρωσόφωνες επαρχίες.

Στο Κίεβο αναμένεται την Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ενώ την ίδια ημέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Ουκρανία θα έχουν μια νέα συνάντηση, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για το θέμα του ανεφοδιασμού της ΕΕ και της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Μέρκελ-Ολάντ: «Παράνομα» τα δημοψηφίσματα
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσαν ότι τα δημοψηφίσματα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην ανατολική Ουκρανία είναι «παράνομα» και προειδοποίησαν τη Ρωσία για «συνέπειες» αν δεν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

«Τα δημοψηφίσματα που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας είναι παράνομα», ανέφεραν οι δύο ηγέτες σε κοινή ανακοίνωσή τους από την πόλη Στράλσουντ της Γερμανίας.

Οι προεδρικές εκλογές όμως, τόνισαν Μέρκελ και Ολάντ, είναι «υψίστης σημασίας».

Ελεύθεροι οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στο Ντονέτσκ
Τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού που είχαν συλληφθεί το βράδυ της Παρασκευής στο Ντονέτσκ, το προπύργιο των φιλορώσων της ανατολικής Ουκρανίας, απελευθερώθηκαν αφού κρατήθηκαν επί επτά ώρες, ανακοίνωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της οργάνωσης από το Κίεβο.

«Συνελήφθη μια ομάδα (…) αποτελούμενη από εθελοντές του τοπικού Ερυθρού Σταυρού και ένα μέλος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Όλοι τους είναι πλέον ελεύθεροι», είπε η εκπρόσωπος Ιρίνα Τσαριούκ, διευκρινίζοντας ότι ο αλλοδαπός συλληφθείς ήταν Ελβετός και όχι Γάλλος, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, αφέθηκαν ελεύθεροι τη νύχτα, γύρω στις 2 η ώρα. Δεν γνωρίζουμε το λόγο της σύλληψής τους. Ο ένας τους ξυλοκοπήθηκε άγρια», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών του Ντονέτσκ ανέφερε ότι οι επτά εθελοντές κατηγορούνταν για κατασκοπεία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πούτιν στην Κριμαία και η Ουκρανία «φλέγεται» – Δείτε τις φωτογραφίες

Η κρίση στην Ουκρανία χτυπά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

«Πίστη στην Μεγάλη Ρωσία» το σύνθημα του Πούτιν