Ανατροπή (;): Οι επενδυτές της OpenAI προσπαθούν να επαναφέρουν τον Sam Altman ως CEO 

Ανατροπή (;): Οι επενδυτές της OpenAI προσπαθούν να επαναφέρουν τον Sam Altman ως CEO 
epa10631881 OpenAI CEO Sam Altman testifies before the Senate Judiciary Subcommittee on Privacy, Technology, and the Law for an oversight hearing to examine the rules governing artificial intelligence (AI) in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC USA, 16 May 2023. Altman called on Congress to pass regulation to ensure safety standards for AI. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χάος στην OpenAI

Να επαναφέρουν τον Sam Altman στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης πίσω από το ChatGPT, προσπαθούν οι μέτοχοι. Ωστόσο, όπως μεταφέρει η Wall Street Journal, ο Altman το σκέφτεται, αλλά έχει πει στους επενδυτές ότι, αν επιστρέψει, θέλει νέο διοικητικό συμβούλιο και δομή διακυβέρνησης.

Σημειώνεται πως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομάκρυνσή του πολλοί υπάλληλοι παραιτήθηκαν. Πίσω από την ενορχήστρωση των προσπαθειών για την αποκατάσταση του Altman στη θέση του CEO είναι οι κορυφαίοι μέτοχοι της OpenAI, συμπεριλαμβανομένων της Microsoft και της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Thrive Capital

Υπενθυμίζεται πως η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο κύριος οικονομικός υποστηρικτής της. Από την άλλη, η Thrive Capital είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας. Άλλοι επενδυτές της εταιρείας υποστηρίζουν εξίσου αυτές τις προσπάθειες.

Χάος

Αν μη τι άλλο, τις τελευταίες ώρες οι συνομιλίες έχουν ενταθεί λόγω του χάους στο οποίο έχει βυθιστεί η OpenAI αφότου το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να απαλλάξει τον μέχρι πρότινος επικεφαλής Sam Altman, λόγω «έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του». Πέρα από τον Altman, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου υποβάθμισαν τον πρόεδρο και συνιδρυτή της OpenAI, Greg Brockman, εξωθώντας τον σε παραίτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, πλειάδα ερευνητών υψηλού επιπέδου παραιτήθηκαν, ορισμένοι από τους εταιρικούς πελάτες του OpenAI αναζητούν εναλλακτικές και μια χρηματοδότηση από επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών είναι πλέον εν αμφιβόλω.

Παρότι η ακριβής αιτία απόλυσης του Altman δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, επί εβδομάδες η κατάσταση στην εταιρεία δεν ήταν καλή λόγω εντάσεων που είχαν να κάνουν με την κατάρτιση νέας εμπορικής πολιτικής, που ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θεώρησαν ότι παραβίαζε τον καταστατικό χάρτη της εταιρείας για την ανάπτυξη ασφαλούς τεχνητής νοημοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, υπό τον Altman, η OpenAI μετατράπηκε από μια μικρή μη κερδοσκοπική εταιρεία σε μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με ταχύτητα ρεκόρ. 

Ο κερδοσκοπικός βραχίονας της OpenAI, σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανήκει κατά 49% στη Microsoft και υποστηρίζεται από μια ομάδα κορυφαίων κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου, τα οποία όμως δεν έχουν λόγο στις αποφάσεις. Αντίθετα, η OpenAI διοικείται από μη κερδοσκοπικό συμβούλιο. Ο ίδιος ο Altiman δεν είχε μετοχές στην εταιρεία.

Αυτή η ρύθμιση επέτρεψε στο διοικητικό συμβούλιο να εκδιώξει τον Altman χωρίς τη συγκατάθεση ορισμένων από τους μεγαλύτερους επενδυτές, παρόλο που σημείωσε ταχεία οικονομική επιτυχία και εκτόξευσε την αποτίμησή της OpenAI στα ύψη.

Η αποπομπή του προκάλεσε σοκ στους επενδυτές, τους υπαλλήλους και τους πελάτες του OpenAI. Η Microsoft, η Thrive και άλλοι επενδυτές πληροφορήθηκαν τα νέα λίγα λεπτά πριν ανακοινωθούν.  

Ο Altman εξοργίστηκε με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και παραπονέθηκε σε συνεργάτες του ότι δεν έκανε καλύτερη δουλειά στη διαχείριση των μελών του και στην εξασφάλιση της πίστης τους, σύμφωνα με άτομα που άκουσαν τα σχόλιά του. Είπε σε φίλους την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν γελοίο που οι κύριοι μέτοχοι δεν είχαν λόγο στη διακυβέρνηση της εταιρείας. 

Το διοικητικό συμβούλιο που απέλυσε τον Altman απαρτίζεται από την Helen Toner, διευθύντρια στρατηγικής και βασικών ερευνητικών επιχορηγήσεων στο Κέντρο για την Ασφάλεια και την Αναδυόμενη Τεχνολογία, την Tasha McCauley, ανώτερη επιστήμονα διαχείρισης στη Rand Corp, τον Adam D’Angelo, πρώην στέλεχος του Facebook και συνιδρυτή της Quora και τον Ilya Sutskever, επικεφαλής επιστήμονας της OpenAI.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: