Morgan Stanley: Η τεχνητή νοημοσύνη «ήλθε» και τα αλλάζει όλα – Οι τρεις βασικές τάσεις

Morgan Stanley: Η τεχνητή νοημοσύνη «ήλθε» και τα αλλάζει όλα – Οι τρεις βασικές τάσεις
To ΑΙ μεταβάλλει τις επιχειρήσεις, το gaming και το shopping

Οι ηλεκτρονικές αγορές, το εταιρικό λογισμικό, τα βιντεοπαιχνίδια, όλα θα αλλάξουν λόγω της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε πρόσφατο report της η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο οίκος, από τότε που εισήλθε στην τεχνολογική σκηνή, μόλις πριν από ένα χρόνο, η ικανότητά της να συλλέγει πλήθος πληροφοριών και να αναπαράγει κείμενα, ομιλία, βίντεο, εικόνες και υπολογιστικό κώδικα με ανθρώπινη ευχέρεια έχει πυροδοτήσει ερωτήματα.

Η δυναμική της αφορά βιομηχανίες και οικονομίες. Για παράδειγμα, η εξέλιξη των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να προσφέρει μια ευκαιρία 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη διαφήμιση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα ταξίδια, την κοινή οικονομία και το cloud. 

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η Morgan Stanley Research αναμένει ότι περισσότερο από το 40% των επαγγελμάτων, με συναφές κόστος εργασίας 4,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ, θα επηρεαστούν από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναλυτές στον τομέα της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών παρακολουθούν στενά τις τάσεις για να καταλήξουν στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. 

Οι τάσεις

AI ως personal shopper: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της Morgan Stanley, οι αμερικανοί καταναλωτές εντείνουν τη χρήση των chatbot που υποστηρίζονται από γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Το πιο σημαντικό, όσον αφορά την παραγωγή εσόδων από το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι ότι χρησιμοποιούν εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης για να ψωνίσουν και να συγκρίνουν τις τιμές. 

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι πρώιμες εφαρμογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαρκή αύξηση των εσόδων από διαφημίσεις στο διαδίκτυο για κορυφαίες πλατφόρμες αναζήτησης και κοινωνικής δικτύωσης» λέει ο Αμερικανός αναλυτής Διαδικτύου Brian Nowak. 

Αυτή η τάση είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, καθώς η χρήση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης αφορά χρήστες ηλικίας 16 έως 34 ετών. Πάντως, για να υιοθετηθεί περαιτέρω, θα πρέπει να αποδειχθεί πως έχει περισσότερη χρησιμότητα πέρα από τις αγορές και ακαδημαϊκή έρευνα, για να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα καταναλωτών, λέει ο Nowak.

Ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης σε εταιρικό λογισμικό: Εταιρείες σε όλους τους κλάδους διερευνούν πώς η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τις κάνει πιο αποτελεσματικές και πιο παραγωγικές. «Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, πιστεύουμε ότι η θεμελιώδης ευκαιρία της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης έγκειται στον τρόπο με τον οποίο το εταιρικό λογισμικό μπορεί να αξιοποιηθεί για επέκταση και αυτοματοποίηση της εργασίας», λέει ο Keith Weiss, Επικεφαλής της Ομάδας Λογισμικού των ΗΠΑ της Morgan Stanley. «Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να ανοίξει ευκαιρίες για επιπλέον έσοδα 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Βέβαια, οι καινοτομίες της τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, είναι πολύ πιθανό να έχουν αντίκτυπο σε θέσεις εργασίας που αφορούν ανάκτηση και διανομή πληροφοριών – για παράδειγμα, υπαλλήλους τιμολόγησης, διορθωτές και χειριστές πινάκων διανομής. 

AI στο Gaming: Η δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λογισμικού, της δημιουργικής εργασίας και της γραφής, που θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν περισσότερο με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό θέτει τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών σε μια μοναδική θέση για μετασχηματισμό –ιδίως επειδή το 2023 οι καταναλωτές παγκοσμίως θα ξοδέψουν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε βιντεοπαιχνίδια, και η συγκεκριμένη βιομηχανία αναμένεται να επανεπενδύσει το ένα τρίτο από αυτά τα έσοδα. Ο συνδυασμός αυτής της επένδυσης και της αποτελεσματικότητας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σύνθετες και φιλόδοξες προσφορές προϊόντων.

«Η αυτοματοποίηση που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει, ας πούμε, τους καλύτερους εκδότες ομολόγων, εταιρείες με διαβάθμιση AAA, να δημιουργήσουν καλύτερους τίτλους, πιο γρήγορα και έως και 15% φθηνότερα», λέει ο Matt Cost, αναλυτής στην ομάδα Διαδικτύου των ΗΠΑ. «Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει επίσης τα εμπόδια εισόδου στην εν λόγω αγορά, κάτι που τελικά θα ασκήσει πίεση στους κατεστημένους παίκτες να διαφοροποιηθούν και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: