Αναβάθμιση σε «ΒΒ-» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

Αναβάθμιση σε «ΒΒ-» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

Η Fitch θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους υποστηρίζεται από το ιστορικό των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch αναβάθμισε σήμερα σε «ΒΒ-» από «Β» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η αναθεώρηση της ελληνικής αξιολόγησης, όπως αναφέρει ο Fitch, αντανακλά μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία προλειαίνει το έδαφος για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), στις 20 Αυγούστου.

Η Fitch θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους υποστηρίζεται επίσης από το ιστορικό των πρωτογενών πλεονασμάτων, την προσδοκία του οίκου για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ έως το 2020 και τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στην Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι σημαντικά, όπως τονίζει, ενώ στις 6 Αυγούστου εκταμιεύθηκε η τελική δόση ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ετσι, οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας είναι χαμηλές και η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων.

Οι εκτιμήσεις του οίκου δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πλήρως χρηματοδοτημένη μέχρι το 2022, έχοντας έτσι σημαντικό μαξιλάρι έναντι ενδεχόμενων χρηματοδοτικών κινδύνων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

«Το τέλος των μνημονίων στις 20 Αυγούστου, πιστώνεται στην κυβέρνηση Τσίπρα και ανοίγει, σε πείσμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μια νέα θετικότερη περίοδο για την χώρα». Αυτό ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης με αφορμή την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.

«Αναβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα κατά 2 βαθμίδες, με σταθερή προοπτική. Ένα ακόμη θετικό βήμα. Το τέλος των μνημονίων στις 20 Αυγούστου, πιστώνεται στην κυβέρνηση Τσίπρα και ανοίγει, σε πείσμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μια νέα θετικότερη περίοδο για την χώρα», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης.