«Αναβίωση» του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας αντί του ΕΝΦΙΑ

«Αναβίωση» του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας αντί του ΕΝΦΙΑ
Áðïøç ðïëõêáôïéêéþí óôï êÝíôñï ôçò ÁèÞíáò, ÐÝìðôç 7 Íïåìâñßïõ 2013. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÐÁÍÔÅËÇÓ ÓÁÉÔÁÓ

Προϋπόθεση αποτελεί η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων.

Προς επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση,  υπό την προϋπόθεση ότι οι επιτροπές θα καταφέρουν να εξισώσουν τις αντικειμενικές αξίες με τις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων μέσα στο ερχόμενο διάστημα.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στο συνέδριο της Prodexpo, έκανε σχετική αναφορά σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός».

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται σε δημοσίευμά της Καθημερινής, εφόσον επιτευχθεί ο  στόχος της εξίσωσης των αξιών, θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο  θα αναπροσαρμοστούν οι αξίες των ακινήτων και θα αντικατασταθεί ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Η κυβέρνηση, χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσει τα  έσοδα 3,2 δισ. ευρώ όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο είναι θέμα πολιτικής της κυβέρνησης το πώς θα επιμερίζεται ο φόρος. Δηλαδή, όπως επισήμανε η ίδια πηγή,  στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τις χαμηλές ιδιοκτησίες και να μεταφέρει το βάρος στις υψηλότερες. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα αυξήσει δραματικά τη φορολογία για όσους κατέχουν ακίνητα πάνω από κάποια αξία.