Αναβολή με ερωτηματικά για το σημερινό Euroworking group

Αναβολή με ερωτηματικά για το σημερινό Euroworking group

Κοινοτικός παράγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρο τοπίο για τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Την αναβολή του σημερινού Euroworking Group με αντικείμενο τη συζήτηση για την πορεία των προαπαιτούμενων μέτρων αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών. Όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος στον ΣΚΑΪ, η συνεδρίαση των τεχνοκρατών θα πραγματοποιηθεί «όταν υπάρχει περισσότερη καθαρότητα σε σχέση με την πορεία των προαπαιτουμένων» τόνιζε στον ΣΚΑΪ κοινοτικός αξιωματούχος.

Όσον αφορά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, δεν υπήρξε κάποια πρόοδος ούτε στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, ούτε στο ζήτημα των ισοδύναμων για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση., παρότι κυβερνητικές πηγές δήλωναν αισιόδοξες τις τελευταίες ώρες για κατάληξη σε τελική συμφωνία η οποία θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, μέσω διαρροών, επιχειρεί να υποβαθμίσει την εξέλιξη αναφέροντας ότι δεν υπήρχε στο πρόγραμμα σήμερα επισήμως προγραμματισμένη συζήτηση, παραπέμποντας στο πρόσφατο παρελθόν των συχνών τηλεδιασκέψεων.

Υπενθυμίζεται ότι το αναβληθέν Euroworking Group θα προετοίμαζε το έδαφος για το Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο και θα κρίνει αν θα δοθεί το πράσινο φως για να εκταμιευθούν τα 2 δισεκ. ευρώ της πρώτης υποδόσης του προγράμματος στήριξης.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ απάντησε σήμερα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων ότι σημειώνεται καθημερινά πρόοδος στις συζητήσεις. Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ σημείωσε ότι μόλις οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης. «Βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία» κατέληξε η εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη στη συνεδρίαση του Εurogroup της Δευτέρας, η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι οι υπουργοί θα κάνουν μια αποτίμηση της κατάστασης. Η τοποθέτηση αυτή δείχνει και την αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες σχετικά με το αν θα υπάρξει ή όχι απόφαση τη Δευτέρα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.