Αναβολή στην ετυμηγορία της δίκης του Χόσνι Μουμπάρακ

Αναβολή στην ετυμηγορία της δίκης του Χόσνι Μουμπάρακ

Το αιγυπτιακό δικαστήριο θα ανακοινώσει στα τέλη Νοεμβρίου εάν κρίνει ένοχο τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου για τη δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών το 2011.

Αιγυπτιακό δικαστήριο ανέβαλε για τις 29 Νοεμβρίου την ετυμηγορία του σχετικά με το κατά πόσον ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, διέταξε τη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 που οδήγησε στην απομάκρυνσή του έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία.

Προτού διακόψει την ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής είπε πως ο ίδιος και η ομάδα της κατηγορούσας αρχής δεν έχουν τελειώσει την αναθεώρηση όλων των στοιχείων στην υπόθεση, η οποία αριθμεί 160.000 σελίδες. Η τηλεοπτική κάμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου έδειξε χιλιάδες έγγραφα σχετικά με την υπόθεση στοιβαγμένα σε φακέλους και δεμένα με λουράκι.

Ο Μουμπάρακ, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι και έξι άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ασφαλείας κατηγορούνται ότι διέταξαν τη δολοφονία περισσότερων από 800 διαδηλωτών προκαλώντας το χάος και δημιουργώντας ένα κενό ασφαλείας κατά την εξέγερση που διήρκεσε 18 ημέρες. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας και ο Άντλι είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 2012 αφού κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση, αλλά στη συνέχεια ένα εφετείο διέταξε την επανάληψη της δίκης.

Ο Μουμπάρακ, 86 ετών, έφθασε στο δικαστήριο με ιατρικό ελικόπτερο και μεταφέρθηκε με φορείο περικυκλωμένος από πάνοπλους αστυνομικούς. Εμφανίστηκε μαζί με τους συγκατηγορουμένους του σε ένα κελί στην αίθουσα του δικαστηρίου, δείχνοντας χλωμός και σκυθρωπός και φορώντας γυαλιά ηλίου. Έξω από το δικαστήριο, στην αστυνομική αστυνομία του Καΐρου, είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του κρατώντας φωτογραφίες του πρώην διοικητή της πολεμικής αεροπορίας και φωνάζοντας συνθήματα για την απελευθέρωσή του. Οι οικογένειες των σκοτωμένων από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ήρθαν επίσης να διαμαρτυρηθούν.

Ο Μουμπάρακ δήλωσε στο δικαστήριο τον περασμένο μήνα πως δεν διέταξε τον θάνατο των διαδηλωτών και είπε πως η Ιστορία θα τον δικαιώσει. Οι μαρτυρίες του Άντλι και άλλων αξιωματούχων της εποχής Μουμπάρακ μεταδόθηκαν επίσης τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντάς τους ένα βήμα για να ξανακτίσουν το καλό τους όνομα με το κοινό.

Ωστόσο ο Μουμπάρακ θεωρείται απίθανο να αφεθεί ελεύθερος. Αν και του έχει δοθεί αναστολή για αυτή την υπόθεση, εκτίει ήδη ποινή τριετούς κάθειρξης για κατάχρηση σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στην περιοχή Μαάντι του Καΐρου. Το δικαστήριο παρέτεινε την κράτηση του Άντλι εν αναμονή της ετυμηγορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters