Αναβρασμός στην Τουρκία σε δύο μέτωπα με στόχο τους Κούρδους (εικόνες)

Αναβρασμός στην Τουρκία σε δύο μέτωπα με στόχο τους Κούρδους (εικόνες)

Συνελήφθησαν 11 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος και λίγο αργότερα σημειώθηκε έκρηξη δίπλα στο αστυνομικό τμήμα όπου μεταβιβάστηκαν. 

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους δύο συμπροέδρους και άλλους εννιά βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας πριν τα ξημερώματαλόγω της άρνησής τους να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που σχετίζονται με “τρομοκρατική προπαγάνδα”.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν εντολές σύλληψης για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό. Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κόμματος είχαν πει ότι 15 συνολικά βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση.

Η τουρκική αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη στη κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, είπαν οι δικηγόροι του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας κατήγγειλε τη σύλληψη των ηγετών του και πολλών βουλευτών του εκτιμώντας πως σηματοδοτεί «το τέλος της δημοκρατίας» στη χώρα.

«Την περασμένη νύκτα, ο διωγμός τον οποίο διεξάγει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του κόμματός μας έφθασε σε νέα ύψη με τη σύλληψη των συμπροέδρων μας Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), προσθέτοντας πως «αυτό σηματοδοτεί το τέλος της δημοκρατίας στην Τουρκία».

Εξάλλου τουρκικό δικαστήριο προφυλάκισε σήμερα τον κούρδο βουλευτή Ιντρίς Μπαλουκέν εν αναμονή της δίκης του σε σχέση με μια έρευνα που σχετίζεται με την τρομοκρατία, δήλωσε εκπρόσωπος του HDP.

Ο Μπαλουκέν ήταν μεταξύ των ηγετών και των βουλευτών του κόμματος που συνελήφθησαν σήμερα, όμως είναι ο πρώτος απ’ αυτούς που προφυλακίζεται επισήμως από το δικαστήριο.

Λίγες ώρες μετά τις συλλήψεις σημειώθηκε έκρηξη στο κέντρο της πόλης, κοντά στο αστυνομικό τμήμα όπου οδηγήθηκαν οι βουλευτές, όπως μετέδωσε το CNNTurk. Ο απολογισμός της έκρηξης είναι ένας νεκρός και τουλάχιστον 30 τραυματίες, ενώ άγνωστος παραμένει ο δράστης.

diyarbakir-patlama-yeni2

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί η φύση της έκρηξης που προκλήθηκε στη συνοικία Μπαγκλάρ, ενώ αυτή ακούστηκε σε ολόκληρη την πόλη. Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη στο Ντιγιάρμπακιρ, επιβεβαιώνεται ότι η σημερινή έκρηξη έγινε από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, που οδηγούσε μέλος του PKK.

Το Ντιγιαρμπακίρ είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Κούρδων, πόλη της Τουρκίας.

“Το HDP κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει εναντίον του πραξικοπήματος του καθεστώτος Ερντογάν”, παρότρυνε το κόμμα σε μήνυμα στο Twitter, αναφερόμενο στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

diyarbakir-patlama-yeni1

Ο συμπρόεδρος του κόμματος Σελαχαντίν Ντεμιρτάς έστειλε μήνυμα στο Twitter, από το σπίτι του στο Ντιγιαρμπακίρ, “Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόρτα του σπιτιού μου για να με συλλάβουν”.

Έφοδος στα γραφεία του κόμματος

Η αστυνομία έκανε επιδρομή επίσης και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Άγκυρας, και διεξήγαγε έρευνα. Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν στελέχη του κόμματος να φιλονικούν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιδρομής, και ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι η πρόσβαση στο δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και εξοπλισμένα αυτοκίνητα.

Μια ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία του κόμματος, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία προτού μπουν στο δρόμο, σύμφωνα με μάρτυρα.

“Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP”, είπε σε μήνυμά της στο Twitter η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία.

“Μαύρο” σε Twitter, Facebook και WhatsApp 

Μια γενικευμένη δυσκολία πρόσβασης σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων όπως του Twitter και του Facebook καθώς και της εφαρμογής ηλεκτρονικών μηνυμάτων WhatsApp αναφέρθηκε διάσπαρτα στη Τουρκία μετά την έναρξη των συλλήψεων, που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με έναν ειδικό της ομάδας Turkey Blocks, η πρόσβαση στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Whatsapp αποκλείστηκε και οι σελίδες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. Οι βουλευτές στη Τουρκία συνήθως διατελούν υπό ασυλία, αλλά η ασυλία του κόμματος άρθηκε στις αρχές του χρόνου αυτού.

Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Αντίδραση από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εκφράζουν την “βαθιά τους ανησυχία” για τις συλλήψεις στην Τουρκία πολιτικών αξιωματούχων και βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος, επισήμανε σήμερα με ανάρτηση στο Twitter ο Τομ Μαλινόφσκι, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

“Όταν δημοκρατίες καταφέρονται εναντίον εκλεγμένων αξιωματούχων, έχουν το καθήκον να δικαιολογούν τις πράξεις τους και να διατηρούν την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα” έγραψε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο Twitter.

Ανησυχία στην Ευρώπη

H Ευρωπαϊκή Ενωση είναι “εξαιρετικά ανήσυχη” μετά τις συλλήψεις φιλοκούρδων βουλευτών στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Δίκαιη δίκη ζητά η Γερμανία

Η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει μια δίκαιη δίκη στους συλληφθέντες ηγέτες του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

“Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να εξασφαλίσει στη συλληφθείσα ηγεσία του HDP και στους άλλους συλληφθέντες ηγέτες του κόμματος αυτού καθώς και σε όλους τους άλλους ανθρώπους που συνελήφθησαν στη χώρα μια δίκαιη δίκη”, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μεγάλης κουρδικής κοινότητας της Γερμανίας κάλεσε το Βερολίνο και τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν να συνεργάζονται με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα των προσφύγων και να σταματήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Άγκυρα, μετά τις συλλήψεις εξεχόντων κούρδων πολιτικών στην Τουρκία.

“Ο (Αλί Ερτάν) Τοπράκ απαιτεί να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων, να αυξηθεί κάθετα η πολιτική πίεση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να τερματισθεί η συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, να διακοπεί άμεσα η οικονομική βοήθεια της ΕΕ και να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ”, ανέφερε σε ανακοίνωση η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας.

Σοβαρή ανησυχία από τη Γαλλία

Οι πρόσφατες συλλήψεις κούρδων βουλευτών στην Τουρκία αποτελούν πηγή «σοβαρής ανησυχίας» για τη Γαλλία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

Η Γαλλία καλεί την Τουρκία να σεβαστεί «το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» περιλαμβανομένης της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου, δήλωσε ο εκπρόσωπος στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Διαβάστε επίσης: Απίστευτη δήλωση Ερντογάν: Η Γερμανία είναι καταφύγιο για τρομοκράτες

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNNTurk, Al Jazeera Türk. Φωτογραφίες, Al Jazeera Türk)