Αναζητείται διέξοδος για τους εγκλωβισμένους στο Κομπάνι

Αναζητείται διέξοδος για τους εγκλωβισμένους στο Κομπάνι

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ δηλώνουν πως δεν έχουν καμία ένδειξη για την εκπαίδευση πιλότων μαχητικών αεροσκαφών από το Ισλαμικό Κράτος.

«Υπάρχουν πολίτες εγκλωβισμένοι στο κέντρο και στο νότιο τμήμα της πόλης τους οποίους δεν μπορούμε να απομακρύνουμε, εξαιτίας των ελεύθερων σκοπευτών του Ισλαμικού Κράτους και της ρίψης όλμων. Η κατάστασή τους είναι δύσκολη», δήλωσε σήμερα από την κουρδική πόλη Κομπάνι που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές μαχητές, ο Άνουαρ Μόσλεμ, πρόεδρος του καντονιού της πόλης που βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Εξαιτίας της έλλειψης ανεξάρτητων παρατηρητών στην περιοχή και δημοσιογράφων δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται στην κουρδική πόλη. Ο ΟΗΕ μέχρι τώρα κάνει λόγο για έως 700 πολίτες που παραμένουν στο κέντρο του Κομπάνι και για 10.000 με 13.000 συγκεντρωμένους κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, ενώ έχει εκφράσει επίσης φόβους για «σφαγή» αν υπερισχύσουν οι μαχητές του ΙΚ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο κέντρο και το δυτικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολλοί από τους πολίτες αυτούς «αρνούνται να φύγουν, προτιμώντας να πεθάνουν στην πόλη τους από την εξορία». Ο εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων είχε επιβεβαιώσει πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Κούρδοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών «οικογενειακώς».

Σύμφωνα με τον Μόσλεμ, ο διεθνής συνασπισμός που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ, «έχει καταστρέψει πολλά οχήματα και πυροβολικό» των τζιχαντιστών ανακόπτοντας την πορεία τους. «Το ΙΚ έχει παρουσία κυρίως στα ανατολικά και τα νότια και έχει κρύψει τα Hummer του, το πυροβολικό και τα άρματα μάχης μεταξύ σπιτιών για να αποφύγει να γίνει στόχος των επιδρομών», πρόσθεσε ο ίδιος. Χαιρετίζοντας «την απίστευτη αντίσταση» των μαχητών και των μαχητριών των Κούρδων, ο Μόσλεμ υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι υπαρκτός και ότι δεν υπάρχει «άλλη επιλογή από την αντίσταση».

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ πως το ΙΚ εκπαιδεύει πιλότους μαχητικών αεροσκαφών
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «στη Συρία ή αλλού», μετά τις καταγγελίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πως Ιρακινοί πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας εκπαιδεύουν τζιχαντιστές στο να πετάνε τα μαχητικά αεροσκάφη.

«Δεν γνωρίζουμε κάτι για οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση του ΙΚ στη Συρία ή αλλού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CentCom, Πάτρικ Ράιντερ. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά τη δραστηριότητα του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ και θα συνεχίσουμε να εξαπολύουμε επιθέσεις εναντίον του εξοπλισμού του, των εγκαταστάσεών του, των μαχητών του οπουδήποτε κι αν βρίσκονται».